Connect with us
Advertisement

Administrație

FOTO: Cetatea Alba Carolina, pregătită să-și întâmpine turiștii? Vezi cum se prezintă zona în care s-au investit peste 70 de milioane de euro

Publicat

După ce frigul iernii i-a ținut departe pe cei care iubesc Cetatea Alba Carolina, transformând-o mai degrabă în „frumusețea părăsită” din Alba Iulia, razele soarelui de primăvară a adus deja primii vizitatori, dornici de o plimbare prin șanțurile de curând revenite la viață și de o gură de aer „istoric”. În scurt timp, spațiile Cetății se vor umple din nou de mulțimi entuziaste și de evenimente interesante, care vor anima bătrâna fortificație, căci, și în acest an, ne așteaptă festivaluri de film, de jazz, Zilele orașului, ale Cetății și nu numai. Până atunci, haideți să vedem cum se prezintă Cetatea Alba Carolina, în așteptarea turiștilor.

Este a treia primăvară în care Parcul Unirii, tăiat pe porțiuni de șantierul Laturii de Vest, nu mai face legătura directă cu Cetatea. Astfel, cei care doresc să pătrundă în fortificație dinspre Parc, au opțiunea de a intra prin noul tunel cu trepte, înspre șanțul de nord, sau pe Poarta a V-a înspre șanțul de sud, însă deocamdată doar până la ora 18.00, după care accesul este restricționat.

Traseul de Sud, reabilitat complet de mai bine de doi ani de către firma Grup Corint, concesionara unei bune părți din Cetate, se prezintă, așa cum îl cunoaștem, impecabil și, cel puțin deocamdată, pustiu. Pistele de biciclete și role i-au servit în acest sfârșit de săptămână pe cei mai nerăbdători dintre amatorii de mișcare, iar câțiva albaiulieni au profitat de soare și de liniștea din Cetate, pentru a se relaxa printr-o plimbare. Un singur restaurant și o cafenea sunt deschise până în prezent, oferind plimbăreților o oportunitate de popas pe traseu.

Un semn că, în viitorul apropiat, șanțurile vor fi populate de terase este, probabil, frigiderul abandonat exact sub podul restaurantului Pub 13, la limita dintre traseul de sud și cel de nord, alături de care sunt depozitate câteva suporturi de beton, pentru umbrele și mobilier de terasă.

Traseul de nord al Cetății, administrat de Primărie, arată, încă de la distanță, că nu este tocmai aproape de final, în ce privește lucrările și organizarea spațiilor.

Pe lângă cele câteva piațete amenajate pe traseul de nord (Piața Romană, Piața Toboșarului, Grădina Japoneză), zidurile Cetății sunt pline de încăperi interioare goale, închise provizoriu cu grilaje, și „garnisite” cu câteva gunoaie care transmit impresia de „abandonat”. Totuși, Primăria a anunțat că în acest an intenționează să demareze procedurile de licitație publică, pentru atribuirea spațiilor în vederea amenajării lor în scopuri turistice, cultural-artistice sau de divertisment.

În capătul Șanțului de Nord, există o porțiune de teren surpat, sesizată de un cititor Alba24 în urmă cu mai bine de o lună, asupra căreia nu s-a intervenit deocamdată în niciun fel. „Groapa” cuprinde o întindere tot mai mare, iar tot mai multe dale din piatră cubică alunecă înspre interior.

Până la finalizarea proiectului „Latura de Vest”, preconizată pentru acest an, prin care Șanțurile Cetății vor comunica în totalitate, ieșirea/intrarea în Șanțul de Nord se face printr-un tunel cu trepte, destul de obscur chiar și pe timp de zi.

Până acum, Primăria a investit peste 200 de milioane de lei în reabilitarea Cetății, bani proveniți în mare parte din fonduri europene nerambursabile, dar și din fonduri guvernamentale și resurse proprii. Pe lângă acești bani, partea privată a Cetății a consumat, de asemenea, zeci de milioane de euro. Tema Cetății a fost, desigur, folosită și în campania electorală, ca fiind ori „motorul economiei” din Alba Iulia, ori „o investiție exagerată”.

Rămâne de văzut când și cum se vor întoarce acești bani la bugetul local, așa cum își doresc autoritățile, și cum vor reuși acestea să organizeze programe atractive în zonă, pentru a aduce Cetatea Alba Carolina la un nivel înalt, din punct de vedere turistic.

FOTO: Andreea MEZEI

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

7 Comentarii

7 Comentarii

  1. cucu

    luni, 04.03.2013 at 21:39

    asta e doar inceputul ,aveti rabdare , banii au ajuns in buzunarele cui trebuie; mila cu voi ceateni…umili

  2. ady

    luni, 04.03.2013 at 21:42

    Da, sunt de acord cu voi, s-a muncit mult…… dar prost, de mantuiala… dar, mai conteaza…?. daca s-au pus dale, s-a castigat de 2 ori….

  3. Ion

    marți, 05.03.2013 at 12:04

    Raspunsul la intrebarea din titlul articolului e clar : Cetatea NU e pregatita sa-si intampine turistii. Iar daca il mai votati pe batranul burtos si mustacios pentru inca un mandat (muncitor in Refractara pe vremuri) veti mai avea parte inca multa vreme de acelasi oras ca si pana acum. Mult succes.

  4. mihai

    marți, 05.03.2013 at 13:08

    Pe cand se redeschide accesul la catedrala Reintregirii nerestrictionat de gropile din parcul Unirii fara nici un folos si inestetice?

  5. Florin

    miercuri, 06.03.2013 at 13:20

    Sa deschida si poarta 4 la ora 7,30 pentru a putea scurta drumul spre HCC

  6. Miriam

    duminică, 10.03.2013 at 08:02

    Fara cap si coada si, mai ales , fara sfarsit…doar o cohorta de pavele…

  7. Pingback: FOTO: Cetatea Alba Carolina, a ieșit de la „iernat”: Se lucrează la închiderea ”stelei” în zona Catedralei. Surpări pe traseul de Nord | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement