Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Examen de maturitate pe scena Teatrului Prichindel: ”Pescarul și sufletul său”. O poveste despre rău și bine, sacrificiu și iubire

Publicat

Prichindel, băiatul roșcovan a dat sâmbătă seara un examen important, pe singura scenă de teatru profesionist din Alba Iulia: cel al maturității. Actorii teatrului de păpuși au arătat că vor să țintească și alt public în sala de spectacol, tinerii și adulții. Actorii teatrului au intrat în lumea lui Oscar Wilde, în povestea ”Pescarul și sufletul său”, un text pentru copii, dar dedicat adulților. 

Un text greu despre iubire, durere, misticism, dorință, răul în cea mai pură formă, ritualuri de magie neagră, dar și drumul către redempțiune și în final sacrificiu. 

Regizorul Toma Hogea a reușit să curețe textul de parțile care nu ar putea fi înțelese de spectatorii mai tineri, însă ele se simt, nonverbal. Prin jocul actorilor și coregrafia care se îmbină cu editarea video.

Povestea este scurtă, dar intensă. Viața unui pescar care și-a alungat sufletul pentru a putea iubi o sirenă. Însă totul vine cu un cost când faci pact cu Diavolul. Cine pe cine conduce? Sufletul pe corp? Poate iubi corpul fără un suflet? Poate sufletul exista fără un corp uman? Sunt întrebări la care piesa răspunde pe rând, într-o combinație de elemente video, teatru și dans.

Elemente de dramă pe scena teatrului de păpuși

Nu o să încep cu începutul, ci cu sfârșitul. În teatrul de păpuși, de obicei, poveștile sunt simple la final: binele învinge răul, prințesa se iubește cu prințul, copilul obraznic învață o lecție. Însă este foarte greu să arăți pe scenă puterea răului, dorința și în final sacrificiul, moartea pentru ca altcineva să trăiască sau să renască, dar actorii teatrului au reușit.

Au mai facut-o în urmă cu foarte, foarte mulți ani, în ”Suflet de mamă”, un spectacol care m-a marcat pentru mult timp. Acum au reușit iar.

Ultimele 15 minute din spectacol sunt grele și intense atât pentru actori, dar și pentru spectatori. Îl descoperi pe actorul Iulian Costea, cum aduce tandrețe și elemente de teatru de dramă în relația cu sirena, chiar dacă în fața lui, interlocutorul, este o păpușă.

Este o parte a spectacolului care vine în constrast cu restul jocului actoricesc unde pe alocuri Iulian tinde să ridice mult vocea, însă este teatru de păpuși, iar sala trebuie să înțeleagă clar textul.

Mădălin Costea și diavolul de pe umărul Pescarului

I-am scris numele mare să se vadă. Antieroul poveștii, sufletul alungat de pescar este jucat de Mădălin Costea. Cu elemente de dans și un personaj care pare inspirat din Val Valentino (Masked Magician) Mădălin domină scena și reușește să facă un personaj foarte bine conturat. De la Răul întruchipat, diavolul de pe umăr care îndeamnă la cauzarea de suferință și până la cel care oferă soluția de mântuire.

M-am bucurat mult să îl văd pe Mădălin în zona de teatru de dramă, dar am rămas și cu o întrebare. De ce actorii tinerii ca el nu au loc în teatrul pentru adulți? Nu de alta, dar ar avea de arătat multe.

Scenografia, muzica, coregrafia și video design-ul

Nu o să dau foarte multe detalii despre poveste, despre desfășurarea ei. Spectacolul trebuie descoperit de fiecare, în cele 60 de minute. Însă nu poate fi trecută cu vederea scenografia semnată de Alina Pușcașu care se îmbină cu muzica lui Cári Tibor.

Cele două intră perfect în lumea design-ului video făcut pe scena din Alba Iulia de Andrei Cozlac. Designul video este o călătorie în lume, de la cea subacvatică la arșița deșertului și trecereatimpului în spectacol. Coregrafia spectacolului a fost asigurată de Răzvan Rotaru, care a simțit că ce nu se vede în spectacol, trebuie arătat prin nonverbal celor ce trebuie să înțeleagă.

Trupa teatrului Prichindel

Aș putea să mai scriu despre Ioana Bogațan care a urcat pe scenă după o lungă pauză și despre momentul de tango. Sau fluiditatea pe scenă a lui Cristian Popa, și experința actrițelor Teodora Popa, Irina Melnic, Viorica Boda și Ramona Benchea Mincu care formează coloana vertebrală a spectacolului.

Însă, toate trebuie văzute, descoperite și înțelese din sala de spectracol. Pentru că, ”Pescarul și sufletul său” reprezintă o nouă ușă deschisă de cei de la Teatrul Princhidel. O ușă deschisă adolescenților, tinerilor și adulților care vor să meargă la teatru.

 

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate