Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Finanţare nerambursabilă de 50.000 de euro pentru tinerii fermieri, prin PNDR 2014-2010. Sprijin şi pentru investiţii în ferme agricole. Condiţii şi termen limită


Publicat

fermeDin 25 martie, tinerii fermieri şi cei care vor să facă investiţii în exploataţii agricole pot depune cereri de finanțare nerambursabilă în cadrul Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020. Tinerii fermieri care doresc să devină șefi unici ai unei exploatații agricole, pentru prima dată, pot primi, în cadrul Submăsurii 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” din cadrul Măsurii 6 „Dezvoltarea exploatațiilor și a întreprinderilor” , finanţare nerambursabilă de maximun 50.000 de euro.

Beneficiarii eligibili sunt tinerii fermieri (PFA) care se instalează ca șefi unici ai exploatației agricole dar și persoanele juridice (SRL-uri și IMM-uri) în care se instalează un tânăr fermier ca și asociat unic sau majoritar.

Finanțarea nerambursabilă oferită de Uniunea Europeană pentru proiectele de investiții realizate în cadrul acestei submăsuri este de 100%. Sprijinul nerambursabil va fi acordat tinerilor fermieri sub formă de sumă forfetară, în 2 tranșe:

– prima tranșă este de 75% din valoarea totală a sprijinului – se acodă la instalare.

– a doua tranșă este de 25% – se acordă în maxim 3/5 ani de la primirea deciziei de finanțare (perioada de cinci ani se aplică doar pentru sectorul pomicol), doar dacă se constată că a fost implementat corect Planul de Afaceri până la acel moment și dacă a fost asigurată îmbunătăţirea performanţelor economice ale exploatației (comercializare a producției proprii de minim 20% din valoare tranșa I).

Contribuţia publică totală pentru anul 2015 aferentă acestei submăsuri este în valoare totală de 111.209.889 euro incluzând finanțarea nerambursabilă de la Uniunea Europeană și contribuția de la Bugetul Național.

Prin Submăsura 4.1 „Investiţii în exploataţii agricole” din cadrul Măsurii 4 „Investiții în active fizice”, vor primi sprijin financiar nerambursabil investiţiile pentru creşterea competitivităţii exploataţilor agricole prin dotarea cu utilaje şi echipamente performante în raport cu structura agricolă actuală, precum şi investiţiile pentru modernizarea fermelor (în special cele de dimensiuni medii şi asocieri de ferme mici şi medii) şi îmbunătăţirea calităţii activelor fixe.

Beneficiarii acestei submăsuri pot fi fermieri (cu excepția persoanelor fizice neautorizate), cooperative și grupuri de producători (constituite în baza legislației naționale, care deservesc interesele membrilor).

Finanțarea nerambursabilă pentru aceste categorii de beneficiari este de 50% (30% pentru fermele mari de peste 500.000 SO).

Contribuţia publică totală aferentă sesiunii anuale 2015 pentru sM 4.1 este de 205.776.952 euro (finanțarea Uniunii Europene și cofinanțarea Guvernului României). Alocarea financiară se va face distinct:

Sector Vegetal: 72.021.933 euro

Sector Zootehnic: 72.021.933 euro

Zona montană: 41.155.391 euro

Ferma de familie: 20.577.695 euro

În cazul fermelor având dimensiunea economică până la 500.000 SO, sprijinul public nerambursabil va fi de 50% din totalul cheltuielilor eligibile și nu va depăși maximum de:

– 500.000 euro și 100.000 euro pentru fermele mici – pentru proiectele care prevăd achiziții simple.

– 1.000.000 euro pentru sectorul vegetal și 200.000 euro pentru fermele mici din sectorul vegetal – pentru proiectele care prevăd construcții-montaj

– 1.500.000 euro pentru legume în spații protejate (sere) și sectorul zootehnic și 300.000 euro pentru fermele mici din sectorul zootehnic.

– 2.000.000 euro și 400.000 euro pentru fermele mici – pentru proiectele care prevăd crearea de lanțuri alimentare integrate.

În cazul fermelor având dimensiunea economică peste 500.000 SO sprijinul public nerambursabil va fi de 30% și nu va depăși maximum de:

– 500.000 euro – pentru proiectele care prevăd achiziții simple.

– 1.000.000 euro pentru sectorul vegetal, respectiv maximum 1.500.000 euro pentru legume în spații protejate (sere) și sectorul zootehnic – pentru proiectele care prevăd construcții- montaj.

– 2.000.000 euro – pentru proiectele care prevăd crearea de lanțuri alimentare integrate.

În cazul cooperativelor și a grupurilor de producători sprijinul va fi 50% fără a depăși maximum 2.000.000 euro indiferent de tipul investiției.

Intensitatea sprijinului nerambursabil va putea crește, dar rata maximă a sprijinului combinat nu poate depăși 90% în cazul fermelor mici și medii (cu dimensiunea până la 250.000 SO), respectiv 70% în cazul fermelor având între 250.000 și 500.000 SO, în cazul:

– investiţiilor realizate de tinerii fermieri, cu vârsta sub 40 de ani, la data depunerii cererii de finanţare (conform Regulamentului UE nr. 1305/2013 sau cei care s-au stabilit în cei cinci ani anteriori solicitării sprijinului, în conformitate cu anexa II a Regulamentului 1305);

– proiectelor integrate;

– operațiunilor sprijinite în cadrul Parteneriatului European pentru Inovare (PEI) – Această majorare a intensității sprijinului nerambursabil se va aplica doar în cazul solicitanților care aplică pentru sM 16.1 – „Sprijin pentru înființarea și funcționarea grupurilor operaționale(GO), pentru dezvoltarea de proiecte pilot, noi produse, practici, procese și tehnologii în sectoarele agricol, alimentar și forestier”;

– investițiilor legate de operațiunile prevăzute la art. 28 (Agromediu) și art. 29 (Agricultura ecologică) din Regulamentul UE nr. 1305/ 2013;

– investițiilor în zone care se confruntă cu constrângeri naturale și cu alte constrângeri specifice, menționate la art. 32 Regulamentul UE nr. 1305/ 2013.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale prin Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale a deschis în 25 martie primele sesiuni de primire a proiectelor de investiții finanțate prin măsurile din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020.

Potențialii beneficiari vor avea la dispoziție fonduri europene nerambursabile de 205,7 milioane de euro pentru modernizarea exploatațiilor agricole prin submăsura 4.1 și de 111,2 milioane de euro pentru instalarea tinerilor fermieri prin Submăsura 6.1, primele două submăsuri din PNDR 2020 deschise pentru depunerea cererilor de finanțare.

Aceste prime sesiuni anuale pentru depunerea de proiecte sunt continue până la data de 30 octombrie 2015 sau până la epuizarea fondurilor alocate în acest an pentru fiecare submăsură în parte. Astfel, sesiunile continue aferente anului 2015 se pot opri înainte de termenul limită dacă valoarea totală solicitată prin cererile de finanțare a proiectelor atinge nivelul alocării respectivei sesiuni.

Primirea cererilor de finanțare se va face de către AFIR exclusiv on-line pentru submăsura (sM) 4.1 – Investiții în exploatații agricole, iar pentru submăsura (sM) 6.1 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri depunerea cererilor de finanțare se va realiza în format tipărit sau on-line.

Această facilitare este asigurată prin scurtarea perioadelor de evaluare și selecție a proiectelor și prin aplicarea de simplificări procedurale și mecanisme utile potențialilor beneficiari (depunere on-line, bază de date cu prețuri de referință, procedură de achiziții private on-line etc.).

Astfel, pentru a prioritiza finanțarea proiectelor în funcție de calitatea acestora, raportat la obiectivele de finanțare ale PNDR, se va aplica un prag de punctaj, care va fi diminuat în fiecare lună pe parcursul sesiunii anuale continue cu câte 10 puncte, până la atingerea unui prag minim acceptat pentru respectiva sesiune.

sursa: comunicat de presă Ministerul AgriculturiiȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Doi tineri din Constanța reținuți de polițiștii din Alba Iulia. Au furat mai multe trabucuri dintr-o benzinărie

Publicat

mascati, politie

Patru tineri din Constanța au fost ridicați miercuri seara de polițiști și jandarmi, din zona blocurilor M din Alba Iulia și duși la audieri la sediul central. 

Aceștia erau căutați de forțele de ordine pentru un furt din stația de carburanți OMV. 

Mai exact, angajații de la OMV au alertat prin 112 că mai multe persoane au sustras din benzinărie câteva cutii de trabucuri.

CITEȘTE ȘI: Operațiune a polițiștilor și jandarmilor din Alba Iulia, în cartierul Cetate. Patru bărbați au fost reținuți și duși la audieri

Pe baza informațiilor primite, în aproximativ 30 de minute polițiștii au descoperit mașina cu care tinerii s-au deplasat la benzinărie.

La audieri s-a stabilit că doar doi dintre cei patru tineri au participat la furt.

Aceștia au sustras din stația de carburanți, opt pachete de trabucuri în valoare de 1.000 de lei.

Momentan cei doi tineri au fost reținuți pentru o perioadă de 24 de ore.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Pe mâna cui lași ALBA IULIA după alegerile locale? LISTA candidaților la funcția de primar, în ordinea de pe buletinul de vot

Publicat

Duminică 27 septembrie, după ora 9 seara, vom afla rezultatele alegerilor locale şi vom şti cine va fi primarul municipiului Alba Iulia în următorii 4 ani.

Funcția de primar la Alba Iulia reprezintă miza cea mai mare pentru PNL care, la alegerile locale din 2020, a intrat în lupta electorală cu un nou candidat după șase mandate câștigate de Mircea Hava.

Aici afli prima dată cine a câştigat la alegeri locale 2020 pentru Primăria Alba Iulia. Primele rezultate ale alegerilor locale 2020 pentru Primăria Alba Iulia vor fi anunţate duminică 27 septembrie după ora 21:00, când se închid urnele în toată ţara.

Alegeri locale, 27 septembrie: Cine candidează în 2020 la Primăria Alba Iulia

Zece candidați s-au înscris în lupta pentru Primăria Alba Iulia. În ordinea de pe buletinul de vot la alegerile locale 2020, la primăria municipiului  Alba Iulia sunt următorii candidaţi:

Gheorge Beleiu – Partidul Pro România (PRO România)

Alin Stanciu – Partidul Social Democrat (PSD)

Bogdan Lazăr – Partidul Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE)

Marius Adrian Hațegan – Partidul Mișcarea Populară (PMP)

Voicu Paul – Partidul Național Liberal (PNL)

Hani Sasu – Partidul Verde

Ilie Sbuciumelea – Partidul Puterii Umaniste

Mircea Trifu – Partidul Acțiunea Națională Alba (ANA)

Gabriel Pleșa – Alianța USR PLUS

Alin Tudose – Alianța Pentru Unirea Românilor

Citește și Promisiunile celor 10 candidați care vânează fotoliul de primar la Alba Iulia. Exerciții de imaginație sau proiecte serioase?

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat de presă: Horațiu Florea este susținut de trei partide, în alegerile pentru Președinția Consiliului Județean Alba

Publicat

Candidatul PRO România la Președinția Consiliului Județean Alba, Horațiu Florea, a primit susținerea în alegeri din partea altor două formațiuni politice. Este vorba despre Partidul Forța Identității Naționale PSL și Partidul Phralipe al Romilor.

„Cred că a venit momentul schimbării administrației județene iar omul căruia îi oferim susținerea noastră este Horațiu Florea. Am toată convingerea că, alături de echipa lui, va găsi soluții în toate domeniile și la toate nevoile cetățenilor. Suntem obligați să alegem persoane noi care să ne reprezinte, fiindcă cei care au ocupat, ani la rând, funcții publice și-au demonstrat neputința în gestionarea problemelor județului”, a transmis Nicolae Popa, din partea partidului Forța Identității Naționale PSL.

La rândul său, Călin Pădurean, Președintele Partidului Phralipe al Romilor, a spus că „Văd în Horațiu Florea omul care e capabil să facă față oricărei provocări pe care o impune o funcție ca cea de Președinte al Consiliului Județean. E un tânăr care a intrat în politică dezinteresat de „jocuri de culise” și care are alături e echipă de oameni cu experiență și expertiză. Îi oferim sprijinul nostru necondiționat și îi îndemn pe toți cetățenii județului să îi acorde încredere totală”

COMANDAT DE PRO ROMÂNIA FILIALA ALBA

PUBLICAT / EXECUTAT DE SC INDEPENDENT SRL – portal: https://alba24.ro

CUI MANDATAR FINANCIAR COORDONATOR 21200010

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Google a lansat o nouă funcţie prin care poţi afla de pe Google Maps câte cazuri de Covid-19 sunt într-o anumită zonă

Publicat

Google a lansat o nouă funcţie pentru serviciul  Google Maps, care va afişa câte cazuri de Covid-19 sunt într-o anumită zonă geografică. Anunțul a fost făcut miercuri, de unul dintre managerii companiei , pe blogul Google.

Sursa informaţiilor vor proveni de la institutul Johns Hopkins, New York Times şi Wikipedia şi vor fi afişate pe o hartă în culori, cu o medie pe şapte zile a noilor cazuri la 100.000 de locuitori, într-o anumită zonă. Harta va fi disponibilă în 220 de ţări şi teritorii, transmite CNBC.

Utilizatorii pot folosi Google Maps pentru a vedea stadiul epidemiei de Covid-19 în zona unde se află, ceea ce poate fi de ajutor dacă boala se va răspândi mai rapid în toamnă şi în iarnă.

Utilizatorii vor putea vedea şi dacă există o epidemie în creştere într-o anumită zonă înainte de a-şi face planuri de călătorie. Aceasta înseamnă că poti folosi Google Maps pentru a vedea cât de afectată este zona în care te afli, ceea ce ar putea fi util dacă boala se răspândeşte rapid în toamnă şi iarnă. De asemenea, funcţia poate fi utilizată şi pentru a vedea dacă există o epidemie în creştere într-o anumită zonă înainte să îţi faci planuri de călătorie.

Funcţia va fi disponibilă pe iPhone-uri şi pe telefoanele cu sistem Android începând din această săptămână.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate