Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Familie de ciobani din Loman, Alba, personaje într-un documentar despre transhumanță, la festivalul Astra Film

Publicat

O familie de ciobani din satul Loman, județul Alba, a fost în centrul atenției la festivalul Astra Film din acest weekend, odată cu proiecția filmului-documentar ”Calea laptelui”. Printre ultimii care păstrează obiceiul transhumanței în România, aceștia sunt personaje principale în producția regizorului Dumitru Budrală. 

Filmul „Calea laptelui” (work-in-progress) a fost prezentat vineri seara, la Sibiu, în prezența lui Pătru, Petrică și Maria, personajele principale.

Documentarul a prezentat secretele și provocările fabuloasei lumi a păstoritului transhumant, așa cum se desfășoară ea în secolul vitezei și al tehnologiei.

Tema transhumanței

Familia de ciobani prezentată în cadrul în care fiecare membru, de la mic la mare, participă după măsură: între adunatul fânului, mulsul și tunsul oilor, meșteșugul brânzei, curățenia, paza, fiecare are rolul său.

Capul familiei este baci de-o viață, om dur, dintr-o bucată, care a avut partea lui de înfruntări cu urși sau lupi, dar care știe și a vorbi blând și tandru cu cei mai mici miei din stână.

sursa foto: Astra Film Festival Facebook

sursa foto: Astra Film Festival Facebook

Are noroc: unul dintre fiii săi i-a moștenit pasiunea pentru oierit și va duce mai departe această tradiție. Pentru câte generații, însă, nu se știe: vremea și vremurile se schimbă și pare că transhumanța e din ce în ce mai puțin atrăgătoare pentru tinerii care sunt mai degrabă tentați de viața și obiceiurile moderne.

YouTube video

Filmul îi prezintă pe tată și fiu, dar și pe copiii mai mici, care străbat 10 km de acasă la școală, dar și pe soția păstorului care iernează singură, în coliba de munte. Este prezentat și cum scapă turma după un atac al lupilor.

Familia de ciobani

” (…) sunt printre ultimii păstrători ai unei lumi care dispare, cea a ciobanilor care pleacă în transhumanță. 7 luni pe an, Pătru și Petrică, băiatul lui cel mare, pleacă cu turmele prin țară, de la șes la munte și înapoi, așa cum au făcut-o moșii și strămoșii lor de mii de ani.

Pătru și Maria au 7 copii și 13 nepoți. Cumva, au reușit să-i țină pe toți în țară, cu excepția unei fete despre care Maria mi-a spus că a plecat la muncă în Germania. Dar zice că se va întoarce.

Timp de 13 ani, regizorul Dumitru Budrala a urmărit cu multă delicatețe viața acestei familii de păstori. I-a ieșit un film minunat și răscolitor”, notează jurnalistul Florin Negruțiu.

Dumitru Budrala este regizor, producător, fotograf și director de imagine. Filmele sale au fost prezentate și premiate la festivaluri de film din întreaga lume. Este directorul fondator al Festivalului internațional al filmului de non-ficțiune de la Sibiu, ASTRA FILM FESTIVAL, pe care l-a înființat în 1993.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax