Connect with us
Advertisement

Actualitate

Exporturi de peste 1 miliard de euro, din județul Alba, în 2013. Produsele din lemn, pe locul I în topul operațiunilor de comerț exterior

Publicat

Importuri de peste 1 miliard de euro și exporturi de peste 500 de milioane de euro. Aceasta este situația statistică a județului Alba, privind operațiunile de comerț exterior efectuate în anul 2013, potrivit ultimelor date emise de Direcția Regională de Statistică Alba. Pe locul I în topul produselor exportate se află cele din lemn și mobilier, mașini, echipamente electrice, dar și aparate de reprodus imagini și sunet, încălțăminte sau pălării. La importuri, județul Alba a făcut cele mai multe operațiuni cu mașini și echipamente electrice, metale, produse chimice, animale vii și produse de origine animală.

Valoarea exporturilor realizate de Judeţul Alba în anul 2013 a fost de 1.073.057.000 euro, iar a importurilor de 518.240.000 mii euro. În perioada 1.01-31.12.2013 soldul operaţiunilor de comerţ exterior a fost pozitiv, în valoare de 554.817.000 euro, cu +15,43% mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut (soldul operaţiunilor de comerţ exterior înregistrat în perioada 1.01-31.12.2012 a fost de 480.623.000 euro);

Cele mai mari valori ale soldului pozitiv al operaţiunilor de comerţ exterior s-au înregistrat la următoarele secţiuni din Nomenclatorul Combinat al produselor: produse din lemn, exclusiv mobilier (+489080 mii euro), mărfuri şi produse diverse, inclusiv mobilier (+40885 mii euro), maşini şi aparate, echipamente electrice, aparate de înregistrat sau de reprodus sunetul şi imaginile (+39838 mii euro), încălţăminte, pălării, umbrele şi articole similare (+39144 mii euro), articole din piatră, ipsos, ciment, ceramică (+29795 mii euro).

Cele mai mari valori negative ale soldului operaţiunilor de comerţ exterior din perioada 1.01-31.12.2013 s-au înregistrat la următoarele secţiuni: produse ale industriei chimice (-42338 mii euro), metale comune şi articole din metal (-35501 mii euro), animale vii şi produse animale (-24694 mii euro), pastă de lemn(-6321 mii euro), mijloace de transport (-5527 mii euro), produse minerale (- 4928 mii euro).

Din valoarea totală a exporturilor României, realizată în perioada 1.01-31.12.2013, judeţul Alba deţine o pondere de 2,16% şi 0,93% din valoarea totală a importurilor. Comparativ cu perioada corespunzătoare a anului precedent, valoarea exporturilor judeţului Alba a fost mai mare cu +18,32% (166.217.000 euro), iar valoarea importurilor a crescut cu 91.933.000 euro (21,56%).

Clasamentul valoric al judeţelor, ordonate descrescător, după valoarea exporturilor şi a importurilor realizate în anul 2013, situează judeţul Alba pe locul 13 în exporturi şi pe locul 19 în importurile ţării.

Nouă secţiuni din nomenclatorul combinat al produselor, cu ponderi semnificative (de peste 3%), deţin împreună 89,37% din valoarea totală a exporturilor, acestea fiind: lemn şi articole din lemn (49,11%), maşini, aparate şi echipamente electrice (11,66%), încălţăminte, pălării, umbrele (5,04%), textile şi articole din textile (4,82%), mărfuri şi produse diverse, inclusiv mobilier (4,42%), mijloace de transport (4,21%), materiale plastice, articole din materiale plastice şi cauciuc (3,61%), articole din piatră, ipsos, ciment, ceramică (3,50%), pastă de lemn (3,00%).

În valoarea importurilor judeţului, zece secţiuni din nomenclatorul combinat al produselor, cu ponderi semnificative (de peste 3%), deţin împreună 89,04%, acestea fiind: maşini, aparate şi echipamente electrice (16,46%), metale comune şi articole din metal (10,97%), produse ale industriei chimice (10,72%), mijloace de transport (+9,79%), animale vii şi produse de origine animală (9,14%), textile şi articole din textile (8,82%), pastă din lemn (7,43%), lemn şi articole din lemn (7,32%), materiale plastice şi articole din materiale plastice şi cauciuc (5,16%), piei crude, tăbăcite şi produse din piele (3,23%).

Principalii parteneri de relaţii internaţionale ai judeţului, pentru perioada menţionată, după ponderea în valoarea totală a exporturilor şi importurilor au fost:

-la export : Germania (18,11%), Japonia (16,46%), Italia (15,92%);

-la import : Germania ( 31,8%), Italia (18,32%), Ucraina (7,17%). Notă: Datele sunt provizorii.

Note metodologice, transmise de Direcția Regională de Statistică Alba

Statisticile de comerţ internaţional cu bunuri se stabilesc prin însumarea datelor din sistemele INTRASTAT şi EXTRASTAT:

– sistemul INTRASTAT, pentru comerţul intra-UE, include schimburile de bunuri între România şi celelalte state membre ale Uniunii Europene;

– sistemul EXTRASTAT, pentru comerţul extra-UE, include schimburile de bunuri între România şi statele care nu sunt membre ale Uniunii Europene.

Sfera de cuprindere

Pentru comerţul INTRA-UE: se cuprind expedierile de bunuri din România cu destinaţia alt stat membru UE şi introducerile de bunuri în România provenind din alt stat membru UE.

Expedierile din România includ:

bunuri în liberă circulaţie care părăsesc teritoriul statistic al României cu destinaţia alt stat membru UE;

bunuri care au fost plasate sub procedura vamală de prelucrare activă (în interiorul ţării) sau prelucrare sub control vamal în România şi care sunt destinate altor state membre.

Introducerile în România includ:

bunuri în liberă circulaţie într-un stat membru UE, care intră pe teritoriul statistic al României;

bunuri care au fost plasate sub procedura vamală de prelucrare activă sau prelucrare sub control vamal în alt stat membru UE şi care intră pe teritoriul statistic al României.

Pentru comerţul EXTRA-UE: se cuprind schimburile de bunuri între România şi statele nemembre UE, având ca obiect: importul direct de bunuri pentru consum, bunurile importate scoase din antrepozitele vamale sau zonele libere pentru a fi puse în consum, exportul de bunuri de origine naţională, precum şi exportul de bunuri importate, declarate pentru consumul intern.

Se cuprind, de asemenea:

importurile temporare de bunuri străine pentru prelucrare activă (în interiorul ţării);

exporturile de produse compensatoare rezultate după prelucrarea activă;

exporturile temporare de bunuri pentru prelucrare pasivă (prelucrare în alte ţări);

importurile de produse compensatoare rezultate după prelucrarea în afara ţării şi bunurile importate sau exportate în sistemul de leasing financiar (la valoarea integrală a bunurilor).

Nu sunt cuprinse în comerţul internaţional: bunurile în tranzit, bunurile temporar admise/scoase în/din ţară (cu excepţia celor pentru prelucrare), bunurile achiziţionate de organizaţii internaţionale pentru utilizări proprii în România, bunurile pentru şi după reparaţii şi piesele de schimb aferente.

Valoarea bunurilor expediate/exportate şi introduse/importate

Se stabileşte pe baza preţurilor efective FOB la expedieri/exporturi şi a preţurilor efective CIF la introduceri/importuri.

Repartizarea pe ţări a schimburilor internaţionale se determină astfel:

– pentru comerţul INTRA-UE, pe baza principiului „ţara de destinaţie” (la expedieri) şi „ţara de expediţie” (la introduceri);

– pentru comerţul EXTRA-UE, pe baza principiului „ţara de destinaţie” (la export) şi „ţara de origine” (la import, cu excepţia cazului în care ţara de origine este un stat membru UE, caz în care se ia în considerare ţara de expediţie).

Se consideră „ţara de destinaţie”, ţara în care bunurile vor fi consumate, „ţara de expediţie”, ţara din care bunurile au fost expediate şi „ţara de origine”, ţara în care a fost produs bunul sau în care bunul a suferit ultima transformare substanţială.

Sursa datelor:

pentru comerţul INTRA-UE:

– declaraţiile statistice Intrastat, colectate de către INS direct de la operatorii economici care au realizat un volum valoric al expedierilor intracomunitare de bunuri mai mare de 900.000 lei sau un volum al introducerilor intracomunitare de bunuri mai mare de 300.000 lei;

– declaraţiile vamale colectate şi prelucrate de către ANV, pentru comerţul intracomunitar privind bunuri pentru prelucrare internă sau prelucrare sub control vamal; bunuri care se mişcă din/către părţi ale teritoriului statistic al UE, dar care nu aparţin teritoriului fiscal al UE.

pentru comerţul EXTRA-UE:

– Autoritatea Naţională a Vămilor (ANV), care colectează şi prelucrează declaraţiile vamale de export şi import. Pentru energie electrică şi gaze naturale, datele sunt colectate pe formulare statistice, de la societăţile importatoare/exportatoare, de către INS şi se transmit la ANV pentru prelucrarea şi întregirea datelor obţinute din declaraţiile vamale.

Datele privind comerţul internaţional cu bunuri pentru fiecare judeţ au fost stabilite în funcţie de sediul social din Registrul Statistic al Întreprinderilor (REGIS) al agenţilor economici care au realizat exporturile/importurile de bunuri.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement