Actualitate
FOTO Cataramă din scoică, cu o vechime de 6000 de ani, descoperită la Tărtăria. Exponatul lunii septembrie, la Muzeul din Alba Iulia
La Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia a fost prezentat marți exponatul lunii septembrie, un artefact descoperit la Tărtăria, cu o vechime de 6000 de ani. Este vorba despre o cataramă neolitică realizată din scoica Spondylus gaederopus Linnaeus, 1758.
Artefactul cu o vechime de 6000 de ani aflat în colecția de preistorie a Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia provine din cercetarea arheologică sistematică efectuată în anul 2010 de la Tărtăria – Gura Luncii, comuna Săliștea, județul Alba. Piesa a fost găsită în data de 2 septembrie 2010, în suprafața SIA (trasată pe marginea actuală a terasei, la adâncimea de 1 metru).
Piesa a fost confecționată din valva superioară sau stângă a scoicii din specia Spondylus gaederopus Linnaeus, 1758, denumită popular midia spinoasă/cu țepi a Europei, sau midia roșie (în Spania).
Lungimea totală a artefactului a fost de 8,5 cm iar înălțimea de 10 cm. Valva podoabei analizate a fost șlefuită, deoarece dentiția izodontă lipsește complet, ceea ce nu se întâmplă în mod natural. Podoaba păstrează forma inițială a valvei scoicii, partea superioară este convexă, iar cea inferioară concavă. Starea de conservare este foarte bună, valva păstrându-și forma circulară sau aproape circulară.
Piesa are un număr de 4 perforații artificiale întregi, funcționale, circulare, de dimensiuni variate între 0,37 și 1,47 mm. Diametrul confirmă forma de cerc, aproape perfectă, a acestora.
Scoica din specia Spondylus gaederopus Linnaeus, 1758 este o moluscă bivalvă marină ce are ca habitat Marea Mediterană. Artefactele obţinute din scoica Spondylus sp. au jucat un rol important social, simbolic şi ritualic în neolitic.
Cataramele sub formă de V, realizate din valva superioară sau stângă a scoicii şi brăţările sunt întâlnite în mormintele bărbaţilor şi erau caracteristice acestora, pe când medalioanele de tipul celui descoperit la Tărtăria au fost găsite în mormintele femeilor, transmit reprezentanţii muzeului.
În urma analogiilor cu piese similare putem presupune că piesa a aparținut unei femeie care era membra unei clase sociale înalte, având – chiar – un rol de conducere al comunităţii preistorice de aici.
Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean Alba, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Alba şi Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News