Connect with us
Publicitate

Actualitate

Fermierii români ar putea profita de noua politică agricolă a UE, care presupune mai puține importuri. Avantaje și dezavantaje

Publicat

Fermierii români ar putea profita de noua politică agricolă a Europei, având o serie de avantaje în raport cu alte țări producătoare din Europa. Ideea de bază este aceea de a reduce distanța de la locul de producere a hranei, până la locul de consum. Adică să mâncăm local, ceea ce producem local, mai degrabă decât să importăm de la distanțe mari. 

Produse organice, mai sănătoase, cu traseu scurt de la producător la consumator, sunt principalele prevederi din Strategia europeană „De la fermă la consumator” (Farm to fork) care se va aplica în tandem cu noua Politică Agricolă Comună, recent votată la Bruxelles.

Aceasta are, în opinia europarlamentarului Carmen Avram, avantaje și dezavantaje pentru fermierii români – explicații, într-un interviu pentru G4Media.

Strategia „De la fermă la consumator” urmărește, în fapt, să reducă la maxim distanța dintre locul de producere a hranei și locul de consum; adică să fie produsă local, să fie curată, se încurajează culturile organice și un nou tip de etichetare a tuturor alimentelor, a explicat europarlamentarul Carmen Avram (PSD, S&D).

Aceasta a subliniat că fermierul român are câteva avantaje:

România are un potențial fantastic de producție organică, are un pământ mult mai curat decât al altor țări; folosește de 4 ori mai puține substanțe chimice decât Franța.

Deținem acest lanț scurt de la producător la consumator, ceea ca va avantaja producătorii locali.

Dezavantaje:

Prețul mai mare al produselor organice, mai curate.

Problema cu accesul produselor în marile magazine.

  • „Trebuie găsită rapid soluția depozitării și vânzării acestor produse locale proaspete și bune care uneori toamna sunt aruncate pe câmp fiindcă nu au unde să fie vândute. M-am bucurat să aud pe ministrul Chesnoiu vorbind despre revitalizarea Casei de Comerț Agroalimentar Unirea pentru că prin intermediul său ar putea fi vândute produsele fermierilor români.”, a spus Carmen Avram.

Reamintim că Rezoluția Parlamentului European privind Strategia Comisiei Europene „De la fermă la consumator”, a fost votată în Parlamentul European în luna octombrie. Comisia Europeană urmează să facă mai multe propuneri legislative pentru a implementa această strategie. Principalele prevederi:

Reducerea utilizării de pesticide cu 50% până în 2030, o țintă pe care Parlamentul o dorește obligatorie pentru toate cele 27 de state membre.

Reducerea utilizării de substanțe anti-microbiene cu 50%  (antibiotice) tot până în 2030.

Reducerea utilizării de îngrășăminte chimice cu 20% până în 2030. Și tot până atunci ar trebui să crească la 25% suprafața de terenuri agricole cu producție bio. Agricultura ecologică ocupă în prezent 3, 2% din terenurile agricole.

Sursă: G4Media.ro

Foto: Arhivă

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate