Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Festivalul internaţional „Open Şah Alba 2014” începe din 17 iulie: Detalii despre înscrieri, condiţii de participare, taxe şi locaţiile turneelor


Publicat

În perioadele 17 – 19 iulie 2014 şi 17 – 23 august 2014, în diferite locaţii din judeţul Alba, se derulează festivalul internaţional Open Şah Alba. După cele 10 turnee de şah rapid urmează finala circuitului, care va avea loc în 24 august la Alba Iulia. Festivalul este organizat în memoria maestrului Mihail Breaz, sufletul mişcării şahiste din judeţul Alba începând cu anii ’70 până la dispariţia prematură dintre noi în anul 2009, transmit organizatorii.

Competiţia cuprinde 10 turnee open de şah rapid de calificare urmate de un turneu final (6 secţiuni) cu jucătorii calificaţi din turneele preliminare de calificare după următorul program:

Turnee în zona Munţilor Apuseni

–  17.07.2014, ora 16.00 Baia de Arieş – turneu open pentru jucători legitimaţi şi nelegitimaţi

–  18.07.2014 ora 16.00 Câmpeni – turneu open pentru jucători legitimaţi şi nelegitimaţi

–  19.07.2014 ora 10.00 Avram Iancu – turneu open pentru jucători legitimaţi şi nelegitimaţi

Turnee în zona municipiului Alba Iulia

–  17.08.2014 ora 1600 Alba Iulia (Parcul Unirii) turneu în aer liber pentru jucătorii nelegitimaţi şi pentru jucătorii legitimaţi în vârstă de peste 60 ani.

–  18.08.2014 ora 1600 Alba Iulia – turneu open pentru jucători legitimaţi şi nelegitimaţi

–  19.08.2014 ora 1600 Cugir – turneu open pentru jucători legitimaţi şi nelegitimaţi

– 20.08.2014 ora 1600 Aiud – turneu open pentru jucători legitimaţi şi nelegitimaţi

–  21.08.2014 ora 1600 Teiuş – turneu open pentru jucători legitimaţi şi nelegitimaţi

–  22.08.2014 ora 1600 Blaj – turneu open pentru jucători legitimaţi şi nelegitimaţi

–  23.08.2014 ora 1600 Sebeş – turneu open pentru jucători legitimaţi şi nelegitimaţi

–  24.08.2014 ora 1000 Alba Iulia – turneul final în sistem eliminatoriu pe mai multe secţiuni (seniori – 32 de participanţi, veterani peste 60 ani – 8 participanţi, campionii local – 8 participanţi, juniori sub 8 ani – 8 participanţi, juniori sub 10 ani – 8 participanţi, juniori sub 12 ani – 8 participanţi, feminin – 8 participante).

Participanţii la turneul final se vor stabili pe baza rezultatelor obţinute în cele 10 turnee de calificare, conform cu Regulamentul tehnic al festivalului Open Alba Şah.

Vezi integral Regulament Open Sah Alba 2014

Sistemul de joc în turneele de calificare este de şapte runde sistem elveţian, 15 minute/jucător/partidă. În turneele finale, sistem de joc este eliminatoriu. Se vor juca două partide de şah rapid (cu ritmul de joc de 15 minute/jucător/partidă), iar în caz de egalitate o partidă de blitz de departajare în care albul va avea 6 minute timp de gândire, iar negrul 5 minute timp de gândire, urmând ca în cazul în care partida se termină remiză să fie declarat învingător al meciului de baraj jucătorul care a avut piesele negre.

Fond total de premiere asigurat de Consiliul Judeţean Alba va fi 15.000 lei din care 8.000 lei pentru cele 10 turnee de calificare şi 7.000 lei pentru secţiunile turneului final.

Turnee de calificare (10 turnee x 800 lei/turneu): I – 200 lei, II – 150 lei, III – 100 lei, IV – 50 lei plus 6 premii speciale a 50 lei pentru primul veteran, primul jucător localnic, primul junior sub 8 ani, primul junior sub 10 ani, primul junior sub 12 ani şi prima fată. Premiile nu sunt cumulabile.

Turneu final seniori (3100 lei): 16 jucători eliminaţi în turul 1 x 50 lei, 8 jucători eliminaţi în turul II x 75 lei, 4 jucători eliminaţi în sferturile de finală x 100 lei, jucătorul învins în finala mică x 200 lei, jucătorul învingător în finala mică 250 lei, jucătorul învins în finala mare 350 lei, învingătorul din finala mare 500 lei

Turnee finale în secţiunile speciale (6 turnee x 650 lei/turneu): 4 jucători eliminaţi în sferturile de finală x 50 lei, 2 jucători eliminaţi în semifinale x 75 lei, jucătorul învins în finală 100 lei, învingătorul din finală 200 lei).

Suplimentar faţă de premiile în bani se vor acorda trofee pentru câştigătorii turneelor de calificare şi ai secţiunilor turneului final, medalii pentru jucătorii clasaţi pe podium în turneele de calificare şi în secţiunile turneului final, diplome şi alte premii în obiecte oferite de sponsori.

Participanţii pot opta pentru una din următoarele 4 variante: taxă de participare pentru un singur turneu de calificare (12 lei  seniori, 10 lei juniori, feminin, pensionari şi veterani), abonament pentru 3 turnee de calificare (30 lei seniori, 20 de lei lei juniori, feminin, pensionari şi veterani), abonament pentru 6 turnee de calificare (40 lei pentru seniori, 30 de lei pentru juniori, feminin, pensionari şi veterani), abonament pentru toate turneele de calificare (50 de lei seniori, 40 de lei pentru juniori, feminin, pensionari şi veterani). Pentru abonamentele la 3 sau 6 turnee de calificare, jucătorii vor menţiona la înscriere care sunt turneele respective.

Pentru turneul final nu se percepe taxă de participare.

Locaţiile de joc pentru din fiecare localitate în parte vor fi stabilite în funcţie de numărul de jucători înscrişi şi comunicate participanţilor cu cel puţin 48 de ore înainte de startul fiecărui turneu. Mai multe detalii, pe site-ul CJ Alba.

Organizatorii evenimentului sunt Consiliul Judeţean Alba şi Asociaţia Judeţeană de Şah Alba.

Asociaţia Judeţeană de Şah Alba este o organizație neguvernamentală care are drept scop dezvoltarea şi promovarea şahului în judeţul Alba prin organizarea, în cât mai multe localităţi, a unor activităţi de selecţie a jucătorilor care practică acest sport, în vederea atragerii unui număr cât mai mare de copii şi tineri spre practicarea acestui sport şi a creşterii interesului pentru şah a acestora. În prezent, activitatea şahistă din judeţ se desfaşoară sub coordonarea Asociaţiei Judeţene de Şah Alba, principalele centre şahiste fiind la Alba Iulia, Cugir şi Teiuş, în ultimii ani organizându-se mai multe turnee de promovare a şahului şi în alte localităţi din judeţ, cum ar fi Sebeş, Aiud sau Câmpeni, ceea ce a contribuit la creşterea interesului pentru şah şi la atragerea spre practicarea acestui sport a unui număr mare de copii şi tineri. În competiţiile pe echipe, judeţul Alba va fi reprezentat în acest an de CSU Alba Iulia, în Divizia A, şi CSO Cugir, Şah Club Cugir şi Clubul Municipal de Şah Alba Iulia, în Divizia B.

Prin performanţele remarcabile obţinute de şahiştii Mihnea Costachi (multiplu campion naţional de juniori, campion european şi campion al Uniunii Europene la juniori), Tudor Sfârlog (multiplu campion naţional de juniori, vicecampion european de juniori), Adrian Sechereş (multiplu campion naţional de juniori), Marius Ceteraş (dublu campion naţional de juniori şi campion balcanic cu echipa României), Dan Olariu, Mircea Mateica, Olimpiu Urcan, Dorin Şerdean, Ovidiu Lupu, Dan Cantemir, Răzvan Teodorescu, Dan Teodorescu, Radu Ţâmpea şi mulţi alţii, judeţul Alba s-a făcut cunoscut atât la nivel naţional cât şi internaţional.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Eurostat: România are cei mai puţini posesori de maşini la mia de locuitori din Uniunea Europeană

Publicat

România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte numărul de automobile de pasageri la mia de locuitori.

Astfel, la o mie de locuitori, parcul auto din România număra 357 de maşini la finele lui 2019, arată cele mai recente date publicate de Eurostat, biroul european de statistică.

În același timp, România are şi unul dintre cele mai învechite parcuri auto. Vârsta medie a maşinilor aflate în circulaţie în România este de 16,5 ani, potrivit Asociaţiei Producătorilor Europeni de Automobile (ACEA).

De cel puţin 30 de ani, Luxemburg a înregistrat cea mai mare rată de motorizare dintre statele membre ale Uniunii Europene, mai arată datele Eurostat.

În 2019, existau 681 de autoturisme la mia de locuitori luxemburghezi. Această cifră poate fi influenţată de lucrătorii transfrontalieri care folosesc maşini de companie înmatriculate în ţară, notează sursa citată.

Luxemburg a fost urmat de Italia pe locul doi, cu 663 de maşini la mia de locuitori. Următoarele în topul listei au fost Cipru (645 de maşini), Finlanda şi Polonia (ambele cu 642 de maşini).

La polul opus, cele mai scăzute rate de motorizare s-au găsit în România (357 autoturisme), Letonia (381 autoturisme) şi Ungaria (390 autoturisme).

În ceea ce priveşte vechimea parcului auto, Lituania (16,8 ani), Estonia (16,7 ani) şi România (16,5 ani) au cele mai vechi flote, cu vehicule mai vechi de 16 ani.

Cele mai noi maşini pot fi găsite de asemenea în Luxemburg (6,5 ani) şi Austria (8,3 ani), potrivit datelor ACEA.

sursă: Mediafax

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Încărcător comun pentru toate tipurile de telefoane, tablete și alte dispozitive. Propunere a Comisiei Europene

Publicat

Consumatorii europeni vor putea utiliza un singur încărcător pentru toate produsele electronice portabile.

Comisia Europeană a făcut joi un pas important împotriva deşeurilor electronice şi a inconvenientelor cauzate consumatorilor de prevalenţa diferitelor încărcătoare incompatibile pentru dispozitivele electronice şi a prezentat o propunere de stabilire a unei soluţii comune de încărcare pentru toate dispozitivele relevante.

Potrivit propunerii de directivă revizuită privind echipamentele radio prezentată joi, portul de încărcare şi tehnologia de încărcare rapidă vor fi armonizate: USB-C va deveni portul standard pentru toate telefoanele inteligente, tabletele, camerele, căştile, difuzoarele portabile şi consolele video portabile.

În plus, Comisia propune separarea vânzării încărcătoarelor de cea a dispozitivelor electronice. Acest lucru este menit să amelioreze confortul consumatorilor şi să reducă amprenta de mediu asociată producţiei şi eliminării încărcătoarelor, sprijinind astfel tranziţia verde şi cea digitală.

„Consumatorii europeni au fost frustraţi suficient de mult în ceea ce priveşte încărcătoarele incompatibile care le umplu sertarele. Am acordat industriei destul timp pentru a-şi găsi propriile soluţii, acum este momentul să se ia măsuri legislative pentru un încărcător comun. Acesta este un câştig important pentru consumatorii noştri şi pentru mediu şi în conformitate cu ambiţiile noastre verzi şi digitale”, a declarat Margrethe Vestager, vicepreşedintă executivă a CE pentru O Europă pregătită pentru era digitală, citată într-un comunicat al Comisiei.

Un singur încărcător pentru toate dispozitivele portabile

„Datorită propunerii noastre, consumatorii europeni vor putea utiliza un singur încărcător pentru toate produsele electronice portabile – un pas important pentru a spori confortul şi a reduce deşeurile”, a declarat la rândul său Thierry Breton, comisarul european pentru piaţa internă

În urma propunerii CE, USB-C va deveni portul de încărcare comun pentru toate dispozitivele electronice. Acest lucru le va permite consumatorilor să îşi încarce dispozitivele cu acelaşi încărcător cu port USB-C, indiferent de marca dispozitivului.

Apoi, tehnologia de încărcare rapidă armonizată va contribui la prevenirea faptului că diferiţi producători limitează în mod nejustificat viteza de încărcare şi va ajuta la asigurarea faptului că viteza de încărcare este aceeaşi atunci când se utilizează orice încărcător compatibil pentru un dispozitiv.

De asemenea, în urma separării vânzării unui încărcător de cea a dispozitivului electronic, se estimează că reducerea producţiei şi eliminării noilor încărcătoare va reduce cantitatea de deşeuri electronice cu aproape o mie de tone pe an.

Nu în ultimul rând, Comisia doreşte informaţii mai pertinente pentru consumatori. Astfel, producătorii vor trebui să furnizeze informaţii relevante cu privire la performanţa de încărcare, inclusiv privind puterea cerută de dispozitiv şi dacă acesta permite încărcarea rapidă.

Consumatorii ar urma să-şi dea seama astfel dacă încărcătoarele lor pe care le posedă îndeplinesc cerinţele noului lor dispozitiv sau vor putea să aleagă un încărcător compatibil.

Măsuri pentru limitarea deșeurilor electronice

Revizuirea Directivei privind echipamentele radio face parte din acţiunea mai amplă a CE de abordare a durabilităţii produselor, în special a produselor electronice de pe piaţa UE, care se va afla în centrul unei viitoare propuneri privind produsele durabile.

Propunerea de directivă revizuită privind echipamentele radio de joi va trebui să fie adoptată de Parlamentul European şi de Consiliul UE prin procedura legislativă ordinară (codecizie). Executivul comunitar consideră că o perioadă de tranziţie de 24 de luni de la data adoptării va oferi industriei suficient timp pentru a se adapta înainte de intrarea în vigoare.

Pentru a avea în cele din urmă un încărcător comun, este însă necesară interoperabilitatea deplină la ambele capete ale cablului: dispozitivul electronic şi sursa externă de alimentare cu energie. Finalizarea interoperabilităţii dispozitivului, care este de departe cea mai mare provocare, ar urma să fie realizată prin propunerea de joi.

Interoperabilitatea sursei externe de alimentare va fi abordată în cadrul revizuirii Regulamentului privind proiectarea ecologică al Comisiei. Aceasta va fi lansată mai târziu în cursul acestui an, astfel încât intrarea sa în vigoare să poată fi aliniată la propunerea de joi.

Potrivit comunicatului CE, se estimează că încărcătoarele eliminate şi neutilizate generează până la 11.000 de tone de deşeuri electronice în fiecare an.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Chestionarul pentru vaccinarea elevilor, distribuit în școli. Părinții își pot exprima opțiunea de imunizare a copiilor

Publicat

scrisoare

Chestionarul prin care părinții își vor putea exprima acordul sau dezacordul privind vaccinarea copiilor în școli a fost validat de Ministerul Sănătății și este distribuit prin intermediul inspectoratelor școlare.

„Ministerul Sănătății a validat chestionarul de exprimare a intenției de vaccinare în rândul elevilor minori.

Începând de vineri, 24 septembrie 2021, chestionarul va fi diseminat în unitățile de învățământ, prin intermediul inspectoratelor școlare județene. Acesta nu este obligatoriu, nu constituie obligație de vaccinare și va fi pus la dispoziția părinților în vederea completării.

Persoana desemnată pentru protecția sanitară la nivelul unității de învățământ, în conformitate cu dispozițiile ordinului comun al ministrului Sănătății și al ministrului Educației, va transmite Direcțiilor de Sănătate Publică (DSP) chestionarele completate de către părinți/tutori legali.

În cazul exprimării intenției de vaccinare, vaccinarea elevilor minori se va efectua numai cu acordul informat, exprimat în scris, în prezența părintelui/tutorelui legal al copilului”, a transmis Ministerul Educației, potrivit dcnews.ro.

Chestionarele nu trebuie semnate

Scopul completării chestionarului este sprijinirea celor care doresc să se vaccineze și beneficiază de acordul informat, exprimat în scris, al părinților sau reprezentanților legali, prin organizarea de echipe mobile de vaccinare în școli de către Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) și Direcțiile de Sănătate Publică.

Chestionarele nu necesită asumare prin semnătură și pot fi transmise și în format, potrivit sursei citate.

Vezi Chestionar intentie de vaccinare elevi

Echipe mobile de vaccinare în școli

Din datele centralizate la nivelul a 26 de judeţe, până la data de 17 septembrie, sunt 2.468 de unităţi de învăţământ care vor beneficia de vaccinare cu sprijinul echipelor mobile, sunt propuse 201 centre de vaccinare proprii care vor fi organizate în unităţile de învăţământ, iar alte 1.062 de şcoli sunt arondate unor centre de vaccinare din proximitate, potrivit CNCAV.

În Alba, sunt 11 echipe mobile ce asigură vaccinarea în școli, la solicitarea acestora.

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Târgul Apulum Agraria 2021, în acest weekend, la Alba Iulia. Standuri cu produse agricole, ateliere, concursuri. PROGRAM

Publicat

La Alba Iulia începe vineri Târgul ”Apulum Agraria” 2021, în cadrul căruia producătorii locali prezintă produse din recolta de toamnă. Evenimentul, ajuns la ediția a XXIX-a, se desfășoară în spațiul expozițional din Piața Pascu.

Cei interesați vor putea vedea standurile prezentate de producătorii locali și vor putea cumpăra legume, fructe și alte alimente, produse tradiționale, de artizanat, produse pentru grădină, echipamente și utilaje agricole.

Vor mai fi standuri cu material săditor, produse fitosanitare, expoziții de animale, păsări.

Organizatorii au pregătit și concursuri, ateliere și alte momente de divertisment.

De exemplu, la standurile ”made in Alba”, veți putea găsi:

  • pupuri cu varză, ceapă, cartofi şi brânză, pâine, produse de patiserie şi cofetărie, turtă dulce
  • preparate de carmangerie de la Săsciori, Cugir şi Pianu de Sus
  • păstrăv proaspăt şi la conservă de la Mărtinie
  • produse de la stână din Vinţu de Jos
  • conserve din fructe şi legume
  • chipsuri din cartofi de Alba
  • vin şi must proaspăt stors de la Ighiu
  • produse de artizanat făcute de meşteri populari din Munţii Apuseni,
  • aranjamente florale din plante stabilizate şi din săpun
  • utilaje pentru grădină.

Târgul va fi deschis de vineri, 24 septembrie, până duminică, 26 septembrie, în Piața Pascu, între orele 10.00 și 18.00.

Târgul Apulum Agraria este organizat de Consiliul Județean Alba în parteneriat cu grupurile de acțiune locală GAL pe Mureș și pe Târnave, GAL Țara Secașelor Alba-Sibiu, GAL Valea Ampoiului – Valea Mureșului, GAL Munții Metaliferi, Trascău și Muntele Mare și Primăria Alba Iulia.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate