Administrație
Faliment în administrația locală din România. Peste 2.800 de localități nu își pot plăti din bugete, salariile enorme
Guvernul plătește peste 1,33 de miliarde de lei din Fondul de rezervă bugetară pentru plata cheltuielilor curente (facturi, salarii, mici proiecte locale) pentru 2.858 de localități, potrivit unui comunicat al Ministerului Dezvoltării.
Decizia a fost luată în ședința de guvernului de joi, 10 septembrie.
Banii de la guvern au fost alocați pentru că aceste localități nu au capacitatea financiară de a susține integral din bugetele locale cheltuielile de funcționare ale primăriilor (salarii, iluminat, telefonie etc.), de finanțare a instituțiilor publice (învățământ, poliție locală, obiective culturale etc.), pentru plata furnizorilor de bunuri și servicii, precum și pentru continuarea unor proiecte care se aflau în derulare, potrivit unui comunicat citat de G4Media.ro.
România are în total 3.228 de localități (dintre care 2.862 de comune și 216 orașe și 103 municipii). În fiecare an, majoritatea comunelor și multe dintre orașele mici rămân fără resursele necesare pentru a-și acoperi cheltuielile curente.
În același timp însă, salariile din administrația publică locală, în special la nivelul conducerii primăriilor (primar, viceprimari, secretari, manageri, directori și șefi de servicii) sunt imense în raport cu mediul privat.
Primarii orașelor cu peste 100.000 de cetăţeni duc acasă indemnizații care depășesc 16.000, la care se mai adaugă sporuri cum sunt cele de lucru cu fonduri europene.
Primarii orașelor mai mici, cu un număr de cetăţeni între 50.000 și 100.000 câștigă și ei peste 15.000 de lei.
La comune, veniturile primarilor trec de 8.000 de lei lunar și pot ajunge și la 14.000 de lei.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News