Connect with us
Advertisement

Eveniment

FOTO: Borbolatița de la Limba, obicei străvechi dedicat fertilității. O ”creatură verde” străbate satul și e atacată de gospodari

Publicat

O nouă ediție a Borbolatiței s-a desfășurat duminică, de Sfântul Gheorghe, la Limba (comuna Ciugud). Locuitorii satului păstrează din moși strămoși un obicei foarte interesant din judetul Alba.

Borbolatița (sau după unele surse Borboratița) presupune ca unul dintre tinerii satului să se îmbrace în crengi, pentru a reprezenta o creatură verde, care semnifică abundența.

Este vorba despre o tradiție străveche, în care borboratița merge prin sat, cu un întreg alai și este stropită de săteni, în semn de belsug.

Aaiul borboratiței primește de la localnici mici cadouri, dar mai ales ouă. Tot ce se strânge merge la căminul satului, unde seara se organizeaza o un eveniment pentru cei implicați.

În Alba, sărbătoarea este activă la Dumitra și la Limba.

Băieții din sat se adună și merg în pădure, unde își taie crengi și le strâng în frunzare cu care se duc la una dintre familiile din sat, care este gazda.

În vârful prăjinilor lungi leagă mănunchiuri dese de frunzare, pe care, apoi, le tăvălesc în apă și în noroi.

Cu aceste prăjini vor alunga sătenii care încearcă să arunce găleți cu apă pe borboratiță.

Tot în frunzare este îmbrăcat unul dintre feciori, personaj central al alaiului și numit borboratița, care își dă pe față cu cărbune, pentru a fi cât mai înfricoșător și mai greu de recunoscut.

El este apărat de ceilalți flăcăi.

Atmosfera este una de mare veselie și amuzament, cei care aleargă după borboratiță cu găleți cu apă fiind, cel mai adesea, „bătuți” cu prăjinile și umpluți de noroi.

Tot alaiul strigă, în timp ce merg pe drum, o poezie: „Ouă, ouă și șorlic/ Să ne ungem pe buric,/ Ouă, ouă și untură/Să ne ungem pe la gură!”, încheind cu strigăte mari, din toate puterile: „Ouă!!!Ouă!!!Ouă!!!” se arată într-un articol semnat de Francesca A. Kudler, în ziarul ProAlba.

Oamenii din sat îi așteaptă în poarta caselor, și pun în coșul ținut de feciorul din fruntea alaiului ouă crude și alte daruri (băutură, cozonaci sau chiar bani).

Evenimentul este organizat în fiecare an de Asociaţia “LIMBENII”. Potrivit descrierii, Borbolatița este organizată și în acest an de „Sfântul Gheorghe” şi reprezintă un ritual pentru dezlegarea ploii fertilizante.

Evenimentul se desfăsoară după un orar strict. Iată PROGRAMUL:

  • 15.00 : Ceata de feciori se adună în capul satului şi aleg pe cel care urmează să fie borbolatiţă, apoi îl îmbracă în fruze de soc
  • 16.00 : Formarea şi deplasarea alaiului pe la fiecare casă din sat;
  • 18.00 : Se prepară păpărada din ouăle adunate şi începe petrecerea la Căminul Cultural din Limba

Foto: Eugen Dumitru Tonegaru

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Dochin

    duminică, 23.04.2023 at 21:24

    Cred că e foarte frumos acest obicei străvechi. Nu am văzut niciodată dar poate odată în viața mea voi ajunge să văd și asta. Mă bucur că în vremurile de acum încă se mai țin și se păstrează aceste obiceiuri străvechi. Doamne ajută la câți mai mulți ani cu aceste obiceiuri străvechi care să bucure inimile și sufletele localnicilor!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement