Connect with us
Advertisement

Eveniment

Evenimentele verii 2023 în ALBA: când vor fi Festivalul Cetăților Dacice, Festivalul Roman Apulum, Ziua Rozelor, Târgul de Fete

Publicat

Sezonul evenimentelor organizate în Alba continuă în iulie și august cu variante interesante pentru locuitorii județului și pentru turiști. Pe lângă reprezentațiile săptămânale de reconstituire istorică de la Poarta a IV-a a Cetății și schimburile de gardă cu soldații austrieci pe cai sau salve de tun, sunt festivaluri, concerte și sărbători.

Vă prezentăm în continuare momente-reper pentru distracție și voie bună, dar și oportunități de cunoaștere și experimentare a istoriei la Alba Iulia și în județ.

Festivalul „Cultură pentru Cultură”

Ediția din acest an a Festivalului-concurs de tradiții și obiceiuri „Cultură pentru Cultură” continuă și în luna iulie.

Comunitățile din mediul rural se vor întrece și se vor prezenta, în fața publicului și membrilor juriului, cu soliști și grupuri vocale, rapsozi și poeți populari, soliști și grupuri instrumentale, obiceiuri tradiționale, reconstituirea interiorului de gospodărie tradițională, dansuri și minorități naționale, gastronomie și meșteșuguri tradiționale.

În 2 iulie este etapa de la Vinerea (Poiana cu goruni) și în 16 iulie, la Poiana Călineasa.

Juriul concursului „Cultură pentru Cultură” reunește personalități marcante din domeniul Patrimoniului Cultural imaterial din România:

  • Elise Stan, etnomuzicolog, realizator și producător de emisiuni folclorice la Televiziunea Română, membru în juriul talent-show-ului „Vedeta populară” – TVR1.
  • Gheorghița Nicolae, etnolog, realizator și prezentator al emisiunii „Tezaur folclor” la Televiziunea Română.
  • Doina Isfănoni, cercetător etnolog la Muzeul Național al Satului ,,Dimitrie Gusti”, instituție aflată Sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei române.
  • Nicolae Moldovan, maestru coregraf, inițiator al Festivalului Internațional de Folclor CIOFF de la Aiud.

Concerte de promenadă cu Fanfara județului Alba

Duminică, 2 iulie 2023, începe stagiunea concertelor de promenadă în orașele județului Alba, susținută de Fanfara Județului Alba, dirijor Coriolan Honcaș.

Primul concert din cadrul stagiunii fanfare va fi duminică, 2 iulie, de la ora 18.00, în Parcul ”Avram Iancu” din Câmpeni.

Fanfara reunește 20 de instrumentiști profesioniști care, prin ținută, calitatea tehnică a interpretării și diversitatea instrumentelor muzicale fac din această formație artistică un punct important de atracție pentru locuitorii județului Alba și pentru turiștii prezenți pe aceste meleaguri.

Repertoriul ales cuprinde o gamă largă de melodii din toată sfera muzicală, începând de la imnuri și marșuri și până la valsuri, uverturi, muzică ușoară, prelucrări folclorice, dar și altele. Fanfara susține atât spectacole în sală, cât și spectacole în aer liber.

7-9 iulie: Festivalul Cetăților Dacice, la Cricău

Evenimentul a fost amânat în acest an (inițial programat în 23-25 iunie), din cauza inundațiilor din zona Ighiu. A fost schimbată și locația, urmând să fie găzduit de comuna Cricău.

Dacă în ultimii ani prezenți la festival erau mai mulți reprezentați ai armatelor romane (trupe de reenactment istoric), anul acesta evenimentul se va focaliza pe daci.

Pe lângă partea vizuală, unde pe care organizatorii vor pune mai mult accent, va exista și cea de promovare a produselor tradiționale, din zonă care au legătură cu perioadă dacică: brânză, produse lactate și vin.

Festivalul va avea și partea de târg unde micii producători vor vinde produse tradiționale.

Dacă pe timpul zilei vor exista mai multe evenimente destinate activităților istorice și de reenactment, seara Dracofest (denumire luată de la stindardul de luptă al dacilor, cel cu cap de lup) va avea loc.

Vor exista momente artistice cu foc, jocuri de lumini, dar și un concert  al Cimpoierilor din Transilvania.

Târgul Național de Turism Rural de la Albac, 7-9 iulie

Evenimentul cuprinde Târgul meșterilor tradiționali, expoziție etnografică, demonstrații de gastronomie locală și debustări, spectacol folcloric, premiere la concurs de interpretare la tulnic, foc de tabără și discotecă în aer liber.

Vor fi standuri expoziționale cu oferta turistică și agroturistică în spațiile de cazare rurale din județul Alba.

8 iulie: Ziua Rozelor, Ciumbrud/Aiud

În al doilea weekend din luna iulie, este sărbătoarea trandafirilor, în zona din județ cunoscută pentru cultivarea acestor flori. Ca în fiecare an, va fi parada rozelor, expoziție de aranjamente florale, dar și alte evenimente interesante pentru comunitate și vizitatori.

Parada Rozelor va fi în 8 iulie, de la ora 8.30, în centrul Municipiului Aiud, lângă Colegiul Naţional “Bethlen Gabor”.

Vor participa Fanfara Judeţului Alba, dansatori, majorete, biciclete, motociclete, maşini de epocă.

Vor fi prezentate spectaculoase aranjamente florale, într-un periplu de arome şi culori.

Ciumbrud are o tradiție de zeci de ani în cultivarea trandafirilor pe zeci de hectare de teren.

În total, fermierii locali produc aproximativ 2 milioane de trandafiri, o mare parte din întreaga producție națională.

Florile dar şi dulceţurile şi siropurile realizate din petalele trandafirilor de Ciumbrud, se vând inclusiv în Polonia, Ungaria şi Italia.

Aici, PROGRAMul evenimentului.

Sărbătoarea Muzicii, 14-16 iulie 2023, la Alba Iulia

Primăria Alba Iulia organizează și în acest an Sărbătoarea Muzicii, prilej pentru albaiulieni și vizitatori să urmărească momente artistice de excepție. Pe două scene vor fi organizate câte două concerte pe zi, de muzică clasică.

În prima zi de festival, va fi un moment organizat de Primăria municipiului Chișinău.

În avanpremieră, în 12 iulie, va fi recital de pian și muzică de cameră, la Catedrala Romano-Catolică din Alba Iulia. Vladimir-Gligor Lungan la pian, Orsolya-Beatrix Csata la vioară, Ștefan Ciceu la violoncel și Teo Mondiru la flaut interpretează lucrări ale compozitorilor Claude Debussy, Wolfgang Amadeus Mozart, Johann Sebastian Bach, Maurice Ravel, Serghei Rahmaninov și Charles-Marie Widor. Intrarea este liberă.

22-23 iulie: Târgul de Fete de pe Muntele Găina

Târgul de Fete de pe Muntele Găina va fi organizat în acest an în perioada 22-23 iulie. Târgul, devenit tradiție, are loc pe un platou montan, la o altitudine de 1467 metri. Manifestarea a fost menționată prima dată documentar în 1816.

Ediția din acest an va aduce în atenția publicului numeroase activități de conservare, valorificare și promovare a elementelor de patrimoniu cultural, anunță Centrul de Cultură ”Augustin Bena” Alba.

În trecut, locuitorii din peste 80 de sate ale Apusenilor se adunau pe platoul de la Găina pentru a-şi schimba produsele. Sătenii care urcau pe munte îi duceau cu ei și pe cei tineri, pentru a se cunoaște și, dacă se plăceau, se puteau căsători.

Târgul făcea posibilă întâlnirea şi căsătoria tinerilor din zone îndepărtate, pentru a se evita cosangvinizarea.

Inițial era un eveniment dedicat soarelui, dar mai târziu, marele platou de la Găina a devenit locul unde se strângeau locuitorii din peste 80 de sate ale Apusenilor, pentru schimb de produse.

Târgul de fete de pe muntele Găina se organizează, în fiecare an, din vremuri străvechi, în cea mai apropiată duminică de 20 iulie, ziua Sfântului Ilie.

Potrivit etnografilor, la Târgul de fete se adunau locuitorii din Munții Apuseni, pentru a face schimb de produse. Era și un prilej pentru întâlnirea și căsătoria tinerilor din zone îndepărtate, care veneau aici cu părinții.

Pregătirile pentru urcatul pe munte se făceau cu câteva zile înainte. Duminica, cu noaptea în cap, se urca pe munte în poiana unde avea loc târgul. Se spune că fetele veneau cu zestrea încărcată pe cai. Cununia se făcea pe loc, de către preoții care participau la eveniment. Ceremonia era însoțită cu cântece și schimb de jocuri cu ”strigături”, iar fetele ”se luau”, nu se cumpărau.

Alte evenimente din iulie:

  • Festivalul Internațional de Folclor Aiud (CIOFF) – 27-30 iulie – Aiud
  • Inimi fierbinți în țara de piatră – festival național de folclor – 30 iulie – Abrud

Evenimente din luna august 2023

  • Campionatul European de Tir Istoric 4-13 august 2023 – Alba Iulia
  • RowMania  5 august 2023 – Alba Iulia – râul Mureș/Partoș
  • Ziua Culturii Maghiare de la Unirea – 5-6 august – comuna Unirea
  • Festivalul Roman Apulum® 11-15 august 2023
  • Ziua Culturii Maghiare de la Mirăslău – 12-13 august – comuna Mirăslău
  • ”Ovidiu Bîrlea” – tradiții culturale la Mogoș – 18-20 august
  • Colocviile de etnografie și folclor ”Gheorghe Pavelescu” – august – Sălciua – 18-20 august
  • Târgul Lemnarilor din Munții Apuseni – 20 august – comuna Horea
  • Alba Iulia Music and Fim Festival by TIFF 24-27 august 2023
  • Alba Carolina Bike Race 26 august 2023
  • Festivalul „Tinerețe” – Festival de folclor 31 august 2023

Lista de mai sus cuprinde, în principal, festivaluri, târguri, competiții organizate de Primăria Alba Iulia și Consiliul Județean Alba, prin instituții subordonate. Mai sunt și alte evenimente ce se vor derula atât în Cetatea Alba Carolina, cât și în localități din județ, din inițiative private sau ale unor organizații.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement