Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Firmele care produc deșeuri sunt obligate să aibă un angajat responsabil cu gestionarea lor, altfel pot fi amendate

Publicat

deseuri Firmele care pun pe piață ambalaje, echipamente electrice sau baterii, printre altele, precum și cele care produc deșeuri din hârtie, metal, sticlă sau plastic sunt obligate să desemneze un responsabil cu gestionarea deșeurilor, dintre angajații proprii, scrie Avocatnet.ro. Prevederea există în legislația românească de câțiva ani, fiind stabilită și obligația ca persoanele desemnate să urmeze cursuri de specialitate în managementul deșeurilor.

Tot obligație va reprezenta, în curând, și colectarea selectivă a deșeurilor, pe cel puțin patru categorii, așa cum stabilește un document tocmai promulgat de președintele Klaus Iohannis.

Reguli mai dure în privința gestionării deșeurilor, inclusiv obligația producătorilor și deținătorilor de deșeuri de a a colecta selectiv cel puțin hârtia, sticla, metalul și plasticul sunt incluse într-un proiect de act normativ promulgat marți de președintele Klaus Iohannis și care urmează să apară în Monitorul Oficial.

Obligația va reveni operatorilor economici (firmelor), adică producătorilor de deșeuri (cei care pun pe piață ambalaje, echipamente electrice, baterii etc) și deținătorilor de deșeuri.

Practic, noile prevederi completează Legea nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor, acolo unde este prezentat conceptul „plătești pentru cât arunci”, instrument care vizează atât persoanele fizice, cât și pe cele juridice.

În ceea ce privește firmele, acestea au și obligația desemnării, dintre propriii angajați, a unei persoane responsabile cu gestionarea deseurilor:

„Deținătorii/Producătorii de deșeuri persoane juridice, comercianții, precum și operatorii economici prevăzuți la alin. (2) (firmele care efectuează operații de colectare și transport de deșeuri, n. red.) au obligația să desemneze o persoană din rândul angajaților proprii care să urmărească și să asigure îndeplinirea obligațiilor prevăzute de prezenta lege sau să delege această obligație unei terțe persoane”, scrie la articolul 22 din actul normativ citat.

Mai mult, responsabilitatea nu poate fi acordată în orice condiții, fiind nevoie de o instruire în acest sens: „Persoanele desemnate (…) trebuie să fie instruite în domeniul gestiunii deșeurilor, inclusiv a deșeurilor periculoase, ca urmare a absolvirii unor cursuri de specialitate”, dispune același document.

sursa: avocatnet.ro, hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax