Connect with us
Advertisement

Actualitate

FOTO: Bijuterii lucrate manual din aur pur de 24k, prezentate la Sala Unirii din Alba Iulia

Publicat

IMG_0428 La Sala Unirii din Alba Iulia a avut loc marți, 28 iunie, vernisajul expoziției Magia aurului. De la antic la modern. Atelier de bijuterie Victoria Geutskens. Pentru prima dată în Europa au fost prezentate, într-o expoziție muzeală, ca și colecție, podoabe din aur pur de 24k, având o puritate de 999 la mie, printre care se află și prima piesă marcată în acest fel de către Banca Națională a României. 

La vernisaj au fost prezenți, printre alții, vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Florin Roman, viceprimarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa, directorul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, Gabriel Rustoiu dar și cea care a realizat bijuteriile expuse, Victoria Geutskens.

„Piesele expuse în vitrină sunt realizate prin metode tradiționale, totul se face manual și nu cu mașina”, a transmis directorul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, Gabriel Rustoiu.

Cu 40 ani de experiență în prefacerea aurului și argintului în minunate obiecte de artă, Victoria Geutskens deține unul dintre ultimele mici ateliere specializate în arta filigranului în aur și argint din România. Ca un adevărat artizan, bijutierul a descoperit un echilibru perfect între modern și tradiție, dând naștere unor bijuterii – adevărate piese de artă, lucrate în întregime manual.

Câteva din bijuteriile create de Victoria Geutskens sunt piese unice, realizate din aur pur de 24k, frumos ornamentate cu perle, smaralde, rubine sau safire. Piesele prezentate pentru prima dată într-o expoziție muzeală, ca și colecție, reprezintă o premieră europeană, fiind certificată autenticitatea aurului pur prin înregistrarea (baterea) la Banca Națională a României.

În cadrul expoziției au fost expuse 13 piese din aur care se remarcă atât prin spectaculozitatea designului, dar mai ales calitatea aurului folosit.

„Ce pot eu să spun despre bijuteri este simplu: am păstrat tradiția școlii românești, pentru că în România este singura școală din Europa care predă prelucrarea manuală. Am avut răbdare 40 și ceva de ani să transform aurul. Nu se poate transforma decât manual tot ce vedeți aici. Din antichitate, de sute de ani, în metoda de prelucrare nu s-a modificat absolut nimic”, a transmis Victoria Geutskens.

Aceasta a explicat celor prezenți, pe scurt, tehnica filigranului.

„Tradiția aceasta este o continuitate din perioada bizantină. Filigranul este defapt un fir de sârmă de 0,30 mm, împletit în două, răsucit, aplatizat, iar restul umpluturii se face din pensetă și cu mâinile. El se lipește cu o pudră de umplutură. Nu e atât de ușor, dar dacă ai răbdare și îți iubești meseria o realizezi”, a mai spus Victoria Geutskens.

Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Expoziția va putea fi vizitată în perioada 28 iunie – 24 iulie.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement