Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: ”Casa trădării” martirilor Horea și Cloșca de la Abrud, în paragină. S-a pus praful și pe proiectul de restaurare depus la Ministerul Dezvoltării

Publicat

Clădirea de la 1700 din Abrud, ajunsă o ruină, i-a găzduit în urmă cu 229 de ani pe conducătorii Răscoalei iobagilor români de la 1784-1785, Horea și Cloșca. Ultimii locatari ai imobilulului considerat unul dintre cele mai importante obiective cu însemnătate istorică  mai mult l-au distrus decât conservat.

„Casa trădării“ , aflată în pragul prăbușirii, se află în centrul oraşului Abrud, la 100 de metri de sediul Primăriei, pe strada Moţilor nr. 2. I s-a atribuit și acest nume, întrucât în ea s-a pus la cale, în urmă cu 229 de ani, trădarea şi prinderea lui Horea şi a lui Cloşca, conducătorii Răscoalei iobagilor români din 1784-1785, ce a a avut un mare ecou în Europa şi America.

În pragul prăbușirii

Tot în această casă,  Horea și Cloșca fost ţinuţi în lanţuri, în noaptea de Anul nou 1784 – 1785. Cu alte cuvinte, au făcut aici un „popas“, în drumul lor spre Cetatea din Alba Iulia, unde au stat închiși în pivnițele fortificației, până în ziua în care au fost zdrobiți cu roata de călăul orașului, în 28 februarie 1785.

Clădirea a  găzduit de-a lungul timpului C.E.C-ul, Centrul de proiectare pentru șantierul exploatării de cupru de la Roșia Poieni, Casa Pionierilor, ocolul silvic, partide politice.

Ultimii locatari ai imobilului au fost o familie care a contribuit și mai mult la ruinarea casei. După ce curtea a fost distrusă, s-a trecut la „împrumutarea“ cărămizilor din zidul clădirii.

„Consider că a fost o mare greșeală că a fost lăsată acolo familia de romi, care nu au făcut altceva decât s-o distrugă și mai mult“, spune primarul Abrudului, Nicolae Simina.

Primul pas spre stoparea degradării

După ani de zile de uitare, în care a ajuns în pragul prăbușirii, abia acum se face primul pas spre stoparea degradării. „Lucrăm la refacerea zidului degradat, din care au fost furate în timp cărămizi, acoperim fisurile și se fac reparații la șarpantă. Înlocuim lemnăria distrusă, dar și țiglele lipsă, ca să nu mai plouă în interior. Totul, în așa fel încât să nu fie afectată arhitectura originală“, completează primarul. Costurile lucrărilor de stopare a degradării sunt estimate de primar la cel mult 50.000 de lei.

Proiect de 100.000 de lei depus la Ministerul Dezvoltării
Un proiect mai îndrăzneț, de 100.000 de lei, depus de administrația locală zace de un an la Ministerul Dezvoltării. Demersul presupune transformarea ruinelor „Casei trădării“ într-un Centru de informare turistică, care să aibă săli de prezentare, expunere, dar și ghid specializat. Ar fi absolut firesc să se întâmple așa, întrucât pe pagina de internet a Primăriei Abrud este descris drept „obiectivul numărul 1“.

Nu este primul exemplu de clădire de patrimoniu lăsată de izbeliște, în care apoi să fie pompați bani grei, ca să fie adusă pe linia de plutire și care apoi  să poată fi vizitate de cei interesați. Repunerea în valoare a casei în care au fost trădați și ținuți în lanțuri conducătorii Răscoalei de la 1784-1785 ar servi oamenilor din Abrud în a-şi afirma vocaţia monumentală, culturală şi turistică. Până atunci, rămâne un loc care nu prea te îndeamnă să-i treci pragul.

Nicu NEAG

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Ing. Teodor I.

    miercuri, 23.10.2013 at 23:11

    Sa returneze salariu Primarul din Abrud daca nu e capabil sa faca nici un proiect acolo . Si aici la Bucuresti este aceiasi mana criminala care distruge imobilele care au insemnatate istorica. Cred ca ziarul dv. trebuie sa faca presiuni mai mari pe la usa primarului … Prea ii mangâiati si tare-mi e ca nu o sa mai aveti ce scrie in 2-3 ani daca o lalaiti asa …

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax