Actualitate
Festivalul Internațional ”Lucian Blaga” Sebeș 2025: expoziție etnografică ”Prof. univ. dr. Ilie Moise – colecționarul”, în 24 mai

Festivalul Internațional ”Lucian Blaga” Sebeș 2025: Sâmbătă, 24 mai 2025, de la ora 19.00, în cadrul celei de a XLV-a ediţii a festivalului va fi vernisată expoziția etnografică „Prof. univ. dr. Ilie Moise – colecționarul”. Evenimentul va fi în foaierul Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeş.
Vezi 23-24 mai 2025: Ediție aniversară a Festivalului Internațional „Lucian Blaga” de la Sebeș. PROGRAM
Născut în Cut, în apropierea Sebeșului, prof. univ. dr. Ilie Moise este o figură marcantă a etnologiei românești. După studii liceale efectuate la Sebeș, urmează cursuri universitare la Facultatea de Filologie, Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca (1967-1972), iar apoi studii doctorale la aceeași universitate (1990-1993). Acestea au fost finalizate cu teza „Confrerii carpatice de tineret: ceata de feciori”, lucrare pentru care a fost distins cu premiul „Ethnos”.
Ilie Moise, colecționarul – începutul carierei
Cariera şi-a început-o ca metodist la Centrul județean de îndrumare a creației populare Sibiu (1972-1975), apoi la Comitetul de Cultură al județului Sibiu (1975-1983). În anul 1978 înființează prestigioasa revistă „Studii și comunicări de etnologie” – ca buletin științific al „Asociației folcloriștilor și etnografilor din județul Sibiu”. Revista a devenit, din anul 1992, periodic al Academiei Române.
Între 1983-1988, ocupă funcţia de director al Teatrului de Stat Sibiu, iar din 1988 ocupă un post de cercetător științific la Institutul de Cercetări Socio-Umane Sibiu, unde activează şi în prezent.
Profesorul Ilie Moise
Cariera sa didactică universitară debutează în anul 1991. A început să predea cursuri cu profil etnologic (Folclor românesc, Introducere în etnologie, Bazele etnografiei, Antropologie culturală, Etno-arheologie, Mituri și mitologie românească, etc.), la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu și la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.
În calitate de profesor, a fost mentorul a numeroase generații de studenți cărora le-a insuflat dragostea pentru cultura şi creațiile tradiționale românești, pentru cercetarea pe teren a formelor sociale şi rituale ale poporului nostru, unii dintre studenții lui fiind astăzi specialiști consacrați ai domeniului.
Ilie Moise, cercetător etnolog
Ca cercetător etnolog, activ cu predilecție în Transilvania, Banat și Oltenia, zone care sunt laboratorul de cercetare al lui Ilie Moise, şi-a adus contribuția la studiul tradițiilor, folclorului şi creațiilor populare românești.
De-a lungul timpului, ca urmare a cercetărilor pe care le-a întreprins, și-a constituit o colecție personală de obiecte tradiționale (peste 2000 de obiecte), dintre care o parte vor fi expuse la Sebeş, ca un omagiu adus profesorului şi cercetătorului Ilie Moise.
Opera științifică
Opera sa ştiinţifică numără peste 30 de volume de autor şi în colaborare, opt antologii, peste 30 de studii în volume colective apărute în țară şi străinătate, peste 100 de studii şi comunicări apărute în periodice de specialitate şi mai mult de 20 de volume etnologice prefaţate.
În 1966 a debutat în presă, publicând ulterior editoriale în „Miorița” (Deva); „Unirea” şi „Rânduiala” (Alba Iulia); „Transilvania”, „Rondul”, „Tribuna” (Sibiu) ș.a., cu această ultimă publicație colaborând vreme de 45 de ani.
Prof. univ. dr. Ilie Moise este o prezență constantă la Festivalul Internațional „Lucian Blaga” de la Sebeș, cu numeroase comunicări științifice care abordează subiecte apreciate deopotrivă de specialişti şi de publicul larg. Omagiindu-l cu prilejul împlinirii vârstei de 77 ani, organizatorii festivalului și-au propus să îi facă cunoscută publicului pasiunea de colecționar al valorilor etnografice românești, pe care profesorul Ilie Moise le iubește şi cărora le-a dedicat întreaga sa viață, transmit organizatorii.
sursa: comunicat Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș/ Primăria Municipiului Sebeș
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News