Eveniment
„Firma virtuală”, proiect de consiliere a studenţilor în carieră, la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia
![](https://alba24.ro/wp-content/uploads/2012/02/CIMG3296.jpg)
„Firma virtuală – Sistem interactiv de învăţare pentru creşterea gradului de ocupare şi adaptare a studenţilor pe piaţa muncii” este un proiect cofinanţat din Fondul Social European (FSE) şi programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), o iniţiativă a Universităţii „1 Decembrie 1918”, în parteneriat cu INFOR – Consorzio Interaziendale per la Formazione, Torino, Italia.
![](https://alba24.ro/wp-content/uploads/2025/01/Tobimar-Angajari.gif)
„Este un proiect prin care dorim să venim în întâmpinarea studenţilor pentru a-i ajuta să îşi găsească un loc de muncă la absolvirea studiilor de licenţă sau masterat”, a precizat managerul proiectului, prorector Lucia Căbulea. Aceasta a explicat că firma virtuală va fi un laborator de specialitate în care se va simula activitatea dintr-o firmă reală. „În practică, studenţii participă la toate activităţile economice dintr-o firmă reală. Totul va fi simulat în firma virtuală. Fiecare student va avea locul său în firmă, ceea ce îi va dezvolta spiritul de echipă, competitivitatea şi capacitatea de a lua decizii”, a adăugat Lucia Căbulea.
Proiectul Firmei virtuale se desfăşoară pe perioada a doi ani, începând cu 3 ianuarie 2012 până în 3 ianuarie 2014. În această perioadă, 120 de studenţi vor beneficia de stagii de practică, 60 în primul an şi 60 în al doilea. Studenţii, de la secţiile Administrarea Afacerilor, Marketing, Contabilitate, Finanţe-Bănci vor fi organizaţi în 5 serii de câte 12, pe an, iar fiecare grup va urma un modul de 40 de ore de consiliere profesională şi activităţi practice.
Firma virtuală va putea funcţiona şi după finalizarea perioadei de 2 ani, întrucât studenţii generaţiilor următoare vor putea utiliza programele achiziţionate prin proiect, a mai explicat Lucia Căbulea.
![](https://alba24.ro/wp-content/uploads/2025/01/artinstall3.gif)
Reprezentanţii AJOFM Alba, prezenţi la conferinţă au salutat proiectul şi şi-au declarat susţinerea faţă de acesta. În final, trei studenţi ai Universităţii – Emil Buta, Andrei Ciungan şi Ioana Cuţa – au vorbit despre beneficiile aduse de stagiile lor de practică, la Torino, în Italia şi la firme din Alba Iulia, invitându-şi toţi colegii să participe la un astfel de stagiu.
Criteriile de înscriere în Firma virtuală nu sunt finalizate încă, iar înscrierea va începe, cel mai probabil de luna viitoare. Stagiile de practică vor avea loc în lunile iunie – iulie. Laboratorul de specialitate va fi amenajat în deja existentul laborator de Administrarea afacerilor, de la etajul I al corpului D al universităţii. Acesta este deja mobilat, însă în perioada următoare vor fi achiziţionate calculatoarele, iar partenerii italieni vor aduce programele software necesare Firmei virtuale.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
![](https://alba24.ro/wp-content/uploads/2021/09/sigla_alba24_300-x-92-1.png)