Connect with us
Publicitate

Economie

Fără mașini cu motoare diesel sau pe benzină în orașele din România, din 2025. Proiect la Senat

masina electrica

Publicat

Din ianuarie 2025, autovehiculele de transport persoane, inclusiv taxi, uber, clever etc, dar și autoutilitarele, autoturismele și autocamioanele cu masa totală sub 7,5 tone folosite pentru distribuție/transport marfă în interiorul orașelor trebuie să fie autovehicule verzi.

Adică autovehicule cu propulsie electrică, hibridă, pe bază de hidrogen, gaz natural comprimat sau gaz petrolier lichefiat ori alte propulsoare ce îndeplinesc condițiile tehnice și de poluare asemănătoare cu acestea.

Așa prevede un proiect de lege privind transportul ecologic (completări la Legea 37/2018), inițiat de un grup de deputați și înscris pentru dezbateri la Senat în 11 iunie.

Inițiatorii susțin că tehnologiile au avansat și prețurile de cost la producția de motoare și achiziția de autovehicule de către populație s-au redus, iar gradul de poluare în orașe este din ce în ce mai mare. Mai mult, spun că motoarele pe gaz au practic același preț cu cele pe benzină sau motorină. Aceștia amintesc că lipsa infrastructurii de alimentare cu energie electrică/gaz din rețeaua de autostrăzi, drumuri, gări, autogări este principalul impediment pentru ca populația să aleagă astfel de autovehicule verzi.

Ce prevede proiectul:

– mașinile cu motoare diesel/benzină vor circula exclusiv pentru intervenții în situații de forță majoră și transport persoane ocazional sau tranzitare oraș.

– firmele de transport persoane – interjudețean și județean – dar și persoanele care fac aceste activități vor putea deține licență de transport doar dacă 80% din parcul de autovehicule deținut este reprezentat de autovehicule verzi.

– instituțiile publice și firmele cu capital majoritar de stat vor deține în parcul propriu cel puțin 80% autovehicule verzi

– guvernul se va ocupa de autorizarea autovehiculelor verzi, amenajarea stațiilor de alimentare și asigurarea programelor de finanțare din fonduri europene și fondul de mediu, pentru reducerea poluării.

– vor fi eligibile pentru finanțare din sursele de mai sus primăriile, distribuitorii de carburanți, de energie electrică și gaze, gările, autogările, aeroporturile, administratorii infrastructurii rutiere sau concesionari ai acestora.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

4 Comentarii

4 Comentarii

  1. Ionel

    marți, 16.06.2020 at 21:13

    Vise! E criză fraților! Hai cu 2030!

  2. apoliticul

    marți, 16.06.2020 at 22:03

    Cred ca mai repede renunțam noi la toți parlamentarii din 2025…

  3. Euu

    marți, 16.06.2020 at 23:31

    De unde sa îmi iau mașina „verde” dacă nu îmi permit și nu am bani? Sa sprijine guvernul oamenii pentru achiziția autovehiculelor, ca oricum numai fură din stat.

    • Lucian Ionel Micu

      miercuri, 17.06.2020 at 17:32

      Păi ca să ai o așa idee trebuia mai întâi să avem deja o rețea decentă de stații electrice de alimentare. Nu avem așa ceva! În plus preturile autovehiculelor electrice sunt încă prea mari!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate