Actualitate
Europarlamentare şi referendum 2019: Unde puteţi vota duminică, 26 mai, dacă nu vă aflaţi în localitatea de domiciliu
Cetăţenii care, în ziua alegerilor europarlamentare, duminică, 26 mai, se află în altă localitate decât cea în care au domiciliul vor vota la orice secţie de votare, urmând a fi înscrisi în lista electorală suplimentară.
Îşi vor exercita dreptul de vot la orice secţie de votare, în baza documentului de identitate valabil.
Cetăţenii care în ziua alegerilor se află în localitatea (comuna, oraş, municipiu) de domiciliu îşi vor exercita dreptul de vot la secţia la care sunt înscrişi în listele electorale permanente.
Cetăţenii care doresc să-şi exprime votul la alegerile europarlamentare pot verifica online la ce secţie de vot sunt arondaţi. Detaliile se regăsesc pe www.registrulelectoral.ro
Cetăţenii români cu domiciliul în străinatate, dacă în ziua alegerilor se află în România, îşi pot exercita dreptul de vot la orice secţie de votare organizată în ţară, informează Ministerul Afacerilor Externe.
Cetatenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, dar şi cei aflaţi în ziua alegerilor în străinătate pot să-şi exercite dreptul de vot, în baza unui act de identitate valabil, la orice secţie de vot organizată în străinatate, potrivit MAE.
Pentru cele 441 de secţii de votare înfiinţate pentru alegătorii români din străinătate, Ministerul Afacerilor Externe a trimis 4.000.500 de buletine de vot, atât pentru alegerile europarlamentare, cât şi pentru referendumul naţional, se arată într-un comunicat transmis de MAE.
Au fost distribuite câte 1.333.500 de buletine de vot pentru alegerea candidaţilor României în Parlamentul European, pentru întrebarea nr. 1 de la referendumul naţional, respectiv pentru întrebarea nr. 2 de la referendumul naţional. De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe a expediat 1.301.230 de timbre autocolante şi 2.147 de ştampile cu menţiunea “VOTAT”.
Duminică, peste 18 milioane de români cu drept de vot sunt chemaţi la urne pentru a-şi alege reprezentanţi în Parlamentul European, dar şi pentru a-şi exprima opţiunea la referendumul naţional consultativ convocat de preşedintele Klaus Iohannis pe teme legate de Justiţie.
Alegătorii vor primi trei buletine – unul pentru alegerile europarlamentare şi două pentru referendum. Introducerea unui buletin de vot în altă urnă decât cea destinată nu atrage nulitatea acestuia.
Alegătorii votează în aceleaşi secţii, în acelaşi interval de timp, între orele 7.00 – 21.00, cu aceleaşi ştampile cu menţiunea “VOTAT”, pe buletine de vot separate – unul pentru alegerile europarlamentare şi câte unul pentru fiecare întrebare a referendumului.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News