Actualitate
FOTO: Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia a premiat tinerii care au reprezentat cu succes instituția în anul 2015
Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia a găzduit, joi, o întâlnire cu tinerii şi studenţii care activează în cadrul acesteia şi cu Liga Studenţilor din Universitatea „1 Decembrie 1918”. În cadrul evenimentului a avut loc premierea celor care au câștigat premii şi au reprezentat cu succes instituţia, participând la festivalurile şi concursurile naţionale şi internaţionale studenţeşti, în anul 2015.
La eveniment au participat directorul Casei de Cultură a Studenților din Alba Iulia, Gheorghe Berghian, preşedintele Asociaţiației Grupul Skepsis, Viorel Cioflică, instructorii clublului de dans sportiv „Life is Dance” Ionuț Ionescu și Bianca Racolța, interpretul de muzică populară Florin Covaciu, coordonatorul artistic al ansamblului Alba Carolina, Flaviu Mârza, reprezentanți ai Ligii Studenților din Universitatea „1 Decembrie 1918” și alți invitați.
În cadrul discuțiilor s-a vorbit despre activitatea din acest an și proiectele propuse pentru anul viitor.
Preşedintele Asociaţiației Grupul Skepsis, Viorel Cioflică, a spus că în fiecare an grupul are câteva programe majore. Primul este legat de prezentarea unei serii de spectacole sub proiectul cu titlul „Stagiunea cu Skepsis”, care prezintă niște spectacole de teatru, la un interval riguros, sistematic, jucate la un interval de o lună, o lună și jumătate, astfel încât să se poată forma un public, un public de teatru. Pe lângă această serie de spectacole, Grupul Skepsis a inițiat și un proiect mai amplu, respectiv Festivalul Internațional de Teatru de Tineret „Apollo”, fiind singurul festival de acest profil din România.
De asemenea, Grupul Skepsis reprezintă comunitatea studențească din Alba Iulia, respectiv Casa de Cultură a Studenților, la festivalele de teatru majore din țară, printre care cele mai mari la Cluj, București și Iași.
Pe partea de dans, la eveniment au fost prezenți Ionuț Ionescu și Bianca Racolta, instructori ai clubului de dans sportiv „Life is Dance”. Aceștia au participat, reprezentând Casa de Cultură a Stundeților din Alba Iulia, la două concursuri de dans sportiv, desfășurate la Pitești și la Sibiu, unde au câștigat locul 1.
„Până acum noi eram învățați să mergem la concursuri, competiții puternice numai pe partea de dans sportiv, dar acum am reușit să ducem dansul sportiv și pe latura studențească”, a spus Ionuț Ionescu. „Am fost obișnuiți foarte mult să lucrăm doar pe o anumită latură a dansului, cea a dansului sportiv, a competițiilor naționale sau internaționale. Odată cu Casa de Cultură a Studenților care ne-a găzduit, am început să ne dezvoltăm și o altă latură artistică, care se înclina un pic mai mult spre show, spre teatru, spre altceva decât făceam noi în mod normal”, a completat Bianca Racolta.
Ionuț Ionescu a spus că își doresc înflorirea generației viitoare cu cultura, cu ce înseamnă dansul sportiv, mișcarea, disciplina. „Nu este suficient să faci numai mișcare. Fără disciplină și fără o cultură și fără o înțelegere mai amplă asupra a ceea ce faci nu poți să ai un succes atât de mare”, a spus Ionuț Ionescu. Acesta a declarat că pregătesc un spectacol de sfârșit de an, pentru data de 18 decembrie, de la ora 19.00.
Flaviu Mârza, coordonatorul artistic al ansamblului Alba Carolina, a spus că în acest an a fost dezvoltat un program de recrutare, în colaborare cu Casa de Cultură a Studenților. Astfel, tinerii au fost învățați ce înseamnă folclorul autentic românesc, atât din județul Alba cât și din alte zone folclorice ale țării, iar vineri, cinci perechi vor dansa în spectacolul „Serbările Unirii”.
Florin Covaciu, împreună cu soția lui Simona, sunt doi interpreți de muzică populară care se pregătesc la Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia. „Am început prin dans, apoi ne-am reorientat. Am luat ore de canto, luăm în continuare, ne pregătim aici împreună cu domnul profesor Vasile Repede. Anul acesta am realizat câte două piese, fiecare, ale noastre. Pe viitor încercăm să le promovăm, iar vineri seară o să avem și noi un moment”, a spus Florin Covaciu.
Pe partea de pictură, Casa de Cultură a Studenților din Alba a fost reprezentată în fiecare an la Petroșani, unde are loc cel mai cunoscut salon internațional, de către Isabelle Susan.
La eveniment au participat și reprezentații Ligii Studenților din Universitatea „1 Decembrie 1918”. Aceștia și-au propus ca anul viitor să găzduiască la Alba Iulia Gala Profesorilor Bologna, un proiect foarte mare la nivel național. Anul viitor ar fi cea de-a treia ediție a proiectului, acesta s-a ținut în primul an la București, anul trecut s-a ținut la Timișoara, iar anul viitor se dorește organizarea acesteia la Alba Iulia. De asemenea, în vară, reprezentații Ligii Studenților doresc realizarea proiectului „Universități de vară pentru studenți”, în care elevi din toată țara pot să vină în Alba Iulia, pentru 7-10 zile, în care se vor ține cursuri, examene, pentru a vedea cum e viața de student la UAB.
Toți cei prezenți în cadrul evenimentului de joi au primit diplome, iar directorul Casei de Cultură a Studenților din Alba Iulia, Gheorghe Berghian, a transmis că aceștia vor fi premiați și în bani. De asemenea, pe lângă aceștia, vor primi diplome și alți artiști din județul Alba cu care Casa de Cultură a Studenților se mândrește și care au obținut premii anul acesta la diverse concursuri sau festivaluri.
„Casele de Cultură ale Studenților nu mai funcționează ca odată. Ele trebuie să funcționeze ca acum. În primul rând trebuie să fie stimulați tinerii și studenții să vină. Eu tot timpul am făcut aici o selecție. Nu am acceptat studenți sau tineri de duzină”, a subliniat în încheiere Gheorghe Berghian.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News