Eveniment
Februarie – Luna Îndrăgostiților: Tradiții, sărbători și semnificații în cea mai scurtă lună a anului 2025
Februarie, cunoscută și ca „Luna Îndrăgostiților”, este unică prin faptul că are doar 28 de zile în anii obișnuiți și 29 de zile în anii bisecți. Acest an suplimentar apare pentru a menține armonia dintre anul calendaristic și cel astronomic. Pe lângă această particularitate, luna februarie este marcată de numeroase tradiții și sărbători religioase și populare.
În tradiția noastră populară, luna februarie se numește Faur. Denumirea este legată de meșterii fauri, lucrători ai fierului, care pregătesc uneltele de muncă, ascut sau confecționează fiarele sau cuțitele de plug pentru începerea muncii câmpului. Pentru că are numai 28 de zile, sau 29 în anii bisecți, Faur este considerat fratele cel mic al lunilor anului.
Potrivit interpretării populare, timpul reflectă capriciile copilului Faur: când râde și zâmbește, e frumos, când plânge, bate viscolul, când e supărat, dă ger de crapă pietrele.
Originea și semnificația lunii februarie
Februarie a fost adăugată în calendarul roman în secolul al VII-lea î.Hr., împreună cu luna ianuarie. Numele său derivă din latinescul „februarius”, de la „februa”, termen care desemna festivalul de purificare desfășurat în această lună. La greci, februarie era cunoscut ca Anthesterion.
Luna februarie, deși scurtă, este bogată în semnificații, tradiții și obiceiuri. De la sărbători religioase importante până la celebrarea iubirii prin Valentine’s Day și Dragobete, această lună îmbină armonios influențele creștine cu cele păgâne, păstrând vie o moștenire culturală deosebită. Fie că o asociem cu Făurarul din tradiția populară, cu luna lupilor sau cu festivalurile iubirii, februarie rămâne una dintre cele mai speciale perioade ale anului.
În luna februarie timpul este considerat favorabil pentru semănatul plantelor care cresc și rodesc în pământ (ceapa, usturoiul, ridichea și alte zarzavaturi), dar și pentru unele plante care fructifică la suprafață (cânepa, inul, grâul de toamnă), pentru vopsirea lânii cu vopsele vegetale, tăierea din pădure a lemnelor de construcție etc
Sărbători importante în luna februarie
1 februarie – Trifonul și Arezanul viilor
Ziua lui Trif cel Nebun, patronul insectelor dăunătoare, sărbătorită pentru a proteja culturile. Arezanul viilor, un ritual bahic practicat încă din vremea tracilor, marcat prin stropirea viilor cu agheasmă și aprinderea focurilor pentru protecția viței-de-vie.
Potrivit credinței populare, la 1 februarie se sărbătorea Trif cel Nebun (Trifonul), patronul omizilor, al tuturor insectelor periculoase pentru recolte (lăcuste în special), în lumea satului românesc, pentru a opri înmulțirea omizilor, principalii dușmani ai livezilor. Livezile și grădinile se stropeau cu agheasmă, femeile dădeau de pomană câte o strachină de mălai, cu speranța că vor salva, astfel, culturile.
2 februarie – Ziua Ursului și Întâmpinarea Domnului
Ursul iese din bârlog și, dacă își vede umbra, legenda spune că iarna va mai dura încă 40 de zile. Creștinii ortodocși sărbătoresc Întâmpinarea Domnului, momentul aducerii lui Iisus Hristos la templu de către Fecioara Maria. Sărbătoarea este marcată cu cruce roșie în Calendarul Ortodox al lunii februarie 2025.
10 februarie – Sfântul Haralambie
Protector al sănătății oamenilor și animalelor, dar și apărător împotriva ciumei. Superstiția spune că, pentru a ține spiritele rele la distanță, femeile înconjurau casa de trei ori fără haine.
12 februarie – Sfântul Meletie
Este cunoscut drept ocrotitorul persoanelor cu deficiențe de auz. A participat la Sinodul II Ecumenic de la Constantinopol, unde a susținut doctrina ortodoxă.
14 februarie – Valentine’s Day
Sărbătoarea îndrăgostiților adoptată din cultura occidentală, marcând ziua Sfântului Valentin. Originea datează din perioada Imperiului Roman, când preotul Valentin oficia căsătorii în secret pentru soldații cărora li se interzicea însurătoarea. Tradițiile moderne includ oferirea de flori, ciocolată și scrisori de dragoste între persoanele iubite.
24 februarie – Dragobetele, sărbătoarea iubirii la români
Sărbătoare autohtonă a iubirii, echivalentul românesc al Valentine’s Day. Se spune că tinerii care se sărută de Dragobete vor avea parte de iubire tot anul. În trecut, fetele adunau „zăpada zânelor” pentru a o folosi în ritualuri de frumusețe și dragoste.
Tradiții și superstiții legate de luna februarie
Se spune că vremea lunii februarie influențează recolta anului agricol. Se consideră un moment prielnic pentru semănarea plantelor precum ceapa, usturoiul sau grâul de toamnă. În trecut, gospodarii aprindeau focuri pentru a proteja animalele și culturile de influențele malefice.
De ce sunt ani bisecți
Un an bisect, cum este 2024, include o zi suplimentară în februarie pentru a corecta decalajul dintre anul calendaristic și cel astronomic. Anul real are 365 de zile și aproximativ 6 ore, iar adăugarea unei zile la fiecare patru ani compensează această diferență.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News