Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Exporturi de peste 1 miliard de euro, din județul Alba, în 2013. Produsele din lemn, pe locul I în topul operațiunilor de comerț exterior


Publicat

Importuri de peste 1 miliard de euro și exporturi de peste 500 de milioane de euro. Aceasta este situația statistică a județului Alba, privind operațiunile de comerț exterior efectuate în anul 2013, potrivit ultimelor date emise de Direcția Regională de Statistică Alba. Pe locul I în topul produselor exportate se află cele din lemn și mobilier, mașini, echipamente electrice, dar și aparate de reprodus imagini și sunet, încălțăminte sau pălării. La importuri, județul Alba a făcut cele mai multe operațiuni cu mașini și echipamente electrice, metale, produse chimice, animale vii și produse de origine animală.

Valoarea exporturilor realizate de Judeţul Alba în anul 2013 a fost de 1.073.057.000 euro, iar a importurilor de 518.240.000 mii euro. În perioada 1.01-31.12.2013 soldul operaţiunilor de comerţ exterior a fost pozitiv, în valoare de 554.817.000 euro, cu +15,43% mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut (soldul operaţiunilor de comerţ exterior înregistrat în perioada 1.01-31.12.2012 a fost de 480.623.000 euro);

Cele mai mari valori ale soldului pozitiv al operaţiunilor de comerţ exterior s-au înregistrat la următoarele secţiuni din Nomenclatorul Combinat al produselor: produse din lemn, exclusiv mobilier (+489080 mii euro), mărfuri şi produse diverse, inclusiv mobilier (+40885 mii euro), maşini şi aparate, echipamente electrice, aparate de înregistrat sau de reprodus sunetul şi imaginile (+39838 mii euro), încălţăminte, pălării, umbrele şi articole similare (+39144 mii euro), articole din piatră, ipsos, ciment, ceramică (+29795 mii euro).

Cele mai mari valori negative ale soldului operaţiunilor de comerţ exterior din perioada 1.01-31.12.2013 s-au înregistrat la următoarele secţiuni: produse ale industriei chimice (-42338 mii euro), metale comune şi articole din metal (-35501 mii euro), animale vii şi produse animale (-24694 mii euro), pastă de lemn(-6321 mii euro), mijloace de transport (-5527 mii euro), produse minerale (- 4928 mii euro).

Din valoarea totală a exporturilor României, realizată în perioada 1.01-31.12.2013, judeţul Alba deţine o pondere de 2,16% şi 0,93% din valoarea totală a importurilor. Comparativ cu perioada corespunzătoare a anului precedent, valoarea exporturilor judeţului Alba a fost mai mare cu +18,32% (166.217.000 euro), iar valoarea importurilor a crescut cu 91.933.000 euro (21,56%).

Clasamentul valoric al judeţelor, ordonate descrescător, după valoarea exporturilor şi a importurilor realizate în anul 2013, situează judeţul Alba pe locul 13 în exporturi şi pe locul 19 în importurile ţării.

Nouă secţiuni din nomenclatorul combinat al produselor, cu ponderi semnificative (de peste 3%), deţin împreună 89,37% din valoarea totală a exporturilor, acestea fiind: lemn şi articole din lemn (49,11%), maşini, aparate şi echipamente electrice (11,66%), încălţăminte, pălării, umbrele (5,04%), textile şi articole din textile (4,82%), mărfuri şi produse diverse, inclusiv mobilier (4,42%), mijloace de transport (4,21%), materiale plastice, articole din materiale plastice şi cauciuc (3,61%), articole din piatră, ipsos, ciment, ceramică (3,50%), pastă de lemn (3,00%).

În valoarea importurilor judeţului, zece secţiuni din nomenclatorul combinat al produselor, cu ponderi semnificative (de peste 3%), deţin împreună 89,04%, acestea fiind: maşini, aparate şi echipamente electrice (16,46%), metale comune şi articole din metal (10,97%), produse ale industriei chimice (10,72%), mijloace de transport (+9,79%), animale vii şi produse de origine animală (9,14%), textile şi articole din textile (8,82%), pastă din lemn (7,43%), lemn şi articole din lemn (7,32%), materiale plastice şi articole din materiale plastice şi cauciuc (5,16%), piei crude, tăbăcite şi produse din piele (3,23%).

Principalii parteneri de relaţii internaţionale ai judeţului, pentru perioada menţionată, după ponderea în valoarea totală a exporturilor şi importurilor au fost:

-la export : Germania (18,11%), Japonia (16,46%), Italia (15,92%);

-la import : Germania ( 31,8%), Italia (18,32%), Ucraina (7,17%). Notă: Datele sunt provizorii.

Note metodologice, transmise de Direcția Regională de Statistică Alba

Statisticile de comerţ internaţional cu bunuri se stabilesc prin însumarea datelor din sistemele INTRASTAT şi EXTRASTAT:

– sistemul INTRASTAT, pentru comerţul intra-UE, include schimburile de bunuri între România şi celelalte state membre ale Uniunii Europene;

– sistemul EXTRASTAT, pentru comerţul extra-UE, include schimburile de bunuri între România şi statele care nu sunt membre ale Uniunii Europene.

Sfera de cuprindere

Pentru comerţul INTRA-UE: se cuprind expedierile de bunuri din România cu destinaţia alt stat membru UE şi introducerile de bunuri în România provenind din alt stat membru UE.

Expedierile din România includ:

bunuri în liberă circulaţie care părăsesc teritoriul statistic al României cu destinaţia alt stat membru UE;

bunuri care au fost plasate sub procedura vamală de prelucrare activă (în interiorul ţării) sau prelucrare sub control vamal în România şi care sunt destinate altor state membre.

Introducerile în România includ:

bunuri în liberă circulaţie într-un stat membru UE, care intră pe teritoriul statistic al României;

bunuri care au fost plasate sub procedura vamală de prelucrare activă sau prelucrare sub control vamal în alt stat membru UE şi care intră pe teritoriul statistic al României.

Pentru comerţul EXTRA-UE: se cuprind schimburile de bunuri între România şi statele nemembre UE, având ca obiect: importul direct de bunuri pentru consum, bunurile importate scoase din antrepozitele vamale sau zonele libere pentru a fi puse în consum, exportul de bunuri de origine naţională, precum şi exportul de bunuri importate, declarate pentru consumul intern.

Se cuprind, de asemenea:

importurile temporare de bunuri străine pentru prelucrare activă (în interiorul ţării);

exporturile de produse compensatoare rezultate după prelucrarea activă;

exporturile temporare de bunuri pentru prelucrare pasivă (prelucrare în alte ţări);

importurile de produse compensatoare rezultate după prelucrarea în afara ţării şi bunurile importate sau exportate în sistemul de leasing financiar (la valoarea integrală a bunurilor).

Nu sunt cuprinse în comerţul internaţional: bunurile în tranzit, bunurile temporar admise/scoase în/din ţară (cu excepţia celor pentru prelucrare), bunurile achiziţionate de organizaţii internaţionale pentru utilizări proprii în România, bunurile pentru şi după reparaţii şi piesele de schimb aferente.

Valoarea bunurilor expediate/exportate şi introduse/importate

Se stabileşte pe baza preţurilor efective FOB la expedieri/exporturi şi a preţurilor efective CIF la introduceri/importuri.

Repartizarea pe ţări a schimburilor internaţionale se determină astfel:

– pentru comerţul INTRA-UE, pe baza principiului „ţara de destinaţie” (la expedieri) şi „ţara de expediţie” (la introduceri);

– pentru comerţul EXTRA-UE, pe baza principiului „ţara de destinaţie” (la export) şi „ţara de origine” (la import, cu excepţia cazului în care ţara de origine este un stat membru UE, caz în care se ia în considerare ţara de expediţie).

Se consideră „ţara de destinaţie”, ţara în care bunurile vor fi consumate, „ţara de expediţie”, ţara din care bunurile au fost expediate şi „ţara de origine”, ţara în care a fost produs bunul sau în care bunul a suferit ultima transformare substanţială.

Sursa datelor:

pentru comerţul INTRA-UE:

– declaraţiile statistice Intrastat, colectate de către INS direct de la operatorii economici care au realizat un volum valoric al expedierilor intracomunitare de bunuri mai mare de 900.000 lei sau un volum al introducerilor intracomunitare de bunuri mai mare de 300.000 lei;

– declaraţiile vamale colectate şi prelucrate de către ANV, pentru comerţul intracomunitar privind bunuri pentru prelucrare internă sau prelucrare sub control vamal; bunuri care se mişcă din/către părţi ale teritoriului statistic al UE, dar care nu aparţin teritoriului fiscal al UE.

pentru comerţul EXTRA-UE:

– Autoritatea Naţională a Vămilor (ANV), care colectează şi prelucrează declaraţiile vamale de export şi import. Pentru energie electrică şi gaze naturale, datele sunt colectate pe formulare statistice, de la societăţile importatoare/exportatoare, de către INS şi se transmit la ANV pentru prelucrarea şi întregirea datelor obţinute din declaraţiile vamale.

Datele privind comerţul internaţional cu bunuri pentru fiecare judeţ au fost stabilite în funcţie de sediul social din Registrul Statistic al Întreprinderilor (REGIS) al agenţilor economici care au realizat exporturile/importurile de bunuri.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EDUCAȚIE

EVALUARE NAȚIONALĂ 2021: Modele de subiecte pentru examen, clasa a VIII-a. Testele din setul 9 la Matematică

Publicat

Ministerul Educației a publicat, luni, setul 9 de teste de pregătire (modele de subiecte) pentru examenul de Evaluare Națională 2021, la Matematică.

Luni au fost publicate testele la Română, miercuri vor fi disponibile cele de Limba maternă, ia vineri baremele pentru setul 9.

Examenul se desfășoară în perioada 22-25 iunie. Primele rezultate vor fi afișate în 29 iunie, iar cele finale în 4 iulie.

Vezi și Modele de subiecte EVALUARE NAȚIONALĂ 2021, clasa a VIII-a: Toate testele de antrenament și baremele la Română și Matematică

Teste de antrenament (modele de subiecte) pentru Evaluare Națională clasa a VIII-a – setul 9:

Teste/modele subiecte – Matematică – Evaluare Națională VIII 2021:

Test 9 Matematică EN VIII

CALENDAR Evaluare Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a 2020-2021:

7 – 11 iunie 2021 – Înscrierea la evaluarea națională
22 iunie 2021 – Limba și literatura română, probă scrisă
24 iunie 2021 – Matematică, probă scrisă
25 iunie 2021 – Limba și literatura maternă, probă scrisă
29 iunie 2021 (până la ora 14:00) – Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor
29 iunie 2021 (ora 16:00 – ora 19:00) – 30 iunie 2021 (ora 8:00 – ora 12:00) – Depunerea contestațiilor
30 iunie – 4 iulie 2021 – Soluționarea contestațiilor
4 iulie 2021 – Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

sursă: rocnee.eu (Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație)

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Bărbat prins beat la volan în Gârda de Sus. S-a ales cu dosar penal

Publicat

Un bărbat din județul Bihor a fost prins în comuna Gârda de Sus în timp ce conducea un autoturism, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

Potrivit IPJ Alba, la data de 10 mai 2021, în jurul orei 23.40, polițiștii Secției 9 Poliție Rurală Câmpeni au depistat un bărbat de 48 de ani, din comuna Lunca, județul Bihor, în timp ce conducea un autoturism, pe raza comunei Gârda de Sus, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,97 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

IPJ Alba: 13 persoane amendate pentru că pescuiau ilegal. Cât mai durează perioada de prohibiție

Publicat

Polițiștii din Alba au prins și amendat, săptămâna trecută, 13 persoane care pescuiau ilegal. Perioada de prohibiție la pescuit mai durează până în 7 iunie.

Sancțiunile au fost date în cadrul unei acțiuni de verificare a modului în care sunt respectate normele legale incidente domeniului piscicol. Au fost făcute 51 de controale.

În perioada 4 – 7 mai 2021, poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, sprijiniți de jandarmi și reprezentanți ai Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură au desfășurat activități pentru prevenirea şi combaterea ilegalităților în domeniul piscicol.

Au fost efectuate 38 de controale în zona apelor interioare, 3 privind transportul, 6 la societățile comerciale specializate în valorificarea peștelui și a produselor din pește, două privind prelucrarea și depozitarea peștelui sau a produselor din pește și două în piețe în care se comercializează pește.

Au fost depistate 13 persoane care se aflau la pescuit, cu toate că acest lucru este interzis, până la data de 7 iunie, acestea fiind sancționate cu amenzi în valoare de 6.300 de lei.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba recomandă respectarea legislaţiei privind pescuitul şi acvacultura şi reaminteşte că, în conformitate cu Ordinul Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 58/462 din 2021, privind stabilirea perioadelor și zonelor de prohibiție a pescuitului precum și a zonelor de protecție a resurselor acvatice vii în anul 2021, în perioada 24 aprilie – 7 iunie 2021 sunt instituite măsuri de prohibiție pentru pescuit în scop comercial, recreativ și familial, al oricăror specii de pește, crustacee, moluște și al altor viețuitoare acvatice în habitatele piscicole naturale.

Acţiunile Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, pentru prevenirea şi combaterea braconajului piscicol, vor continua.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Un biciclist din Șona care a traversat strada fără să se asigure a fost acroșat de un autoturism. Bărbatul a fost dus la spital

Publicat

etilotest

Un biciclist din Șona care a trecut strada fără să se asigure a fost acroșat de un automobil condus de o tânără de 27 de ani. După ce au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatul tinerei a fost negativ, în schimb bărbatul avea o alcoolemie de 0,07 alcool pur în aerul expirat. 

Potrivit IPJ Alba, la data de 10 mai 2021, în jurul orei 17.20, pe raza localității Șona, un bărbat de 33 de ani, din comuna Șona, în timp ce se deplasa pe o bicicletă, s-a angajat în traversarea străzii fără să se asigure, împrejurare în care a fost acroșat de un autoturism condus de o tânără de 27 de ani, din comuna Jidvei.

În urma accidentului, biciclistul a suferit leziuni corporale și a fost transportat la spital.

Cei doi participanți la trafic au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ pentru conducătoarea auto și 0,07 mg/l alcool pur în aerul expirat, pentru biciclist.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate