Connect with us
Advertisement

Eveniment

Fenomenele astronomice din anul 2023: Două eclipse, vizibile din România. Venus, apariție spectaculoasă până în luna august

Publicat

Planeta Venus se va vedea foarte bine în acest an, în luna mai va avea loc o eclipsă de Lună care va fi greu de observat, în schimb vor putea fi bine văzute stelele căzătoare din lunile aprilie, august şi decembrie, a declarat, pentru Agerpres, coordonatorul Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din Bucureşti, muzeograful Adrian Şonka.

„Anul trecut s-a văzut foarte bine planeta Marte, care s-a apropiat de Pământ în decembrie, dar în 2023 o să vedem foarte bine seara planeta Venus.

Deja se vede, acum, în ianuarie, dar se vede jos, aproape de orizont. Însă, în fiecare zi se ridică pe cer şi peste o lună o să o vedem foarte frumos. O să atragă atenţia tuturor, o să fie văzută de toată lumea care e seara afară.

Va face o apariţie spectaculoasă până prin iulie, august. Bineînţeles – pentru că planeta Venus şi orice planetă de pe lumea asta se mişcă pe cer -, Venus o să se apropie de alte planete şi o să avem o apropiere cu Saturn, acum, în ianuarie.

O să avem o apropiere de Jupiter, foarte frumoasă, prin luna martie, când vor fi una lângă alta pe cer. În luna iulie o să avem seara trei planete: Venus, Mercur şi Marte.

Se vor vedea după apusul Soarelui, la maxim o oră. Va fi interesant atunci să vedem trei planete seara, la apus”, a precizat Adrian Şonka.

El a menţionat că planeta Venus va putea fi observată cu uşurinţă la o oră după apusul Soarelui, în aceeaşi direcţie. Planeta va rămâne vizibilă până la vară.

„Ca să o vezi pe Venus, trebuie să te uiţi înspre locul de apus al Soarelui, la vreo 30-40 de minute după ce apune Soarele. Asta e valabil acum, în ianuarie. O să se vadă un astru foarte strălucitor, în aceeaşi direcţie în care a apus Soarele.

Peste o lună, două – pentru că Venus se îndepărtează de Soare – planeta o să se vadă şi mai târziu, deci poţi să te uiţi şi la o oră – două, după ce a apus Soarele. O să fie cel mai strălucitor astru care se vede înspre apus. E foarte strălucitor şi nu pâlpâie”, a explicat acesta.

Pe 5 mai se va produce o eclipsă de Lună, însă aceasta va fi greu de văzut, deoarece va începe când Luna se află foarte aproape de orizont. Pe 14 octombrie se va produce o eclipsă de Soare vizibilă din America. În acest an se vor vedea bine Lyridele, Perseidele şi Geminidele.

„Atunci când este o eclipsă de Lună, Luna se înroşeşte şi se vede frumos. Nu va fi cazul acum, pentru că Luna o să fie la răsărit şi o să fie, oricum, roşie – la fel cum şi Soarele este roşiatic atunci când răsare.

Nu o să vedem efectiv eclipsa, dar o să vedem cum răsare Luna în penumbra Pământului pe 5 mai. O să fie şi stelele căzătoare – foarte uşor de văzut, pentru că o fie Lună nouă, adică nu o să ne deranjeze lumina Lunii.

Perseidele – în august, Geminidele – în decembrie, Lyridele – în aprilie. Se vor vedea foarte bine anul acesta. Şi mai era o eclipsă de Soare vizibilă în America de Nord şi de Sud. O vor vedea zeci, sute de milioane de oameni, dar nu se va vedea de la noi din ţară”, a precizat Adrian Şonka.

La sfârşitul lunii ianuarie şi începutul lui februarie va putea fi văzută şi cometa ZTF. Încă nu se ştie sigur dacă aceasta va putea fi urmărită cu ochiul liber, dar se va vedea foarte uşor prin binoclu.

„Avem la începutul anului o cometă care ar putea să se vadă cu ochiul liber. Strălucirea ei calculată ne arată că o să se vadă cu ochiul liber la începutul lunii februarie. (…) Dacă se va vedea cu ochiul liber, nu ştim – dar se va vedea sigur prin binoclu, foarte uşor. O să treacă pe lângă o stea foarte strălucitoare care se vede la ora 23,00 deasupra capului.

O să treacă pe lângă Marte, pe lângă Aldebaran. Are un traseu foarte frumos pe cer. E o cometă care a ajuns pentru prima oară lângă Soare, va pleca şi nu se va mai întoarce niciodată. Ea o să se vadă bine la începutul lunii februarie, în primele zece zile”, a mai precizat coordonatorul Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Patru eclipse, din care două de Soare şi două de Lună

Anul 2023 va fi marcat de patru eclipse, din care două de Soare şi două de Lună. Dintre acestea, doar două vor fi vizibile din România.

În 4 ianuarie, va fi maximul curentului de meteori Quadrantidele, dar și Pământul la periheliu, adică la cea mai mică distanță față de Soare.

Quadrantidele au radiantul în constelaţia Bootes, lângă Carul Mare. Este unul din cei mai puternici curenţi de meteori, cu stele căzătoare luminoase.

În a doua parte a lunii ianuarie va fi conjuncția planetelor Venus și Saturn și apoi luna în conjuncție cu Venus, respectiv Jupiter.

Calendar astronomic luna ianuarie 2023

  • 3 ianuarie – Luna în conjuncție cu planeta Marte
  • 4 ianuarie – maximul curentului de meteori Quadrantidele
  • 4 ianuarie – Pământul la periheliu (distanța minimă Pământ – Soare)
  • 23 ianuarie – Planetele Venus şi Saturn în conjuncţie (seara)
  • 23 ianuarie – Luna în conjuncție cu planeta Venus (seara)
  • 26 ianuarie – Luna în conjuncţie cu planeta Jupiter (seara)

Numele lunii ianuarie vine de la zeul roman Janus, zeul uşilor şi al porţilor. Acesta avea două feţe, ce priveau în direcţii opuse. Această lună nu a existat întodeauna în calendar, fiind introdusă în anul 700 î.e.n. de către Numa Pompilius. Înainte de acesta, anul începea în luna martie şi avea numai 10 luni (nu existau ianuarie şi februarie).

Eclipsele anului 2023

Prima eclipsă va fi de Soare, în 20 aprilie 2023. Este vorba despre o eclipsă hibridă, ce va putea fi observată din sud-estul Asiei, Indonezia, Australia, vestul oceanului Indian şi estul oceanului Pacific.

A doua eclipsă este de Lună, în 5 mai 2023. Eclipsa prin penumbră va fi vizibilă din Europa (inclusiv România), Asia, Oceanul Indian, Australia și Africa.

A treia eclipsă va fi inelară de Soare, în 14 octombrie 2023. Nu se va putea vedea din România, doar din America de Nord, America de Sud, estul oceanului Pacific și vestul oceanului Atlantic.

A patra eclipsă, parțială de Lună, va fi în 28 octombrie 2023, vizibilă din Europa (și România), Asia, Africa și Oceanul Indian.

Cele două eclipse vizibile din România

Prima eclipsă de Lună, din 5 mai 2023 şi va fi una prin penumbră, mai puţin spectaculoasă. Va fi vizibilă seara din România, spre orizontul estic, la răsăritul Lunii, potrivit AstroBârlad.

Următoarea eclipsă vizibilă din România, pe 28 octombrie 2023, va fi una parţială de Lună. Astrul va avea o acoperire mică (12%, cu magnitudine 0.122).

Calendar fenomene astronomice anul 2023

  • 20 martie – Echinocţiul de primăvară
  • 22-23 aprilie – Maximul curentului de meteori Liridele (ZHR = 18)
  • 5 mai – Eclipsă de Lună prin penumbră (vizibilă din România)
  • 6-7 mai – Maximul curentului de meteori Eta Aquaridele (ZHR = 50)
  • 4 iunie – Planeta Venus la elongaţie estică maximă (seara)
  • 21 iunie – Solstiţiul de vară
  • 28-29 iulie – Maximul curentului de meteori Delta Aquaridele (ZHR = 20)
  • 12-13 august – Maximul curentului de meteori Perseidele (ZHR = 60 – 100)
  • 27 august – Planeta Saturn la opoziție (vizibilă toată noaptea)
  • 19 septembrie – Planeta Neptun la opoziţie (vizibilă toată noaptea)
  • 23 septembrie – Echinocţiul de toamnă
  • 21-22 octombrie – Maximul curentului de meteori Orionidele (ZHR = 20)
  • 23 octombrie – Planeta Venus la elongaţie vestică maximă (dimineața)
  • 3 noiembrie – Planeta Jupiter la opoziţie (vizibilă toată noaptea)
  • 9 noiembrie – Ocultaţie Lună – Venus (fenomen vizibil pe timp de zi)
  • 13 noiembrie – Planeta Uranus la opoziţie (vizibilă toată noaptea)
  • 17-18 noiembrie – Maximul curentului de meteori Leonidele (ZHR = 15)
  • 13-14 decembrie – Maximul curentului de meteori Geminidele (ZHR = 150)
  • 22 decembrie – Solstiţiul de iarnă.

sursă: astrobarlad.com

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement