Connect with us
Publicitate

Actualitate

Explicaţii de la MADR, în cazul asociaţiilor de crescători de animale care vor trebui să devină cooperative agricole. Răspuns primit de senatorul Alexandru Pereş

Publicat

cioban turma oi Condiţia pentru asociaţiile de crescători de animale de a se transforma în grupuri de producători sau cooperative agricole, pentru a primi subvenţii de la APIA, trecută în proiectul de modificare a legislaţiei la Ministerul Agriculturii a fost subiectul unei întrebări oficiale trimise de senatorul de Alba Alexandru Pereş ministrului Achim Irimescu.

Solicitarea a venit în contextul în care nemulţumiri referitoare la această propunere au venit şi din partea Asociaţiei Crescătorilor de Ovine din Săsciori.

Senatorul de Alba explică, în adresa oficială, că, după ce MADR a lansat, în data de 26 ianuarie, în dezbatere publică, proiectul de ordin privind modificarea și completarea Ordinului ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 619/2015, mai mulţi reprezentanţi ai asociaţiilor de crescători de animale din ţară, printre care şi ai Asociaţiei Crescătorilor de Ovine din Săsciori, sesizează faptul că acesta ar trebui modificat. Aceştia motivează că, prin condiţionarea transformării asociaţiilor crescătorilor de animale în grupuri de producători sau cooperative agricole, fermierii din zonele montane nu mai pot beneficia de subvenţii de la APIA.

“Această categorie de fermieri este reticientă în ceea ce priveşte transformarea asociaţiilor de crescători în cooperative agricole sau grupuri de producători, asociindu-le cu vechile CAP-uri, în condiţiile în care acestea nu au putut fi impuse nici în timpul regimului comunist, refuzându-se ideea de colectivizare”, transmite senatorul de Alba.

Prin urmare, a întrebat ministrul dacă “sesizările înaintate de către fermierii din zonele montane se vor reflecta în modificări aduse actualelor prevederi legale?” şi “care vor fi sancțiunile pe care legislația supusă modificării le va aplica Asociațiilor Crescătorilor de Ovine care nu se conformează?”

Răspunsul primit de la Ministerul Agriculturii se axează pe recomandările primite de la Comisia Europeană şi pe faptul că sancţiunile sunt stabilite prin legislaţie naţională.

Ministrul transmite că, în conformitate cu prevederile art. 7 alin 1 din OG 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăţi care se aplică în agricultură în perioada 2015-2020 şi pentru modificarea art. 2 din legea 36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură, precum şi a condiţiilor specifice de implementare pentru măsurile compensatorii de dezvoltare rurală aplicabile pe terenurile agricole, prevăzute de PNDR 2014-2020, “beneficiarii plăţilor sunt fermierii activi persoane fizice şi/sau persoane juridice care desfăşoară o activitate agricolă în calitate de utilizatori legali ai suprafeţelor de teren agricol şi/sau deţinători legali de animale, potrivit legislaţiei în vigoare. În categoria beneficiarilor de plăţi se încadrează şi cooperativele agricole prevăzute la art. 6 lit e) din legea cooperaţiei agricole nr. 566/2004, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi grupurile de producători care desfăşoară activitate agricolă.”

De asemenea, precizează că „acordarea sprijinului financiar comunitar către fermierii activi este stipulată în legislaţia europeană”, adică Regulamentul UE 1307/2013, în preambului căruia reprezentanţii CE arată că „experienţa dobândită în aplicarea diverselor scheme de sprijin pentru fermieri demonstrează că sprijinul a fost, în unele cazuri acordat unor persoane fizice sau juridice al căror scop comercial nu era deloc sau era doar parţial orientat către realizarea unei activităţi agricole”.

În continuare, „pentru a asigura o mai bună direcţionare a sprijinului, statele membre nu ar trebui să acorde plăţi directe anumitor persoane fizice sau juridice, decât dacă acestea pot dovedi că activitatea lor agricolă nu este secundară. De asemenea, statele membre ar trebui să aibă posibilitatea de a nu acorda plăţi directe altor persoane fizice sau juridice, a căror activitate agricolă este secundară. Cu toate acestea, statele membre ar trebui să aibă posibilitatea să acorde plăţi directe fermierilor mai mici, cu timp parţial, întrucât aceşti fermieri contribuie direct la asigurarea vitalităţii zonelor rurale. În acelaşi timp,.”

Referitor la sancţiunile aplicabile pentru asociaţiile crescătorilor de ovine, „acestea sunt stabilite prin legislaţie naţională, pentru toţi beneficiarii măsurilor de sprijin comunitar şi sunt conforme statele membre ar trebui să nu acorde plăţi directe persoanelor fizice sau juridice ale căror suprafeţe agricole sunt în principal menţinute în mod natural într-o stare adecvată pentru păşunat sau pentru cultivare şi care nu desfăşoară o anumită activitate minimăcu prevederile europene în vigoare”.

Ministrul mai precizează că, de asemenea, „Comisia Europeană a propus o simplificare a Politicii Agricole Comune, iar unul dintre subiectele abordate priveşte chiar sistemul de penalităţi pentru plăţile directe”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. babadochia

    miercuri, 09.03.2016 at 19:17

    Adica si acum la 27 de ani de la Revolutie ne mai cramponam de fostele CAP-uri ??? Serios ??? Oare la oierii din Sasciori nu le poate explica nimeni ca o cooperativa pe Legea 566 nu are nimic de-a face cu fostele CAP-uri ? Dimpotriva e o forma asociativa mult mai corecta si cu mult mai multe avantaje financiare dar cu mai multe obligatii fiscale si de raportare fiind totusi inregistrata prin Registrul Comertului ca o societate si de fapt asta il doare cel mai tare pe oierul nostru „saracul”, impozitul ce trebuie sa-l dea la stat ! Pai asta e fratilor ! Nu se poate numai sa incasati ! Vine un moment cand trebuie sa mai si platiti !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate