ACTUALITATE
Eveniment cultural la Sebeș: Artistul Aurel Sârbu își expune operele de artă în cadrul vernisajului ”Lumina de ieri”
Un eveniment cultural va avea loc miercuri, 11 septembrie, de la ora 17.00, la Sebeș. Este vorba despre vernisajul expoziției „Lumina de ieri”, a artistului plastic sebeșean Aurel Sârbu. Evenimentul va avea loc la Primăria Municipiului Sebeș.
Aurel Sârbu este, deopotrivă, și sculptor, lucrări ale artistului regăsindu-se în colecții din străinătate, în Germania, la München, Augsburg și Friesenheim, sau ca monumente de for public în România: „David Prodan – bust” amplasat în curtea școlii „David Prodan” din Săliștea, județul Alba; „Lucian Blaga – bust” amplasat în curtea Colegiului Național „Lucian Blaga” din Sebeș, „Alexandru Todea – bust” amplasat în piața cu același nume din municipiul Sebeș, cărora li se adaugă „Monumentul eroilor” – lucrare amplasată, până nu demult, în „Parcul Tineretului” din Sebeș, actualmente regăsindu-se în incinta Muzeului Municipal „Ioan Raica” din Sebeș.
Evenimentul se dorește a fi un dar cultural care readuce în atenția publicului activitatea și opera unui talentat, original și complex artist plastic, care de mai bine de patru decenii își ne încântă cu lucrări de pictură și de sculptură.
Creația sa trădează o viziune aparte asupra scenelor ce îl inspiră, pe care le găsește, cel mai adesea, în realitatea banală și pe care le traduce într-o manieră personală, extrăgând din ele esențialul.
Mijloacele de exprimare, cromatice și texturale, pe care Aurel Sârbu la folosește, deși amintesc de postimpresionism sau chiar de expresionism, îl individualizează între artiștii plastici contemporani.
Pictorul își dovedește talentul abordând teme diverse, de la peisaj la scene de gen, între subiectele sale preferate caii ocupând un loc de cinste, dar și alte animale domestice, cum ar fi pisicile, numărându-se printre sursele sale de inspirație. În cazul scenelor de gen, artistul se dovedește un fin și cinic observator al moravurilor societății contemporane, pe care nu ezită să le prezinte, fără menajamente și cu umor, plasându-și personajele într-o lume bucolică.
Cine este Aurel Sârbu
Aurel Sârbu s-a născut la 24 aprilie 1953, în localitatea Boz, județul Alba, și este absolvent al Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, promoția 1977. Între anii 1977 și 1980 a fost profesor de desen la Școala Generală din localitatea Șanț, județul Bistrița-Năsăud, iar apoi la Sebeș, până la pensionare. A participat la expoziții de grup și personale la Muzeul Orășenesc Sebeș (1985), Muzeul Național al Unirii Alba Iulia (2017), Muzeul Național de Artă din Cluj-Napoca (2021) și la Galeriile Uniunii Artiștilor Plastici din Bistrița, Târgu Mureș, Cluj și București (între 1977 și 1980), iar după stabilirea la Sebeș în galeriile UAP din Alba Iulia (2011-2021) și Sibiu (2011, 2013 și 2018). Din anul 2012, este membru titular al Uniunii Artiștilor Plastici din România. La Sebeș i-au fost organizate mai multe expoziții personale, găzduite de muzeul din localitate (1985), de casa de cultură (1988), precum și în cadrul Festivalului Internațional „Lucian Blaga” din Sebeș și Lancrăm (2015, 2024).
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.