Eveniment
Fostul director Romarm achitat într-un dosar cu achiziții făcute de Fabrica de Armament Cugir. Flagrant într-o cameră de hotel
Un dosar instrumentat de DNA care a pornit de la o acihiziție la Fabrica de Arme Cugir s-a terminat recent pe rolul Curții de Apel București.
Mai exact, Nicuşor-Mircea Mihai, fost director comercial în cadrul companiei Romarm, a fost achitat definitiv pentru instigare la abuz în serviciu şi complicitate la cumpărare de influenţă, într-un dosar în care a fost acuzat de DNA că a intervenit pentru ca fabrica de armament de la Cugir să cumpere de la o prietenă mii de genţi speciale pentru muniţie la preţuri supraevaluate.
Cea care a vândut fabricii de armament genţile la suprapreţ, Aura Claudia Mariş (reprezentantă a unei asociaţii nonprofit ce sprijină persoanele cu dizabilităţi), a primit o pedeapsă de doi ani cu suspendare pentru cumpărare de influenţă.
În acelaşi dosar a fost achitat şi Cristian Mihai Ion Bratu, fost şef al Serviciului Inspecţie Generală Anticorupţie din cadrul Romarm.
Ce au reținut procurorii DNA
Decizia de achitare vine după ce judecătorii au anulat toate interceptările efectuate de DNA şi au aplicat deciziile Curţii Constituţionale prin care a fost restrâns câmpul de aplicare al normei ce incriminează abuzul în serviciu, potrivit agerpres.ro.
Conform DNA, în perioada noiembrie 2014 – noiembrie 2015, Claudia Aura Mariş şi o altă persoană au derulat, prin intermediul a două societăţi comerciale, dar şi al asociaţiei a cărei reprezentată susţine că ar fi, un circuit financiar prin care au vândut Societăţii Fabrica de Arme Cugir câteva zeci de mii de genţi speciale (K4 şi K5), la suprapreţ.
La data de 22 decembrie 2015, Fabrica de Arme Cugir a organizat o altă licitaţie având ca obiect achiziţionarea aceloraşi tipuri de genţi, de această dată asociaţia reprezentată de Mariş fiind clasată pe locul al treilea.
Claudia Aura Mariş era prietenă cu Nicuşor-Mircea Mihai, iar Fabrica de Arme Cugir este una dintre filialele Romarm.
Cum au încercat să își asigure vânzarea
”În aceste condiţii, Claudia Aura Mariş, împreună cu inculpatul Mihai Nicuşor-Mircea, a demarat o adevărată ofensivă pentru a-l determina pe directorul general al Fabricii de Arme Cugir să rezilieze contractul încheiat cu câştigătorul licitaţiei.
De asemenea, cei doi exercitau presiuni pentru a-l determina să cumpere apoi, de la asociaţia inculpatei, cel puţin 12.000 genţi (ce fuseseră achiziţionate de către societatea controlată de inculpată anterior organizării licitaţiei)”, arată DNA.
Procurorii susţin că, pe 21 şi 22 ianuarie 2016, Aura Claudia Mariş s-a deplasat personal la Cugir unde a încercat în mod insistent şi agresiv să-l determine pe director să cumpere genţile respective, fără a reuşi acest lucru.
”Pe de altă parte, inculpata, atât personal, cât şi prin intermediul altor persoane, a depus la sediul C.N. Romarm mai multe documente care au avut ca urmare trimiterea, la Fabrica de Arme, a unei echipe de control conduse de inculpatul Bratu Cristian Mihai Ion, pentru a verifica, printre altele, şi modul în care s-au derulat procedura de licitaţie pentru achiziţionarea genţilor, dar şi contractul subsecvent.
Scopurile urmărite de inculpatul Mihai Nicuşor-Mircea, transmise lui Bratu Cristian Mihai Ion şi acceptate de acesta, au fost revocarea din funcţie a directorului, astfel încât noua persoană ce i-ar fi urmat la conducere să poată demara o nouă procedură de achiziţie pentru genţile licitate în decembrie 2015, iar câştigătoare să fie declarată inculpata Mariş Claudia Aura”, susţineau procurorii anticorupţie.
Ce s-a întâmplat într-o cameră de hotel
Conform DNA, la instigarea lui Nicuşor-Mircea Mihai, echipa de control a întocmit un raport în care a denaturat realitatea situaţiei din fabrică, identitatea vinovaţilor şi normele aplicabile, raport care a avut ca urmare demiterea directorului general al fabricii pentru fapte comise de alte persoane.
În acelaşi context şi în acelaşi scop, în perioada februarie – martie 2016, cu ajutorul moral al directorului comercial Nicuşor-Mircea Mihai, Aura Claudia Mariş i-a promis unei persoane din conducerea fabricii de armament (denunţător în cauză) o sumă de bani, pentru ca acesta să se folosească de influenţa asupra noului director general, astfel încât să îl determine să achiziţioneze genţile respective.
În martie 2016, Aura Claudia Mariş s-a întâlnit cu denunţătorul într-o cameră de hotel, l-a percheziţionat corporal să vadă dacă are aparatură de interceptare, apoi i-a oferit suma de 3.000 de lei şi i-a promis încă 6.000 lei dacă va reuşi să-l determine pe noul director al fabricii de la Cugir să permită achiziţionarea celor 20.000 de genţi de la asociaţia ei. Sumele de bani au fost scrise pe un bileţel, de teamă să nu fie interceptată, iar când procurorii au intrat în cameră, ea a încercat să înghită acel bileţel, dar nu a reuşit
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
pilu
luni, 25.09.2023 at 13:25
De vreme ce proba există, nu sunt dubii cu ceea ce s-a făcut. Dar PSD-ul dă tot felul de legi îmbârligate să-şi scoată cât mai mulţi compromişi de sub mâna legii. C-aşa-i la ei, furăm că legile ne apără.