Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Evenimente culturale: 136 de ani de la nașterea lui Liviu Rebreanu, sărbătoriți de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba

Publicat

136 de ani de la nașterea marelui prozator Liviu Rebreanu sărbătoriți de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba printr-o serie de evenimente culturale.

Biblioteca Județeană „Lucian Blaga”, alături de Consiliul Județean Alba organizează sâmbătă, 27 noiembrie 2021, o serie de manifestări culturale dedicate aniversării a 136 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai importanți prozatori români, Liviu Rebreanu.

Aceste manifestări fac parte dintr-un proiect cultural destinat promovării operelor și scriitorilor români care se regăsesc pe Aleea Scriitorilor din Alba Iulia.

Evenimentul va fi marcat atât în mediul online pe paginile de socializare a bibliotecii, cât și printr-un moment omagial la bustul aflat pe Aleea Scriitorilor din Parcul Central al orașului, începând cu ora 12:00.

Pe paginile de socializare ale Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, vor fi postate o serie de informații din viața și opera marelui prozator, după următorul program:

8:00 Afișul evenimentului

9:00 Medalion literar – Liviu Rebreanu

10:00 Recomandare carte adulți

11:00 Recomandare carte pentru copii

12:00 La bustul lui Liviu Rebreanu de pe Aleea Scriitorilor: depunere flori

13:00 Aniversații zilei

14:00 Citatul zilei

15:00 Știați că…?

16:00 Expoziție de carte: Liviu Rebreanu în colecțiile bibliotecii

17:00 Ați văzut filmul? Noi vă recomandăm cartea…!

18:00 Memoria locului – colaj foto

19:00 Bibliovaliza

Cine a fost Liviu Rebreanu

Liviu Rebreanu s-a născut la 27 noiembrie 1885, fiind primul din cei 14 copii ai învățătorului Vasile Rebreanu și ai Ludovicăi.

În anul 1889, familia Rebreanu s-a mutat în comuna Maieru, pe valea Someșului. A urmat în anul 1895 două clase la Gimnaziul grăniceresc din Năsăud. În 1897 s-a transferat la Școala de băieți din Bistrița, unde a urmat încă trei clase.

În 1900 a început să urmeze Școala Reală Superioară de Honvezi din Sopron. Ca și la Bistrița, a manifestat o înclinație deosebită pentru studiul limbilor străine.

Din 1903 până în 1906 a urmat Academia militară „Ludoviceum” din Budapesta. La 1 septembrie 1906 a fost repartizat ca sublocotenent la regimentul al doilea de honvezi regali din Gyula, în sud-estul Ungariei.

Aici, pe lângă îndeletniciri cazone, Rebreanu a avut numeroase preocupări literare: lecturi, conspecte, proiecte dramaturgice. La Budapesta și Gyula a scris și transcris cinci povestiri, în limba maghiară, din ciclul „Scara măgarilor” (volum nepublicat).

La 1 noiembrie 1909 a debutat în presa românească, la Sibiu, în revista Luceafărul condusă de Octavian Goga și O. Tăslăuanu. În aceeași revistă, Rebreanu a publicat numeroase nuvele.

Foarte interesant este și jurnalul său tipărit în anul 1984, în două volume. La 4 aprilie 1944 fiind grav bolnav, s-a retras la Valea Mare, fără să mai revadă vreodată Bucureștiul.

La 7 iulie Rebreanu scria în Jurnal: „Perspective puține de salvare, dată fiind vîrsta mea, chistul din plămînul drept, emfizemul vechi și bronșita cronică.”

La 1 septembrie 1944 la Valea Mare, a încetat din viață la vîrsta de 59 de ani. Peste cîteva luni a fost deshumat și reînhumat la Cimitirul Bellu din București.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax