Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

EVALUARE NAŢIONALĂ 2018: Reguli pentru absolvenţii de clasa a VIII-a, probele din iunie. Modele de subiecte


Publicat

examen scoala

Examenul de Evaluare Naţională pentru absolvenţii clasei a VIII-a se va desfăşura, în acest an, în perioada 11-14 iunie. Înscrierea pentru susţinerea probelor este în perioada 4-8 iunie. Primele rezultate vor fi cunoscute în 14 iunie, iar cele finale, pe 19 iunie.

Desfăşurarea Evaluării Naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a, în anul şcolar 2017-2018 este reglementată prin OMEN nr. 4793/31.08.2017.

Evaluarea Națională pentru elevii clasei a VIII-a reprezintă modalitatea de evaluare externă sumativă a competențelor dobândite pe parcursul învățământului gimnazial, potrivit ministerului.

VEZI: SUBIECTE MATEMATICĂ la Simulare Evaluare Naţională 2018: Ce au avut de rezolvat elevii de clasa a VIII-a

Examenul se desfașoară, anual, într-o singură sesiune. Atât candidații proveniți din învățământul de stat, cât și cei din învățământul particular au dreptul să susțină examenul fără taxă.

Media obținută la EN VIII este un criteriu decisiv pentru admiterea în învățământul liceal.

Coordonarea la nivel național a proiectării, organizării și desfășurării EN VIII, precum și valorificarea rezultatelor acestora sunt asigurate de Ministerul Educației prin Centrul Național de Evaluare și Examinare (CNEE).

Elaborarea procedurilor specifice evaluării se realizează de către CNEE, în urma consultării direcțiilor de specialitate din minister.

Coordonarea la nivel județean/al municipiului București a organizării EN VIII, precum și valorificarea rezultatelor acestora sunt asigurate de către inspectoratul școlar.

Vezi și SIMULARE EVALUARE NAŢIONALĂ, clasa a VIII-a, 2018: Modele de SUBIECTE şi BAREME la MATEMATICĂ

CALENDARUL Evaluării naţionale pentru absolvenții clasei a VIII-a, în anul şcolar 2017-2018:

4- 8 iunie 2018: înscrierea la evaluarea națională

8 iunie 2018: încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a

11 iunie 2018: Limba şi literatura română – probă scrisă

13 iunie 2018: Matematica – probă scrisă

14 iunie 2018: Limba şi literatura maternă – probă scrisă

19 iunie 2018: afişarea rezultatelor înaintea contestațiilor (până la ora 12.00)

19 iunie 2018: depunerea contestaţiilor (orele 14.00 – 19.00)

20-22 iunie 2018: soluţionarea contestaţiilor

23 iunie 2018: afişarea rezultatelor finale după soluţionarea contestaţiilor

Modele de subiecte/bareme de corectare, publicate de Ministerul Educaţiei:

Proba scrisă de Limba şi literatura română:

EN_limba_romana_2018_var_model

EN_limba_romana_2018_bar_model

Proba scrisă de Limba maternă

EN_maghiara_materna_2018_var_model

EN_maghiara_materna_2018_bar_model

EN_germana_materna_2018_var_model

EN_germana_materna_2018_bar_model

Proba scrisă de Matematică

EN_matematica_2018_varianta_model

EN_matematica_2018_barem_model

Citeşte şi Modele de SUBIECTE pentru examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat în 2018, publicate de MEN

Reguli pentru examen:

Candidaţii nu au voie să introducă în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete şi alte asemenea. Trebuie să le lase în sala de depozitare stabilită în acest scop. Cei care refuză, nu sunt primiţi în examen.

În sala de examen, candidaţii nu au acces cu manuale, cărţi, dicţionare, culegeri, formulare, memoratoare, notiţe, însemnări, rezumate, ciorne (etc) ce pot fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.

De asemenea, nu pot avea asupra lor (în obiectele de îmbrăcăminte sau încălţîminte, în penare şi alte asemenea, în bănci) telefoane mobile, căşti audio sau alte mijloace electronice de calcul sau comunicare / ce permite conectarea la internet (ori reţele de socializare) c ear putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor ori comunicare cu alţi candidaţi / asistenţi etc.

Se interzice candidaţilor să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale ce permit copiatul, să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale ce ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.

Dacă încalcă aceste reguli, candidaţii sunt eliminaţi de la proba respectică, indiferent dacă au folosit sau nu obiectele menţionate ori dacă au fost introduse în săli de către ei ori alte persoane şi indiferent dacă au primit ori transmis materialele interzise. Candidaţii eliminaţi de la o probă pentru fraudă ori tentativă de fraudă primesc nota 1 pe lucrarea scrisă.

Toate sălile de examen, dar şi cele în care se descarcă şi multiplică subiectele, cele în care se scanează, predau, preiau, evaluează şi depozitează lucrările scrise, vor fi supravegheate video şi audio.

Comisiile de examen verifică, prin sondaj, înregistrările audio-video, după încheierea probei scrise. În cazul în care se constată nereguli, fraude sau tentative de fraudă ori în cazul în care sunt sesizări în acest sens, verificarea se face pentru înregistrările din toate sălile din centrul respectiv de examen.

Corectarea lucrărilor:

În procesul de evaluare iniţială a lucrărilor scrise şi de rezolvare a contestaţiilor după validarea finalizării evaluării de către cei doi profesori evaluatpri, în cazul în care diferenţa dintre notele celor doi evaluatori este de cel mult 1 punct, este calculată nota finală, ca medie aritmetică cu două zecimale acordate de evaluatori, fără rotunjire, fiind înregistrată în catalogul Evaluării Naţionale.

În cazul în care diferenţa între notele acordate de cei doi profesori evaluatori este mai mare de 1 punct, lucrarea va fi recorectată de alţi doi profesori evaluatori. După validarea finalizării evaluării, nota finală este calculată din cele 4 note, după eliminarea celor două note / valori extreme, ca media aritmetică cu două zecimale, fără rotunjire, a celor două note / valori centrale. Media reprezintă nota finală şi este înregistrată în catalogul Evaluării Naţionale.

În cadrul etapei de soluţionare a contestaţiilor, după încheierea evaluării lucrărilor, notele acordate după reevaluare sunt comparate cu cele acordate în etapa de evaluare iniţială. În situaţia în care se constată o diferenţă de notare mai mare de 1,5 puncte, în plus sau în minus, între nota de la evaluarea iniţială şi cea de la constestaţii, lucrarea este transmisă spre reelvauare altor doi profesori evaluatori. Nota finală, urmare a reevaluării în etapa de soluţionare a contestaţiei, este calculată din cele 4 note, după eliminarea celor două note / valori extreme, ca media a ritmetică cu două zecimale a celor două note / valori centrale. Nota definitivă nu mai poate fi modificată şi reprezintă nota obţinută de candidat la proba respectivă.

Candidaţii care depun constestaţii completează şi semnează o declaraţie-tip în care se menţionează faptul că au luat la cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere.

Candidatul major/ părinţii ori reprezentanţii legali ai candidatului minor pot solicita comisiei de examen vizualizarea lucrărilor proprii / propriului copil doar după afişarea rezultatelor finale, adică după soluţionarea contestaţilor. În această etapă, nu mai pot fi modificate notele.

Admiterea la liceu 2018

În ceea ce priveşte admiterea la liceu în anul şcolar 2018-2019, elevii vor completa fişele de înscriere în perioada 29 iunie – 3 iulie 2018, urmând ca pe 9 iulie să se desfăşoare repartizarea computerizată. Repartizarea computerizată candidaţilor se va face tot într-o singură etapă.

La admiterea în liceu, va conta în proporţie de 80% media generală de la Evaluarea Naţională, iar 20% media generală de absolvire a claselor V – VIII.

Potrivit Ordinului Nr. 4.794 din 31 august privind organizarea şi desfăşurarea admiterii în învăţământul şcolar de stat pentru anul şcolar 2018-2019, semnat de ministrul Educaţiei, Liviu Pop, admiterea absolvenţilor de clasa a VIII-a la liceu se va desfăşura în conformitate cu Metodologia aprobată în 2010.

Citeşte şi Anul şcolar 2017-2018: CALENDAR ADMITERE LICEU. Când încep înscrierile și repartizareaȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

COD PORTOCALIU de vreme rea în Alba. Ploi torențiale, grindină și vijelii. ZONELE VIZATE

Publicat

Mai multe localități din județul Alba se află miercuri, sub un Cod Portocaliu de vreme rea. Mai exact, până la ora 15.30  se vor semnala: averse ce vor depăși 35-40 l/mp, frecvente descărcări electrice, grindină, vijelii.

Zonele vizate: Zlatna, Abrud, Roșia Montană, Lupșa, Meteș, Sohodol, Almașu Mare, Bucium, Ciuruleasa, Mogoș, Blandiana, Întregalde, Ceru-Băcăinți;

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO Atac dur al lui Marcel Ciolacu la PNL: Plecați acasă sau la pușcărie. Odată cu pierderea puterii, pierdeți și libertatea

Publicat

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat, miercuri, la dezbaterea din Parlament la care participă premierului Ludovic Orban, că social-democrații vor depune moțiunea de cenzură în 17 august.

Ciolacu a acuzat guvernarea liberală că a distrus economia, „a vămuit sănătatea românilor” și nu a făcut nimic pentru deschiderea școlilor în siguranță, iar acum a pasat responsabilitatea pe primari și directorii de școli, potrivit G4Media.ro.

Principalele declarații: 

„Ați scăpat total situația de sub control, ați eșuat în gestionarea economiei, ați încălcat toate promisiunile făcute românilor. Acestea sunt rezultatele guvernării PNL. V-au interesat doar alegerile, furturile și cât mai multe funcții pentru prieteni. Nu v-a păsat nicio secundă nici de sănătate românilor, nici de traiul de zi cu zi.  Ați avut o singură obsesie: alegerile anticipate.

O țeapă pentru stat dar o mare afacere pentru clientela liberală. Vă dau ca exemplu doar celebrul butic din Giurgiu care a reușit să câștige un mega contract de la bugetul României, contract încheiat ilegal, așa cum spune Curtea de Conturi, prin care ați cumpărat măști cu 32 de lei bucata.

Toate achizițiile din starea de urgență au respectat același tipar: de cea mai proastă calitate, dar la prețuri umflate de zeci, sute de ori și multe din aceste echipamente nu au ajuns nici acum în România. Unde sunt cele 400 de ventilatoare pe care le-ați comandat în Coreea de Sud și ați plătit un avans de 2,5 milioane de dolari? E criminal ceea ce ați făcut. Ați sabotat cu bună știință sănătatea românilor. Ați subfinanțat secțiile ATI. Ar trebui să vă crape obrazul de rușine. Ați vămuit sănătatea românilor.

Marcel Ciolacu a spus că, potrivit Curții de Conturi, prejudiciul cauzat bugetului de stat este de peste 650 milioane de lei.

Vreți alegeri cu orice preț pentru că știți că orice amânare va duce la pierderea puterii, iar odată cu pierderea puterii vă veți pierde și libertatea. Noi nu ne opunem organizării acestor alegeri, dar sunteți în stare să protejați sănătatea românilor? Românii trebuie să știe ce veți face pentru ca după alegeri să nu avem un  val de decese.

Cum îi veți îndemna pe români să iasă la vot? Cum vor vota pacienții cu COVID? Cum veți face din școli secții de votare? Cum veți face ca să dezinfectați secțiile de vot, ștampilele, buletinele? Azi trebuie să veniți și să vă asumați clar și răspicat organizarea alegerilor în condiții de siguranță.

Cu sprijinul constant al președintelui Iohannis, timp de 9 luni ați distrus România pas cu pas. Dar gata, vă ajunge, s-a umplut paharul. PSD nu va permite ca România să se scufunde în incompetența și prostia Guvernului pe care îl conduceți. E timpul să plecați acasă sau la pușcărie, în funcție de ce ați făcut fiecare”.

Sursă: G4Media.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Amenințări cu greva foamei în fața Prefecturii Alba. Zeci de asistenți ai persoanelor cu handicap din Șpring, fără salarii

Publicat

Aproape 50 de asistenți personali ai persoanelor cu handicap din Șpring au rămas fără salarii din luna iulie. Mai exact, primăria din localitate nu mai are bani pentru plata acestora, asta în condițiile în care instituția a plătit din fonduri proprii salariile în ultimele luni. 

Potrivit primarului Daniel Gheorghe Rusu, statul trebuie să acopere 90% din salariile asistenților personali, dar acest lucru nu s-a mai întâmplat de luni bune la Șpring. Singurele fonduri care au mai venit pentru plata salariilor au fost de 50%, iar diferența a fost acoperită din bugetul primăriei.

Rusu a mai declarat pentru alba24.ro că a semnalat de mai multe ori problema către instituțiile abilitate, dar fără rezultat. Mai mult, acesta a declarat că, dacă situația nu se va rezolva, alături de alte persoane,  intenționează să intre în greva foamei, în fața clădirii Prefecturii și a Consiliului Județean Alba.

Aparținătorul unei persoane cu handicap din localitate a declarat că salariul pe care îl primește este în jur de 1.800 de lei, în care intră și bonuri de masă în valoare de 300 de lei. Asta în condițiile în care unii pacienți au nevoie de medicamente care săptămânal costă peste 250 de lei.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Prognoză ÎNGRIJORĂTOARE privind evoluția epidemiei în România: Peste 2.800 de cazuri noi și peste 70 de decese, în 8 septembrie

Publicat

transport roman coronavirus

Prognoză îngrijorătoare a specialiștilor în sănătate publică: peste o lună, în România ar putea fi peste 2.800 de noi cazuri de COVID-19 pe zi, dacă tendința actuală se menține. Secțiile de terapie intensivă ar putea fi ocupate la capacitate maximă, iar numărul zilnic de decese ar putea depăși 70, potrivit unei analize a evolutiei epidemiei Covid-19 realizată de INSP. 

Analiza a luat în calcul datele INSP pentru fiecare zi de la confirmarea primului caz, dar și o posibilă evoluție pentru următoarea lună, pentru data de 8 septembrie.

Astfel, analiza a fost realizata pe baza datelor colectate în perioada 18 martie – 8 august 2020.

Dacă se analizează evoluția indicatorilor în perioada 1 iunie – 8 august 2020 și prognoza estimată pentru 8 septembrie 2020, se constată următoarele:

– Numărul de persoane confirmate zilnic – tendința puternic crescătoare – numărul prognozat de persoane confirmate pentru 8 septembrie 2020 este de 2.830

– Numărul de persoane vindecate zilnic – tendința crescătoare – numărul prognozat de persoane vindecate pentru 8 septembrie 2020 este de 1.000

– Numărul de cazuri active în fiecare zi – tendința puternic crescătoare – numărul prognozat de cazuri active pentru 8 septembrie 2020 este de 52.200

– Numărul total de pacienți Covid-19 internați pe secții – tendința crescătoare – numărul prognozat de pacienți Covid-19 internați pe secții pentru 8 septembrie 2020 este de 14.000

– Numărul de pacienți asimptomatici sau cu forme ușoare Covid19 internați – tendința crescătoare – numărul prognozat de pacienți asimptomatici sau cu forme ușoare Covid-19 internați pentru 8 septembrie 2020 este de 5.600

– Numărul de pacienți Covid-19 internați în ATI – tendința crescătoare – numărul prognozat de pacienți Covid-19 internați în ATI pentru 8 septembrie 2020 este de 825

– Numărul de decese zilnice datorate Covid-19 – tendința puternic crescătoare – numărul prognozat de decese zilnice pentru 8 septembrie 2020 este de 73

Principalii indicatori analizați la nivel național și pe județe au fost: persoane confirmate pozitiv zilnic, cazuri active zilnic, persoane vindecate zilnic, persoane decedate zilnic, total pacienți Covid19 internați pe secții zilnic, pacienți asimptomatici/forme ușoare internați pe secții zilnic, total pacienți Covid19 în ATI zilnic.

Au fost calculate incidențele la 100.000 locuitori în ultimele 14 zile la nivel național și pe județe, folosind numărul de persoane confirmate pozitiv zilnic și populația județelor după domiciliu la 1 ianuarie 2020, obținută din baza de date TEMPO a Institutului Național de Statistică.

Evoluția numărului de cazuri noi zilnice

– Măsurile aplicate de autorități în perioada 15 martie – 15 mai 2020 s-au dovedit a fi eficiente în reducerea impactului epidemiei Covid-19 în România ritmul de creștere accelerată a numărului nou de cazuri înregistrat zilnic până la începutul lunii aprilie a fost înlocuit de o tendință de evoluție usor descrescătoare a numărului nou de cazuri zilnice, care s-a menținut până la mijlocul lunii mai, evitând în România vârfurile de incidența mult mai înalte, înregistrate în țări precum Italia, Spania, Franța, etc.

– După 15 mai 2020 tendința evoluției numărului de persoane confirmate zilnic s-a modificat, trecând de la ușor descrescătoare la puternic crescătoare, consecință probabilă a relaxării măsurilor de control.

– După 10 iulie 2020 rata creșterii numărului persoanelor confirmate s-a accelerat foarte mult în contextul vidului legislativ privind izolarea și carantina.

Capacitatea de răspuns a serviciilor de sănătate nu a fost depășită, deși tendința numărului de pacienți Covid-19 internați în ATI este una crescătoare.

Având în vedere tendința puternic crescătoare a evoluției numărului de persoane confirmate mai ales după 21 iulie 2020 când cazurile înregistrate au depășit și s-au menținut peste valoarea de 1.000 pe zi, este necesară o actualizare a analizei evoluției epidemiei mai frecventă și extinsă la nivelul zonelor fierbinți pentru a identifica precoce tendințele de accelerare a trendurilor și a se decide dacă se impune introducerea de măsuri suplimentare de control al epidemiei sau dacă măsurile în vigoare sunt suficiente.

sursa: digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate