Actualitate
Expoziţie la Muzeul Unirii din Alba Iulia: „Palatul guvernatorului Daciei romane de la Apulum. O redescoperire a patrimoniului”
Un număr impresionant de artefacte romane descoperite în timpul săpăturilor arheologice desfăşurate la sediul guvernatorului provinciei Daciei romane, care şi-a avut reşedinţa în oraşul antic Apulum vor fi prezentate vizitatorilor Muzeului Unirii din Alba Iulia, în cadrul expoziţiei „Palatul guvernatorului Daciei romane de la Apulum. O redescoperire a patrimoniului”, ce va fi vernisată joi, de la ora 12.00.
Publicul vizitator va putea să admire un material bogat şi variat compus din inscripţii, piese de podoabă şi vestimentaţie, părţi ale unor statui imperiale, obiecte folosite în viaţa cotidiană, material tegular purtând ştampilele trupelor însărcinate cu paza guvernatorului şi altele.
Evenimentul este o parte importantă a unui proiect cultural, finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, care-şi propune mediatizarea către publicul larg a Palatului guvernatorului Daciei romane de la Apulum. Se cunoaşte că, începând cu a doua jumătate a secolului a II-lea p. Chr., guvernatorul Daciei romane îşi va stabili sediul pe teritoriul anticului Apulum. Palatul servea ca sediu oficial al administraţiei provinciale romane, fiind de fapt o combinaţie între o instituţie de prim rang în provincie şi reşedinţa privată a guvernatorului. Vestigiile aparţinând acestui edificiu complex – de la descoperirile făcute de Adalbert Cserni, primul director al Muzeului din Alba Iulia şi până la cercetările recente, făcute pe str. Munteniei de un colectiv condus de Viorica Rusu-Bolindeţ, în perioada 1992-2011 – vor fi „redescoperite” de cei interesaţi în cadrul acestei expoziţii. Modul de valorificare a acestor impozante ruine – de la imagini şi planuri la machete şi reconstituiri 3D – vor avea darul de a oferi vizitatorilor un tablou a ceea ce a însemnat în antichitate Palatul guvernatorului Daciei romane de la Apulum.
Vernisajul va fi dublat de lansarea unui pliant şi a unei broşuri semnate de Viorica Rusu-Bolindeţ, Teodor Muntean, Rada Varga, Iulia Strâmbu şi George Bounegru. Ambele au un caracter popularizator, menit să facă cunoscut publicului rezultatele cercetărilor arheologice efectuate la Palatul guvernatorului de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi până în prezent.
Manifestarea este organizată Consiliul Judeţean Alba, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca şi Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, în colaborare cu Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Alba.
Muzeul albaiulian va găzdui expoziţia în perioada 3 noiembrie-31 decembrie 2011.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News