Connect with us
Advertisement

Actualitate

FOTO: Caricaturi la minut semnate Ştefan Popa Popa’s, de 1 Decembrie, în Spațiile RYMA

Publicat

Ştefan Popa Popa’s a fost la Alba Iulia de 1 decembrie, la vernisajul propriei expoziţii de caricaturi, în Spaţiile RYMA. Cei prezenţi au avut privilegiul de a-şi lăsa chipurile desenate de „regele caricaturii”.

Printre tablourile cu caricaturi expuse în 1 decembrie 2011, la orele 12.30, în ultima cameră a Spaţiilor RYMA, Ştefan Popa Popa’s a desenat peste 30 de portrete ale celor care s-au aşezat pe scaunul din faţa pupitrului său. Artistul nu a perceput nicio taxă pentru desenele sale, însă a explicat că o lucrare de artă are o semnificaţie specială, este oferită din suflet, aşa că, pentru ca beneficiarii gestului său să nu subaprecieze valoarea actului artistic, aceştia vor depune într-o cutie suma simbolică de 10 lei pentru fiecare portret, bani care au fost donaţi, în final, ca suport, Asociaţiei RYMA.

La o glumă făcută de către un membru al publicului, cum că „aceste portrete vor putea fi vândute pe bani grei în viitor”, artistul şi-a exprimat deznădejdea totală în acest sens şi dezamăgirea faţă de modul în care este perceput actul artistic în România: „Dacă aş cânta manele, s-ar vinde ceea ce fac, dar fenomenul Popa’s nu este înţeles în România”.

Ştefan Popa Popa’s a intrat în Cartea Recordurilor (Guiness Book) cu 133 de portrete realizate în doar 60 de minute, depăşind cu 4 secunde timpul petrecut de un calculator pentru desenarea acestor feţe. Cu toate acestea, artistul a mărturisit că se confruntă cu ostilitatea unor artişti din România, pe motiv că îl consideră amator.

În paralel cu zecile de portrete desenate la foc continuu, artistul a întreţinut atmosfera pentru toţi cei de faţă. Acesta împărtăşit celor prezenţi un strop din teoria artei sale: „Un caricaturist vede tot. Foarte multe persoane vin cu diverse defecte pe faţă, o pată de exemplu. Şi eu nu consider că este necesar să redau acea pată de pe faţa. Faţa este masca. Eu nu fac masca unui om, eu îi fac portretul parapsihologic”. Popa’s a adăugat că un caricaturist nu are datoria de a face portrete frumoase şi nici de a exagera trăsături faciale evidente. Cu atât e mai mare valoarea unui portret cu cât artistul depăşeşte oglinda sufletului, care sunt ochii, pătrunde în sufletul omului, îl realizează în cap, mental şi, cu mâna dreaptă, îl desenează. „În momentul în care tu eşti capabil să pui aceste sentimente pe hârtie, ai făcut un portret parapsihologic. Toate acestea urmează un studiu foarte mare, o carte destul de groasă, Tratatul parapsihologic al portretului uman, care la ora actuală, după 40 de ani, în toată lumea, toţi specialiştii şi chiar la Academiile de Poliţie se foloseşte acest tratat”, a mai spus Popa’s.

În acelaşi context, Popa’s a povestit cum, acum 25 de ani, când NASA a scos un portret prezumptiv al lui Iisus Hristos, le-a cerut celor „vinovaţi” (n.a.) să îi explice criteriile după care au realizat acest portret: „Băi fraţilor, aş avea următoarea întrebare: după ce? după ce aţi făcut voi culoarea ochilor albastră?”. Primind ca argument (neplauzibil, după părerea artistului) imaginea imprimată pe Giulgiul din Torino şi istoria portretistică a naşterii lui Iisus, în care acesta avea ochii albaştri, Popa’s a menţionat că „există portrete ale lui Iisus Hristos în care acesta are ochii de mai multe culori, dar întrucât Hristos era singurul umanoid care îşi schimba culoarea ochilor,  toate portretele realizate după faţa lui pot fi corecte, şi cele cu ochii albaştri, şi cele cu ochii vişinii”.

Popa’s este deţinătorul a peste 60 de premii internaţionale şi a peste 100 de premii, distincţii şi medalii primite în România.

Colecţia de portrete expuse la RYMA a numărat peste 10 feţe de personalităţi din toată lumea: Barack Obama, Vladimir Putin, Luciano Pavarotti, Michael Jackson, Angela Merkel, Rita Montalcini, precum şi o fotografie a artistului din septembrie 2009, care imortaliza momentul în care acesta a fost investit „cavaler al păcii”, titlu care îl plasează între primele 100 de personalităţi ale lumii, dintre oameni de cultură şi politici. După ce a binedispus, amuzat şi bucurat zeci de spectatori, Ştefan Popa Popa’s a plecat de la Spaţiile RYMA şi din Alba Iulia, cu expoziţie cu tot:  „Nu-mi las niciodată lucrările într-un loc mai mult de 4-5 ore, maxim 10 ore. Cine vrea să vină, să le vadă. Cine vrea să le vadă mai târziu, să le vadă, dar nu la mine.”

Va prezentăm câteva fotografii de la acest eveniment:

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. shinob

    marți, 06.12.2011 at 22:41

    a facut medievel dmitri, cancelar german,…etc trestian a facut, nu popa;s ca popa’s semnatura fals

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement