Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Explicaţii de la MADR, în cazul asociaţiilor de crescători de animale care vor trebui să devină cooperative agricole. Răspuns primit de senatorul Alexandru Pereş


Publicat

cioban turma oiCondiţia pentru asociaţiile de crescători de animale de a se transforma în grupuri de producători sau cooperative agricole, pentru a primi subvenţii de la APIA, trecută în proiectul de modificare a legislaţiei la Ministerul Agriculturii a fost subiectul unei întrebări oficiale trimise de senatorul de Alba Alexandru Pereş ministrului Achim Irimescu.

Solicitarea a venit în contextul în care nemulţumiri referitoare la această propunere au venit şi din partea Asociaţiei Crescătorilor de Ovine din Săsciori.

Senatorul de Alba explică, în adresa oficială, că, după ce MADR a lansat, în data de 26 ianuarie, în dezbatere publică, proiectul de ordin privind modificarea și completarea Ordinului ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 619/2015, mai mulţi reprezentanţi ai asociaţiilor de crescători de animale din ţară, printre care şi ai Asociaţiei Crescătorilor de Ovine din Săsciori, sesizează faptul că acesta ar trebui modificat. Aceştia motivează că, prin condiţionarea transformării asociaţiilor crescătorilor de animale în grupuri de producători sau cooperative agricole, fermierii din zonele montane nu mai pot beneficia de subvenţii de la APIA.

“Această categorie de fermieri este reticientă în ceea ce priveşte transformarea asociaţiilor de crescători în cooperative agricole sau grupuri de producători, asociindu-le cu vechile CAP-uri, în condiţiile în care acestea nu au putut fi impuse nici în timpul regimului comunist, refuzându-se ideea de colectivizare”, transmite senatorul de Alba.

Prin urmare, a întrebat ministrul dacă “sesizările înaintate de către fermierii din zonele montane se vor reflecta în modificări aduse actualelor prevederi legale?” şi “care vor fi sancțiunile pe care legislația supusă modificării le va aplica Asociațiilor Crescătorilor de Ovine care nu se conformează?”

Răspunsul primit de la Ministerul Agriculturii se axează pe recomandările primite de la Comisia Europeană şi pe faptul că sancţiunile sunt stabilite prin legislaţie naţională.

Ministrul transmite că, în conformitate cu prevederile art. 7 alin 1 din OG 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăţi care se aplică în agricultură în perioada 2015-2020 şi pentru modificarea art. 2 din legea 36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură, precum şi a condiţiilor specifice de implementare pentru măsurile compensatorii de dezvoltare rurală aplicabile pe terenurile agricole, prevăzute de PNDR 2014-2020, “beneficiarii plăţilor sunt fermierii activi persoane fizice şi/sau persoane juridice care desfăşoară o activitate agricolă în calitate de utilizatori legali ai suprafeţelor de teren agricol şi/sau deţinători legali de animale, potrivit legislaţiei în vigoare. În categoria beneficiarilor de plăţi se încadrează şi cooperativele agricole prevăzute la art. 6 lit e) din legea cooperaţiei agricole nr. 566/2004, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi grupurile de producători care desfăşoară activitate agricolă.”

De asemenea, precizează că „acordarea sprijinului financiar comunitar către fermierii activi este stipulată în legislaţia europeană”, adică Regulamentul UE 1307/2013, în preambului căruia reprezentanţii CE arată că „experienţa dobândită în aplicarea diverselor scheme de sprijin pentru fermieri demonstrează că sprijinul a fost, în unele cazuri acordat unor persoane fizice sau juridice al căror scop comercial nu era deloc sau era doar parţial orientat către realizarea unei activităţi agricole”.

În continuare, „pentru a asigura o mai bună direcţionare a sprijinului, statele membre nu ar trebui să acorde plăţi directe anumitor persoane fizice sau juridice, decât dacă acestea pot dovedi că activitatea lor agricolă nu este secundară. De asemenea, statele membre ar trebui să aibă posibilitatea de a nu acorda plăţi directe altor persoane fizice sau juridice, a căror activitate agricolă este secundară. Cu toate acestea, statele membre ar trebui să aibă posibilitatea să acorde plăţi directe fermierilor mai mici, cu timp parţial, întrucât aceşti fermieri contribuie direct la asigurarea vitalităţii zonelor rurale. În acelaşi timp,.”

Referitor la sancţiunile aplicabile pentru asociaţiile crescătorilor de ovine, „acestea sunt stabilite prin legislaţie naţională, pentru toţi beneficiarii măsurilor de sprijin comunitar şi sunt conforme statele membre ar trebui să nu acorde plăţi directe persoanelor fizice sau juridice ale căror suprafeţe agricole sunt în principal menţinute în mod natural într-o stare adecvată pentru păşunat sau pentru cultivare şi care nu desfăşoară o anumită activitate minimăcu prevederile europene în vigoare”.

Ministrul mai precizează că, de asemenea, „Comisia Europeană a propus o simplificare a Politicii Agricole Comune, iar unul dintre subiectele abordate priveşte chiar sistemul de penalităţi pentru plăţile directe”.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. babadochia

    miercuri, 09.03.2016 at 19:17

    Adica si acum la 27 de ani de la Revolutie ne mai cramponam de fostele CAP-uri ??? Serios ??? Oare la oierii din Sasciori nu le poate explica nimeni ca o cooperativa pe Legea 566 nu are nimic de-a face cu fostele CAP-uri ? Dimpotriva e o forma asociativa mult mai corecta si cu mult mai multe avantaje financiare dar cu mai multe obligatii fiscale si de raportare fiind totusi inregistrata prin Registrul Comertului ca o societate si de fapt asta il doare cel mai tare pe oierul nostru „saracul”, impozitul ce trebuie sa-l dea la stat ! Pai asta e fratilor ! Nu se poate numai sa incasati ! Vine un moment cand trebuie sa mai si platiti !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

MIERCURI: Se oprește alimentarea cu gaz, temporar, în două localități din județul Alba. Atenționări pentru consumatori

Publicat

Delgaz Grid anunță că va sista temporar alimentarea cu gaze naturale miercuri, 28 octombrie, între orele 8.00-15.00, în localitățile Totoi și Dumitra din județul Alba, la solicitarea companiei Transgaz, pentru efectuarea unor lucrări specifice.

Compania solicită consumatorilor să închidă toate focurile, iar după reluarea distribuţiei gazelor naturale să supravegheze modul de ardere a acestora timp de 30 minute.

În cazul în care simt miros specific de gaz, consumatorii sunt rugaţi să anunţe imediat dispeceratul de urgenţă al Delgaz Grid la unul dintre numerele de telefon: 0800.800.928 (număr gratuit, apelabil din principalele reţele de telefonie fixă şi mobilă) sau 0265.200.928 (număr taxabil cu tarif local din reţeaua Telekom şi cu tariful operatorului din toate celelalte reţele de telefonie).

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Șase cazuri de COVID-19 la Tribunalul Alba. Precizări din partea instanței

Publicat

tribunal

În perioada 19-21 octombrie, în urma testării angajaţilor Tribunalului Alba prin metoda „pooling” au fost confirmate un număr 6 persoane pozitiv la testul pentru COVID-19. Colegii contacți direcți cu cel mai mare risc de infectare au rămas în carantină la domiciliu, au transmis reprezentanții instanței într-un comunicat de presă. 

Până în prezent niciun alt angajat al instanței nu a manifestat simptome de infectare .

Activitatea instanței se desfășoară în continuare în condiţii normale. Conducerea Tribunalului Alba urmăreşte să asigure desfăşurarea în bune condiţii a activităţii administrativ judiciare a instanţei şi colaborează îndeaproape cu reprezentanții DSP Alba urmând toate măsurile recomandate.

Reamintim pe această cale că respectarea cu strictețe a măsurilor de protecție și prevenire a infectării cu coronavirus (COVID-19) anunțate public de către Tribunalul Alba, care depinde în mare măsură și de conduita responsabilă a publicului din instanțe, ne va permite să trecem împreună cu bine peste această perioadă.

În acest sens, ne menținem recomandările pentru publicul instanței, transmise încă de la începutul pandemiei:

Evitarea prezenței la sediul instanței, în cazul în care aceasta nu este absolut necesară și limitarea staționării în incinta instanţei doar pentru timpul strict necesar îndeplinirii obligațiilor judiciare sau profesionale;
Folosirea exclusiv a mijloacelor electronice de comunicare cu instanța, de transmitere a documentelor și de informare disponibile permanent la nivelul instanței:
e-mail tribunalul.alba@just.ro – Registratură;

Fax 0258811184

Telefon 0258813510/ 0258813511- Arhivă, Registratură, Biroul de informare și relații publice

Utilizarea aplicației informatice DOSAR ELECTRONIC pentru informare sau studierea dosarului și limitarea deplasării fizice la Arhiva instanței sau la celelalte compartimente publice;

Exprimarea acordului pentru citarea și comunicarea actelor de procedură în format electronic prin intermediul aplicației „TDS” (Trimitere Document Securizat) și eliminarea astfel integral a contactului fizic cu documentele de procedură comunicate de instanță prin intermediul serviciilor poștale;
Utilizarea exclusivă a telefonului sau adresei de e-mail pentru informare și solicitarea de lămuriri inclusiv, cu privire la măsurile aplicate în această perioadă.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Când poate fi dată jos masca de protecție în spații deschise. Excepțiile, aprobate de Comitetul pentru Situații de Urgență

Publicat

Persoanele din localitățile unde este obligatorie purtarea măștii de protecție și în spațiile deschise vor putea să înlăture masca de protecție pentru scurt timp, atunci când fumează sau mănâncă pe stradă, în afara zonelor de trafic pietonal.

De asemenea, vor putea renunța la mască cei care fac jogging. Prevederile sunt cuprinse într-o hotărâre discutatată luni dimineață în ședința Comitetului pentru Situații de Urgență, potrivit Digi FM Radio.

În județul Alba masca este obligatorie pe stradă în 20 de localități: Alba Iulia, Blaj, Aiud, Abrud, Cugir, Sebeș, Ocna Mureș, Câmpeni, Ciugud, Blandiana, Cricău, Hopârta, Săliștea, Stremț, Unirea, Vințu de Jos, Cut, Daia Română, Noșlac, Cergău.

 

„În localitățile sau județele în care portul măștii de protecție este obligatoriu în spațiile deschise, este permisă înlăturarea acesteia pentru perioade scurte de timp în vederea fumatului, consumului de produse alimentare sau băuturi în afara teraselor, cât și pentru desfășurarea activităăților sportive individuale sau altor asemenea activități, doar dacă persoanele sunt în afara zonelor de trafic pietonal și la minim 2 metri față de alte persoane”, prevede Hotărârea CNSU.

Hotărârea prevede, de asemenea:

1. „Se aprobă lista țărilor/zonelor de risc apidemiologic ridicat pentru care se instituite măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea, în vigoare începând cu data de 26 octombrie 2020.

2. Instituirea restricțiilor referitoare la persoanele care sosesc din anumite zone sau țări cu risc epidemiologic ridicat se aplică după 24 de ore de la data aprobării hotărârii prin care acestea sunt stabilite, iar ridicarea acaestora se aplică începând cu data emiterii hotărârii”.

Purtarea măștii de protecție și în spații deschise este obligatorie în Capitală, dar și în mai multe orașe unde incidența cazurilor de COVID-19 a depășit 3 la 1000 de locuitori.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

USR PLUS amână formarea unei majorități în Consiliul Local Alba Iulia. Ce negocieri au purtat cu PNL și PSD și ce cerințe au

Publicat

Ajunși la conducerea Primăriei Alba Iulia, alături de Gabriel Pleșa, reprezentații USR PLUS au început în urmă cu ceva vreme negocierile pentru cele două fotolii de viceprimari.

Surse politice susțin că USR PLUS ar fi bătut deja palma cu PSD în formula Bogdan Medrea și Emil Popescu pentru cei doi viceprimari, unul din partea social democraților și unul din parea USR. 

Însă, se pare că partenerii de alianță ai USR, cei din PLUS nu ar fi de acord cu o alianță USR PLUS – PSD pentru Consiliul Local al Municipiului Alba Iulia.  

Luni, 26 octombrie, de la ora 13.00 consilierii locali sunt așteptați la urne pentru a vota cine vor fi viitorii viceprimari. 

CITEȘTE ȘI: SURSE: USR PLUS ar fi bătut palma cu PSD pentru funcțiile de viceprimar la Alba Iulia. Întâlnire la ceas de seară

Cu câteva ore înainte de vot, reprezentanții USR PLUS au emis un comunicat de presă în care au anunțat că negocierile încă nu s-au terminat și că momentan vor amâna formarea unei majoritați în Consiliul Local. 

Mai pe scurt, PNL în timpul negocierilor ar fi cerut doi viceprimari, PSD unul, dar discuțiile cu social democrații ar fi mai avansate, în timp ce negocierile cu liberalii ar fi intrat în impas. 

”Alianța USR- PLUS anunță că discuțiile pentru formarea unei majorități în Consiliul Local Alba Iulia care să permită alegerea viceprimarilor și susținerea proiectelor importante pentru oraș nu s-au încheiat. În același timp, discuțiile cu Partidul Național Liberal au ajuns într-un impas în condițiile în care PNL Alba insistă pentru obținerea ambelor posturi de viceprimar.

După alegerile locale din acest an, USR-PLUS a lansat la Alba Iulia o consultare cetățenească unică în politica românească întrebând albaiulienii cum ar dori să arate viitoarea majoritate în Consiliul Local. Componența Consiliului Local Alba Iulia, respectiv 9 consilieri PNL, 7 USR – PLUS, 4 PSD și un independent, nu permite niciunui partid să aibă majoritate. Au fost lansate două sondaje, un sondaj în stradă și unul on line, iar pentru că rezultatele pentru PNL și PSD au fost apropiate s-a decis să aibă loc discuții cu ambele partide pentru susținerea alegerii viceprimarilor și susținerea „Angajamentului pentru Alba Iulia”, un set de proiecte importante pentru viitorul municipiului.

Discuțiile cu Partidul Național Liberal au avut loc în mai multe runde, însă s-au blocat deoarece conducerea organizației nu au acceptat solicitările USR-PLUS: un viceprimar din partea ambelor formațiuni, susținerea „Angajamentului pentru Alba Iulia”, realizarea unui audit al activității Primăriei Alba Iulia și retragerea din Consiliul Local a celor care au făcut parte din vechea conducerea administrativă.

În schimb, PNL, prin vocea președintelui organizației județene Mircea Hava, a cerut  ambii viceprimari, fără să anunțe și numele persoanelor din PNL propuse pentru aceste funcții.

Discuțiile cu PSD s-au derulat pe baza acelorași principii, însă organizația a acceptat ca, în schimbul susținerii unui viceprimar, să accepte „Angajamentul pentru Alba Iulia” și realizarea unui audit intern. Propunerea USR-PLUS pentru Partidul Social Democrat a fost să susțină crearea unei majorități locale, însă să nu participe la guvernarea locală, respectiv să nu își propună un viceprimar.

Având în vedere faptul că în ultima perioadă, PNL și PSD s-au angajat în Alba într-un proces de reformare internă, am decis amânarea formării unei majorități în Consiliul Local Alba Iulia așteptând ca noii reprezentanți ai celor două organizații locale să analizeze încă o dată propunerile USR-PLUS.

Alianța USR-PLUS anunță albaiulienii că nu va negocia principiile și proiectele cu care a câștigat Primăria Alba Iulia, iar orice majoritate locală va fi formată strict pentru susținerea dezvoltării municipiului. De asemenea, USR-PLUS nu va accepta în conducerea administrativă oamenii din vechea conducere a primăriei și cere inclusiv retragerea acestora din Consiliul Local pentru situația în care au adus Alba Iulia”, au declarat reprezentanții USR PLUS într-un comunicat de presă.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate