Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Festivalul Cultural ”Augustin Bena” la Alba Iulia. Concerte, expoziții, conferințe, Gala Tezaurelor Umane Vii. PROGRAM

Publicat

Consiliul Județean Alba și Centrul de Cultură „Augustin Bena” organizează, în perioada 12-14 noiembrie 2021, o nouă ediție a Festivalului Cultural „Augustin Bena”.

Evenimentul cuprinde, în cele trei zile, 15 acțiuni culturale precum recitaluri, concerte, expoziții de artă, conferințe, dar și Gala Tezaurelor Umane Vii din Județul Alba.

Festivalul Cultural „Augustin Bena” va debuta vineri, 12 noiembrie, cu conferința „Fake news și mass media” susținută de generalul Silviu Predoiu.

Dezbaterea pe tema dezinformării și manipulării este dublată de analize de caz și de o sumă de tehnici de identificare a fake news. Studiile de caz dezvăluie complexitatea acestor fenomene și oferă baza pentru prezentarea unor strategii de „apărare” și a unor tehnici de „detectare”, cu aplicație îndeosebi în social-media.

Programul va continua cu o altă conferință cu tema „Efemerul și absolutul – reflecții asupra unui cântec din Pătrângeni”, susținută de prof. univ. dr. Ioan Haplea.

Apoi va fi prezentarea publică a activității interpretative a violonistului Alexandru Țitruș, material realizat de Editura muzicală a Centrului de Cultură „Augustin Bena”.

Tot vineri va avea loc și lansarea Sistemului de certificare a calității produselor și serviciilor culturale tradiționale și a Centrului județean de colectare a produselor tradiționale meșteșugărești, iar ziua se va încheia cu un concert de muzică jazz susținut de Laura Orian Trio (Laura Orian, Dima Belinski și Tibi Menyhart), care va avea loc în sala Teatrului de păpuși „Prichindel” din Alba Iulia.

„Într-un context epidemiologic extrem de dificil pentru toți, cultura merge înainte, cu respectarea tuturor măsurilor preventive a răspândirii virusului SARS-COV-2. Obiectivele noastre sunt precise respectiv promovarea unei educații culturale de bună calitate, ca factor important în dezvoltarea copiilor și tinerilor, păstrarea tradiției și a creației populare ca fenomen viu și tezaurizarea ca document cultural, dezvoltarea culturii contemporane și valorificarea ei în viața culturală prin diferite forme de exprimare artistică și încurajarea mobilității profesioniștilor din sectoarele culturale și creative. Vă așteptăm cu drag să ne urmăriți sau să ne fiți alături la evenimentele de calitate organizate în cadrul Festivalului Cultural „Augustin Bena”, a spus Alexandru Pal, managerul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.

Toate evenimentele din cele trei zile ale Festivalului Cultural „Augustin Bena” vor fi transmise și live pe pagina de Facebook a Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.

La evenimentele desfășurate cu public participarea va fi permisă până la 30% din capacitatea maximă a spațiului de desfășurare și cu purtarea măștii de protecție.

De asemenea, este permis accesul doar persoanelor vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare sau celor care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Festivalul Cultural „Augustin Bena” este organizat de Consiliul Județean Alba prin Centrul de Cultură „Augustin Bena” în parteneriat cu Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Teatrul de Păpuși Prichindel și Museikon.

Augustin Bena (29 octombrie 1880, Pianu de Jos, județul Alba – 10 ianuarie 1962, Cluj-Napoca)

Augustin Bena a fost o personalitate complexă: preot, filolog (doctorat – printre primele studii de dialectologie comparată), profesor, dirijor, acustician.

A colaborat la crearea actualului Imn al Statului Israel, prin armonizarea unei melodii populare românești, în timpul șederii sale în Galiţia în perioada Primului Război Mondial. Augustin Bena este rudă cu Veturia și Octavian Goga, Lucian Blaga, Tiberiu, Caius și Mihai Brediceanu.

Augustin Bena a avut numeroși discipoli printre care îi amintim pe Zeno Vancea, Mircea Popa, Nicolae Ursu, Tudor Ciortea, Eugen Cuteanu, Iuliu Mureşianu, Dariu Pop, Alma Cornea-Ionescu, Sigismund Toduţă, Sabin Drăgoi, Vasile Ijac, Max Eisikovits, Celestin Cherebeţiu, Márkos Albert, George Sbârcea, Dorin Pop, Gheorghe Merişescu, Anton Ronai, Suzana Coman- Bosica, Tudor Jarda, Marius Cuteanu. El a avut o activitate importantă în învățământul muzical românesc de rang universitar în Transilvania:

– 1919, secretar al Conservatorului de Muzică

– 1922, la propunerea sa, se înființează Secția pedagogică

– 1926-1931, director al Conservatorului de Muzică

– 1931-1941, rector al Academiei de Muzică

Augustin Bena a fost compozitor (lucrări vocale, corale, instrumentale, simfonice, și de opera), dirijor al Corului Conservatorului de Muzică, spirit ecumenic (a dirijat în aceeași perioadă Corul Catedralei Ortodoxe și Corul Catedralei Greco-Catolice) și animator al vieții cultural-artistice (este fondator a 21 de formații teatral-muzicale românești).

Programul Festivalului Cultural „Augustin Bena”

Vineri, 12 noiembrie 2021

ora 10:00 – Conferința ,,Fake news și mass-media” susținută de General SILVIU PREDOIU – transmisiune live

ora 12:00 – Conferința ,,Efemerul și absolutul – reflecții asupra unui cântec din Pătrângeni” – susținută de prof. univ. dr. IOAN HAPLEA. Muzeul Principia din Cetatea Alba Carolina / transmisiune live

ora 16:00 – Transcrieri muzicale și arhivă audio ,,Activitatea interpretativă a violonistului Alexandru Țitruș” – postare online și distribuire națională, Editura muzicală a Centrului de Cultură ,,Augustin Bena”

ora 17:00 – Lansarea Sistemului de certificare a calității produselor și serviciilor culturale tradiționale și a Centrului județean de colectare a produselor tradiționale meșteșugărești – postare online și diseminare pe plan județean

ora 18:00 – Concert de muzică jazz Laura Orian Trio (Laura Orian, Dima Belinski și Tibi Menyhart) – sala Teatrului de păpuși ,,Prichindel” din Alba Iulia / transmisiune live

Sâmbătă, 13 noiembrie 2021

ora 10:00 – Conferința ,,Personalități ale etnologiei românești din județul Alba: Gheorghe Pavelescu 1915 – 2008. Introducere despre Valeriu Butură și Ovidiu Bîrlea” susținută de prof. univ. dr. Ilie Moise – Muzeul Principia din Cetatea Alba Carolina / transmisiune live

ora 12:00 – Piesa de teatru de păpuși ,,Cine va păzi clopoțeii?”, regia artistică Teodora Popa – Sala Teatrului de păpuși ,,Prichindel” din Alba Iulia / transmisiune live

ora 14:00 – Expoziția personală de grafică și pictură ,,Mesagerul” semnată Dan-Mihai Nistor – spațiul expozițional urban al CCAB / postare expoziție online

ora 16:00 – Concert coral ,,Corala Voci Transilvane” a Casei de Cultură a Studenților ,,Dumitru Fărcaș” Cluj-Napoca, dirijor Adrian Corojan – Catedrala Încoronării din Alba Iulia / transmisiune live

ora 17:00 – Conferința ,,Costumul popular ca emblemă a identității culturale românești” susținută de cercetător etnolog Doina Ișfănoni – transmisiune online în premieră

ora 18:00 – Concert cameral Cvartetul de coarde ,,Augustin Bena” al Județului Alba – Muzeul icoanei ,,Museikon” din Alba Iulia / transmisiune live

Duminică, 14 noiembrie 2021

ora 16:00 – Expoziția personală de pictură semnată Andreea Tibu – spațiile expoziționale ,,Alba Iulia” ale Sălii Unirii / transmisiune live

ora 17:00 – Recital susținut de Fanfara ,,Augustin Bena” a Județului Alba, dirijor Coriolan Honcaș – transmisiune online in premieră de la Monumentul Unirii din Alba Iulia

ora 18:00 – Gala Tezaurelor Umane Vii din Județul Alba – Mansarda de Nord a Sălii Unirii și transmisiune live

ora 19:00 – Interviu cu Academician Sabina Ispas – ,,Despre cercetarea, teoretizarea și conservarea culturii tradiționale românești” – transmisiune în premieră de la Institutul de Etnografie și Folclor ,,Constantin Brăiloiu” București

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate

EVENIMENT

FOTO: CSM Unirea Alba Iulia, locul 2 la Campionatul Regional Rugby R7’s U14

Publicat

Etapa disputată sâmbătă, la Oarda de Jos, în cadrul Campionatului Regional U14 R7’S, aduce pentru echipa de rugby CSM Unirea Alba Iulia locul al doilea.

„Felicităm toate echipele participante, mai ales echipa Rugby Cluj Florești Dechathlon, în fața căreia a trebuit să ne recunoaștem învinși în finala pentru locurile 1-2”, au transmis reprezentanții CSM Unirea Alba Iulia. 

Grupa 1: CSM UNIREA ALBA IULIA (câștigătoarea grupei), RC Arieșul Mihai Viteazul, CSȘ Bega Timișoara.

Grupa 2: Rugby Club Juniorul Florești Dechathlon (câștigătoarea grupei), RC Vulturul Negru Oradea, CSM CSR Sibiu, Șiomii Câmpia Turzii.

Rezultate în meciurile pentru clasament

Locurile 1-2: CSM UNIREA ALBA IULIA – Rugby Club Florești Junior Dechathlon 0-45.

Locurile 3-4: CSȘ Bega Timișoara – RC Vulturul Negru Oradea 10-40.

Locurile 5-6:  RC Arieșul Mihai Viteazul – CSM CSR Sibiu 30-0.

Șoimii Câmpia Turzii a terminat pe locul 7.

„Ne declarăm mulțumiți de această etapă și acest loc al doilea care ne dă încredere și speranța unor jocuri mai bune pe viitor. Totodată felicităm copiii care au jucat primele lor meciuri de rugby, aceștia având doar două luni și jumătate de pregătire. De asemenea, mulțumim părinților care au fost prezenți la turneu și care își încurajează copiii să facă rugby. Rezultate în faza grupelor pentru echipa noastră: CSM Unirea Alba Iulia- RC Arieșul Mihai Viteazul 25-15, CSM Unirea Alba Iulia-CSȘ Bega Timișoara 25-15.

Finala pentru locurile 1-2: CSM Unirea Alba Iulia – RC Cluj Junior 0-45.

Clasament final:

1. Rugby Cluj Junior

2. CSM Unirea Alba Iulia

3. RC Vulturul Negru Oradea

4. CSS Bega Timișoara

5. RC Arieșul Mihai Viteazul

6. CSM CSR Sibiu

7. Șoimii Câmpia Turzii

Felicitări tuturor!” este mesajul postat pe pagina de facebook CSM Unirea Alba Iulia rugby junior.

Comunicat de presă CSM Unirea Alba Iulia

Citeste mai mult
Publicitate

ABRUD

Spitalul din Abrud vrea să obțină peste 9,6 milioane de lei, prin PNRR, pentru reducerea riscului de infecții nosocomiale

Publicat

Spitalul Orășenesc „Dr. Alexandru Borza” din Abrud vrea să obțină peste 9,6 milioane de lei, prin PNRR, pentru reducerea riscului de infecții nosocomiale în cadrul unității medicale.

Consilierii locali din Abrud au votat în ședința de joi, 24 noiembrie, aprobarea proiectului „Reducerea riscului de infecții nosocomiale în cadrul Spitalului Orășenesc „Dr. Alexandru Borza” Abrud”, investiție prin PNRR, dar și încheierea unui acord de parteneriat între UAT Abrud și unitatea medicală.

Dosarul de finanțare urmează să fie depus în cadrul apelului de proiecte aferent Investiției specifice I2.4 Echipamente și materiale destinate reducerii riscului de infecții nosocomiale.

Valoarea totală a proiectului este de 9.688.655,96 de lei. Contribuția proprie a Spitalului Orășenesc „Dr. Alexandru Borza” Abrud este de 23.800 lei, cu TVA inclus, reprezentând cheltuielile neeligibile ale proiectului.

Rata infecțiilor nosocomiale raportate de către Spitalul Abrud în anul 2021:

  • rata infecțiilor nosocomiale raportate și declarate – 1,81 %
  • rata infecțiilor Clostridium difficile depistate și declarate – 17,65 %
  • numărul de probe analizate de microbiologie – 3.095 probe
  • rata infecțiilor microorganisme MDR depistate și declarate – 1,6 %
  • gradul de ocupare al unității sanitare – 36,20 %

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: La 92 de ani, locul 3 la Crosul Unirii. Veronica Negreanu, un medic pensionar din Constanța, pe podium la Alba Iulia

Publicat

Veronica Negreanu, un medic pensionar în vârstă de 92 de ani din Constanța, a reușit sâmbătă să ocupe locul III la categoria de vârstă 70+ ani, la Crosul Unirii desfășurat în municipiul Alba Iulia. 

Născută în anul 1930, atleta este multiplă campioană a Romîniei și deținătoare a mai multe recorduri naționale. Aceasta și-a descoperit pasiunea de a alerga după pensionare, sub îndrumarea unui alt atlet veteran, profesorul Traian Petcu.

„Ediția din acest an, a 53-a, ne-a oferit o experiență aparte, plină de emoții și învățăminte.

Venită tocmai din Constanța, special pentru a participa la acest cros, doamna Veronica Negreanu este născută în anul 1930.

La vârsta de 92 de ani a reușit să ocupe locul III la categoria 70+ ani. Ce exemplu mai bun de ambiție și de a ne bucura de viață vrem? Cu siguranță, niciunul. Felicitări și multă sănătate, doamnă Veronica Negreanu”, a scris viceprimarul din Alba Iulia, Marius Filimon.

Citește și VIDEO Campionul Ilie Cioca, la aproape 78 de ani: Aleargă zilnic 10 km, după un „mic dejun” cu 500 de flotări și 500 de abdomene

sursa, foto: Marius Filimon.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO Campionul Ilie Cioca, la aproape 78 de ani: Aleargă zilnic 10 km, după un „mic dejun” cu 500 de flotări și 500 de abdomene

Publicat

La aproape 78 de ani, campionul Ilie Cioca din Alba Iulia aleargă zilnic 10 kilometri, după un „mic dejun” cu 500 de flotări și 500 de abdomene, fiind un adevărat exemplu pentru cei tineri. Rutina sa zilnică este o dovadă că vârsta nu trebuie să fie un impediment pentru mișcare.

Pensionarul din Alba Iulia are deja în spate 60 de ani de când aleargă. În acest timp a obținut peste 240 de titluri de campion național și peste 100 de medalii balcanice. Spune că a reușit să alerge 270.000 de kilometri, adică de aproximativ de 6,7 ori lungimea Pământului la Ecuator.

Sâmbătă, 26 noiembrie, acesta a luat startul la ediția cu numărul 53 a Crosului Unirii, desfășurată în Șanțurile Cetății din Alba Iulia.

„Astăzi alerg să cinstesc sărbătoarea României, 1 Decembrie și pentru mișcare în general. Anul acesta a fost foarte frumos, am luat 7 titluri de campion național, la sală, la alergare pe șosea am făcut record național. La Balcaniadă am luat 6 medalii, trei de aur, două de argint și una de bronz.

Sâmbăta trecută am câștigat Crosul Revoltei de la Brașov, care a fost în cinstea eroilor care au pus scânteia pentru Revoluție.

Peste o lună și ceva fac 78 de ani. Alerg din 1962. Anul acesta am făcut 60 de ani de alergare. Am 245 de titluri de campion național, peste 100 balcanice și am 270.000 km alergați.

Mă antrenez 10 km în fiecare zi. Și așa, mobilitate, 500 de flotări și 500 de abdomene. Acesta e meniul, micul dejun. Acum sper să fim sănătoși și să mergem înainte”, a spus Ilie Cioca, la startul Crosului Unirii.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax