Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

EVALUARE NAŢIONALĂ 2018: Reguli pentru absolvenţii de clasa a VIII-a, probele din iunie. Modele de subiecte

Publicat

examen scoala

Examenul de Evaluare Naţională pentru absolvenţii clasei a VIII-a se va desfăşura, în acest an, în perioada 11-14 iunie. Înscrierea pentru susţinerea probelor este în perioada 4-8 iunie. Primele rezultate vor fi cunoscute în 14 iunie, iar cele finale, pe 19 iunie.

Desfăşurarea Evaluării Naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a, în anul şcolar 2017-2018 este reglementată prin OMEN nr. 4793/31.08.2017.

Evaluarea Națională pentru elevii clasei a VIII-a reprezintă modalitatea de evaluare externă sumativă a competențelor dobândite pe parcursul învățământului gimnazial, potrivit ministerului.

VEZI: SUBIECTE MATEMATICĂ la Simulare Evaluare Naţională 2018: Ce au avut de rezolvat elevii de clasa a VIII-a

Examenul se desfașoară, anual, într-o singură sesiune. Atât candidații proveniți din învățământul de stat, cât și cei din învățământul particular au dreptul să susțină examenul fără taxă.

Media obținută la EN VIII este un criteriu decisiv pentru admiterea în învățământul liceal.

Coordonarea la nivel național a proiectării, organizării și desfășurării EN VIII, precum și valorificarea rezultatelor acestora sunt asigurate de Ministerul Educației prin Centrul Național de Evaluare și Examinare (CNEE).

Elaborarea procedurilor specifice evaluării se realizează de către CNEE, în urma consultării direcțiilor de specialitate din minister.

Coordonarea la nivel județean/al municipiului București a organizării EN VIII, precum și valorificarea rezultatelor acestora sunt asigurate de către inspectoratul școlar.

Vezi și SIMULARE EVALUARE NAŢIONALĂ, clasa a VIII-a, 2018: Modele de SUBIECTE şi BAREME la MATEMATICĂ

CALENDARUL Evaluării naţionale pentru absolvenții clasei a VIII-a, în anul şcolar 2017-2018:

4- 8 iunie 2018: înscrierea la evaluarea națională

8 iunie 2018: încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a

11 iunie 2018: Limba şi literatura română – probă scrisă

13 iunie 2018: Matematica – probă scrisă

14 iunie 2018: Limba şi literatura maternă – probă scrisă

19 iunie 2018: afişarea rezultatelor înaintea contestațiilor (până la ora 12.00)

19 iunie 2018: depunerea contestaţiilor (orele 14.00 – 19.00)

20-22 iunie 2018: soluţionarea contestaţiilor

23 iunie 2018: afişarea rezultatelor finale după soluţionarea contestaţiilor

Modele de subiecte/bareme de corectare, publicate de Ministerul Educaţiei:

Proba scrisă de Limba şi literatura română:

EN_limba_romana_2018_var_model

EN_limba_romana_2018_bar_model

Proba scrisă de Limba maternă

EN_maghiara_materna_2018_var_model

EN_maghiara_materna_2018_bar_model

EN_germana_materna_2018_var_model

EN_germana_materna_2018_bar_model

Proba scrisă de Matematică

EN_matematica_2018_varianta_model

EN_matematica_2018_barem_model

Citeşte şi Modele de SUBIECTE pentru examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat în 2018, publicate de MEN

Reguli pentru examen:

Candidaţii nu au voie să introducă în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete şi alte asemenea. Trebuie să le lase în sala de depozitare stabilită în acest scop. Cei care refuză, nu sunt primiţi în examen.

În sala de examen, candidaţii nu au acces cu manuale, cărţi, dicţionare, culegeri, formulare, memoratoare, notiţe, însemnări, rezumate, ciorne (etc) ce pot fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.

De asemenea, nu pot avea asupra lor (în obiectele de îmbrăcăminte sau încălţîminte, în penare şi alte asemenea, în bănci) telefoane mobile, căşti audio sau alte mijloace electronice de calcul sau comunicare / ce permite conectarea la internet (ori reţele de socializare) c ear putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor ori comunicare cu alţi candidaţi / asistenţi etc.

Se interzice candidaţilor să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale ce permit copiatul, să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale ce ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.

Dacă încalcă aceste reguli, candidaţii sunt eliminaţi de la proba respectică, indiferent dacă au folosit sau nu obiectele menţionate ori dacă au fost introduse în săli de către ei ori alte persoane şi indiferent dacă au primit ori transmis materialele interzise. Candidaţii eliminaţi de la o probă pentru fraudă ori tentativă de fraudă primesc nota 1 pe lucrarea scrisă.

Toate sălile de examen, dar şi cele în care se descarcă şi multiplică subiectele, cele în care se scanează, predau, preiau, evaluează şi depozitează lucrările scrise, vor fi supravegheate video şi audio.

Comisiile de examen verifică, prin sondaj, înregistrările audio-video, după încheierea probei scrise. În cazul în care se constată nereguli, fraude sau tentative de fraudă ori în cazul în care sunt sesizări în acest sens, verificarea se face pentru înregistrările din toate sălile din centrul respectiv de examen.

Corectarea lucrărilor:

În procesul de evaluare iniţială a lucrărilor scrise şi de rezolvare a contestaţiilor după validarea finalizării evaluării de către cei doi profesori evaluatpri, în cazul în care diferenţa dintre notele celor doi evaluatori este de cel mult 1 punct, este calculată nota finală, ca medie aritmetică cu două zecimale acordate de evaluatori, fără rotunjire, fiind înregistrată în catalogul Evaluării Naţionale.

În cazul în care diferenţa între notele acordate de cei doi profesori evaluatori este mai mare de 1 punct, lucrarea va fi recorectată de alţi doi profesori evaluatori. După validarea finalizării evaluării, nota finală este calculată din cele 4 note, după eliminarea celor două note / valori extreme, ca media aritmetică cu două zecimale, fără rotunjire, a celor două note / valori centrale. Media reprezintă nota finală şi este înregistrată în catalogul Evaluării Naţionale.

În cadrul etapei de soluţionare a contestaţiilor, după încheierea evaluării lucrărilor, notele acordate după reevaluare sunt comparate cu cele acordate în etapa de evaluare iniţială. În situaţia în care se constată o diferenţă de notare mai mare de 1,5 puncte, în plus sau în minus, între nota de la evaluarea iniţială şi cea de la constestaţii, lucrarea este transmisă spre reelvauare altor doi profesori evaluatori. Nota finală, urmare a reevaluării în etapa de soluţionare a contestaţiei, este calculată din cele 4 note, după eliminarea celor două note / valori extreme, ca media a ritmetică cu două zecimale a celor două note / valori centrale. Nota definitivă nu mai poate fi modificată şi reprezintă nota obţinută de candidat la proba respectivă.

Candidaţii care depun constestaţii completează şi semnează o declaraţie-tip în care se menţionează faptul că au luat la cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere.

Candidatul major/ părinţii ori reprezentanţii legali ai candidatului minor pot solicita comisiei de examen vizualizarea lucrărilor proprii / propriului copil doar după afişarea rezultatelor finale, adică după soluţionarea contestaţilor. În această etapă, nu mai pot fi modificate notele.

Admiterea la liceu 2018

În ceea ce priveşte admiterea la liceu în anul şcolar 2018-2019, elevii vor completa fişele de înscriere în perioada 29 iunie – 3 iulie 2018, urmând ca pe 9 iulie să se desfăşoare repartizarea computerizată. Repartizarea computerizată candidaţilor se va face tot într-o singură etapă.

La admiterea în liceu, va conta în proporţie de 80% media generală de la Evaluarea Naţională, iar 20% media generală de absolvire a claselor V – VIII.

Potrivit Ordinului Nr. 4.794 din 31 august privind organizarea şi desfăşurarea admiterii în învăţământul şcolar de stat pentru anul şcolar 2018-2019, semnat de ministrul Educaţiei, Liviu Pop, admiterea absolvenţilor de clasa a VIII-a la liceu se va desfăşura în conformitate cu Metodologia aprobată în 2010.

Citeşte şi Anul şcolar 2017-2018: CALENDAR ADMITERE LICEU. Când încep înscrierile și repartizarea

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax