Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

FOTO: Cetatea Alba Carolina, pregătită să-și întâmpine turiștii? Vezi cum se prezintă zona în care s-au investit peste 70 de milioane de euro


Publicat

După ce frigul iernii i-a ținut departe pe cei care iubesc Cetatea Alba Carolina, transformând-o mai degrabă în „frumusețea părăsită” din Alba Iulia, razele soarelui de primăvară a adus deja primii vizitatori, dornici de o plimbare prin șanțurile de curând revenite la viață și de o gură de aer „istoric”. În scurt timp, spațiile Cetății se vor umple din nou de mulțimi entuziaste și de evenimente interesante, care vor anima bătrâna fortificație, căci, și în acest an, ne așteaptă festivaluri de film, de jazz, Zilele orașului, ale Cetății și nu numai. Până atunci, haideți să vedem cum se prezintă Cetatea Alba Carolina, în așteptarea turiștilor.

Este a treia primăvară în care Parcul Unirii, tăiat pe porțiuni de șantierul Laturii de Vest, nu mai face legătura directă cu Cetatea. Astfel, cei care doresc să pătrundă în fortificație dinspre Parc, au opțiunea de a intra prin noul tunel cu trepte, înspre șanțul de nord, sau pe Poarta a V-a înspre șanțul de sud, însă deocamdată doar până la ora 18.00, după care accesul este restricționat.

Traseul de Sud, reabilitat complet de mai bine de doi ani de către firma Grup Corint, concesionara unei bune părți din Cetate, se prezintă, așa cum îl cunoaștem, impecabil și, cel puțin deocamdată, pustiu. Pistele de biciclete și role i-au servit în acest sfârșit de săptămână pe cei mai nerăbdători dintre amatorii de mișcare, iar câțiva albaiulieni au profitat de soare și de liniștea din Cetate, pentru a se relaxa printr-o plimbare. Un singur restaurant și o cafenea sunt deschise până în prezent, oferind plimbăreților o oportunitate de popas pe traseu.

Un semn că, în viitorul apropiat, șanțurile vor fi populate de terase este, probabil, frigiderul abandonat exact sub podul restaurantului Pub 13, la limita dintre traseul de sud și cel de nord, alături de care sunt depozitate câteva suporturi de beton, pentru umbrele și mobilier de terasă.

Traseul de nord al Cetății, administrat de Primărie, arată, încă de la distanță, că nu este tocmai aproape de final, în ce privește lucrările și organizarea spațiilor.

Pe lângă cele câteva piațete amenajate pe traseul de nord (Piața Romană, Piața Toboșarului, Grădina Japoneză), zidurile Cetății sunt pline de încăperi interioare goale, închise provizoriu cu grilaje, și „garnisite” cu câteva gunoaie care transmit impresia de „abandonat”. Totuși, Primăria a anunțat că în acest an intenționează să demareze procedurile de licitație publică, pentru atribuirea spațiilor în vederea amenajării lor în scopuri turistice, cultural-artistice sau de divertisment.

În capătul Șanțului de Nord, există o porțiune de teren surpat, sesizată de un cititor Alba24 în urmă cu mai bine de o lună, asupra căreia nu s-a intervenit deocamdată în niciun fel. „Groapa” cuprinde o întindere tot mai mare, iar tot mai multe dale din piatră cubică alunecă înspre interior.

Până la finalizarea proiectului „Latura de Vest”, preconizată pentru acest an, prin care Șanțurile Cetății vor comunica în totalitate, ieșirea/intrarea în Șanțul de Nord se face printr-un tunel cu trepte, destul de obscur chiar și pe timp de zi.

Până acum, Primăria a investit peste 200 de milioane de lei în reabilitarea Cetății, bani proveniți în mare parte din fonduri europene nerambursabile, dar și din fonduri guvernamentale și resurse proprii. Pe lângă acești bani, partea privată a Cetății a consumat, de asemenea, zeci de milioane de euro. Tema Cetății a fost, desigur, folosită și în campania electorală, ca fiind ori „motorul economiei” din Alba Iulia, ori „o investiție exagerată”.

Rămâne de văzut când și cum se vor întoarce acești bani la bugetul local, așa cum își doresc autoritățile, și cum vor reuși acestea să organizeze programe atractive în zonă, pentru a aduce Cetatea Alba Carolina la un nivel înalt, din punct de vedere turistic.

FOTO: Andreea MEZEIȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

7 Comentarii

7 Comments

 1. cucu

  luni, 04.03.2013 at 21:39

  asta e doar inceputul ,aveti rabdare , banii au ajuns in buzunarele cui trebuie; mila cu voi ceateni…umili

 2. ady

  luni, 04.03.2013 at 21:42

  Da, sunt de acord cu voi, s-a muncit mult…… dar prost, de mantuiala… dar, mai conteaza…?. daca s-au pus dale, s-a castigat de 2 ori….

 3. Ion

  marți, 05.03.2013 at 12:04

  Raspunsul la intrebarea din titlul articolului e clar : Cetatea NU e pregatita sa-si intampine turistii. Iar daca il mai votati pe batranul burtos si mustacios pentru inca un mandat (muncitor in Refractara pe vremuri) veti mai avea parte inca multa vreme de acelasi oras ca si pana acum. Mult succes.

 4. mihai

  marți, 05.03.2013 at 13:08

  Pe cand se redeschide accesul la catedrala Reintregirii nerestrictionat de gropile din parcul Unirii fara nici un folos si inestetice?

 5. Florin

  miercuri, 06.03.2013 at 13:20

  Sa deschida si poarta 4 la ora 7,30 pentru a putea scurta drumul spre HCC

 6. Miriam

  duminică, 10.03.2013 at 08:02

  Fara cap si coada si, mai ales , fara sfarsit…doar o cohorta de pavele…

 7. Pingback: FOTO: Cetatea Alba Carolina, a ieșit de la „iernat”: Se lucrează la închiderea ”stelei” în zona Catedralei. Surpări pe traseul de Nord | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Cercetătorii germani lucrează la un test pentru COVID-19 pe baza unei simple soluții de gargară. Rezultatul, în doar 15 minute

Publicat

Cercetătorii de la Universitatea Halle-Wittenberg din Germania lucrează la un test pentru coronavirus pentru care n-ar fi nevoie decât de o simplă soluție de garagară.

Ei au făcut un studiu pe pacienți infectați cu coronavirus folosind o astfel de metodă și au depistat mici cantități de coronavirus grație tehnicii spectrometriei de masă.

Instituția a anunțat miercuri că metoda mai are nevoie de cercetare înainte de a putea fi folosită ca instrument sigur de diagnosticare a infecțiilor cu coronavirus, alături de celelalte metode de testare. „Noi măsurăm direct peptidele (niște proteine – n.r.) specifice care există în noul coronavirus, nu tot materialul generic”, a explicat unul dintre cercetători, explicând care este diferența față de un test standard PCR.

Spectrometria de masă identifică moleculele ionizate pe baza raportului masă/sarcină.

Experimentele făcute până în prezent arată că este nevoie numai de 15 minute până la pozitivarea testului, chiar și cu mici cantități din soluția de gargară.

Dacă vor fi validate, aceste teste ar putea fi mult mai ușor de făcut, ar fi nedureroase și ar putea fi efectuate și de personal nespecializat, au arătat specialiștii în farmaceutică de la universitatea germană.

Testul pe bază de gargară ar putea fi pus la punct și utilizat în câteva luni.

sursa: pressemitteilungen.pr.uni-halle.de, digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

SUA vrea să transforme Baza de la Câmpia Turzii într-un „nod” strategic al NATO. În ce investește peste 130 milioane de dolari

Publicat

a

Baza aeriană de la Câmpia Turzii ar putea deveni un nod strategic al NATO pentru operațiunile Forțelor Aeriene ale SUA din sud-estul Europei, în care Pentagonul va roti trupe și aeronave americane de luptă, pentru a descuraja operațiunile militare agresive. În acest sens, Forțele Aeriene SUA solicită Congresului 130,5 milioane de dolari pentru renovarea bazei aeriene, cea mai mare sumă cerută pentru investiții în infrastructura bazelor din Europa, în cadrul bugetului pentru anul fiscal 2021 (care începe în octombrie 2020).

Baza aeriană de lângă Turda, unde se află o parte din avioanele de luptă MiG-21 Lancer ale României, ar putea deveni un „nod” strategic al operațiunilor aeriene desfășurate de Armata SUA în Europa pe flancul de sud-est al NATO, în cadrul programului European Deterrence Initiative (EDI, Inițiativa Europeană de Descurajare), prin care trupe și aeronave americane sunt rotite permanent, cu scopul de a descuraja operațiuni militare agresive ale Rusiei.

Cele 130,5 milioane de dolari solicitate de Pentagon Congresului, în bugetul pentru anul viitor, sunt împărțite în patru mari obiective.

 • Cel mai costisitor este un depozit de tip DABS-FEV (Deployable Air Base Systems – Facilities, Equipment and Vehicles), care necesită 68 de milioane de dolari. Este vorba despre un depozit cu control al umidității aerului, ventilație și încălzire, pentru depozitarea de materiale pentru ridicarea unor baze aeriene mobile și de vehicule și echipamente. Forțele Aeriene americane arată, în proiectul de buget, că vor cere co-finanțare și de la NATO pentru acest depozit de la Câmpia Turzii.
 • O facilitate de depozitare și aprovizionare a aeronavelor cu combustibil care costă 32 de milioane de dolari. Aici, armata SUA descrie, pentru a justifica nevoia unei astfel de facilități, modul în care forțele aeriene românești desfășoară această operațiune, complet diferit de cum o fac americanii și de cum ar trebui să se întâmple în secolul nostru.
 • O platformă de parcare pentru aeronave, în valoare de 19,5 milioane de dolari. Baza are nevoie de capabilități de parcare adiționale, pentru două escadrile de avioane de luptă ale NATO, arată armata SUA.
 • Cel mai puțin costisitor obiectiv pentru 2021 la Câmpia Turzii este o platformă de încărcare/descărcare de transporturi periculoase (muniții, explozibili), în valoare de 11 milioane de dolari. Mai exact: „construcția unei platforme din beton, care să deservească avioane de mare tonaj, încărcate cu transporturi explozibile și materiale periculoase”, inclusiv asfaltarea căilor de acces pentru transportarea de muniții sau autovehicule.

Misiunile de recunoaștere și supraveghere par să devină un punct important al bazei aeriene din județul Cluj. În ianuarie 2020, din Polonia la Câmpia Turzii au fost aduse pentru a doua oară drone MQ-9 Reaper ale Forțelor Aeriene ale SUA în Europa, făcând presa din România să titreze că drona care l-a ucis pe generalul iranian Soleimani a venit în România.

România investește și ea la Câmpia Turzii

Guvernul României a aprobat în 2018 o investiție de 1,6 miliarde de lei (peste 330 de milioane de euro) pentru extinderea și modernizarea bazei aeriene de la Câmpia Turzii, în ideea că acolo vor veni următoarele cinci avioane F-16 pe care România le cumpără din Portugalia. Suma cuprindea și exproprierea a peste 370 de hectare de teren din comuna clujeană Luna, unde se află baza aeriană.

Până în martie 2020, din proiectul de investiții al României la Câmpia Turzii, etapizat pe 5 ani, se realizase doar împrejmuirea noului perimetru al cazarmei 1833 Câmpia Turzii.

sursa: romania.europalibera.org, stripes.com

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Andreea Fechete, adolescenta din Alba Iulia care scrie cărți în engleză. Pasiunea pentru pisici, transformată în literatură

Publicat

Andreea Fechete, o tânără de 13 ani din Alba Iulia, care adoră animalele, stă pe internet, citește cărți și își petrece timpul cu prietenii – profilul normal al unei adolescente. Numai că Andreea este un exemplu pentru cei de vârsta ei și nu numai.

Tânăra are până acum trei cărți scrise și lucrează la a patra, toate în limba engleză și toate inspirate dintr-o serie pe care Andreea a citit-o și recitit-o, în engleză, dar și în română. 

Alba24 a stat de vorbă cu tânăra din Alba Iulia, pentru a afla cum ajunge o elevă de gimnaziu să scrie cărți în limba engleză.

Andreea este elevă la Școala Gimnazială ”Avram Iancu” și în toamnă va trece în clasa a VIII-a. A învățat limba engleză de la școală, de pe internet, dar cel mai mult din cărțile pe care le citește, ”Pisicile Războinice” (Warrior Cats), o serie care urmăresc aventurile unui grup de pisici.

Cărțile sunt scrise de un grup de persoane sub pseudonimul colectiv Erin Hunter. Până acum, tânăra a citit cele 33 de volume în limba engleză și le-a recitit și pe primele 20 de volume traduse și în limba română.

Cum a început să scrie

Inspirată de ”Pisicile Războinice”, de la vârsta de 12 ani, Andreea s-a apucat de scris, în limba engleză, pe platforma de cărți digitale wattpad.com. Într-una dintre cele trei cărți, tânăra din Alba Iulia a luat personajele lui Erin Hunter și le-a reimaginat într-o altă acțiune.

Poți să citești ce scrie Andreea aici, sau aici.

Apoi tânăra și-a format propriul univers, propriile personaje și, cu o imaginație ieșită din comun, le-a creat ”pe foaia” digitală. Așa au rezultat două cărți scrise la 12 și 13 ani.

Mai mult, tânăra nu s-a oprit din scris și ne-a declarat că deja lucrează la a patra carte, tot despre pisici și aventurile lor în universul imaginat de ea.

Teorii, vlog și Youtube

Pe lângă cele trei cărți scrise, Andreea se ocupă și de un canal de Youtube, unde într-un an a publicat peste 100 de clipuri.

Pentru teorii despre pisici poți să accesezi canalul de Youtube al tinerei din Alba Iulia.

În video-urile postate, adolescenta dezbate teorii despre personajele din cărți, le răspunde altor tineri la întrebările pe care le au despre serie sau discută liber despre universul pisicilor războinice.

Cu trei cărți scrise într-o engleză cursivă, cu a patra în finalizare, Andreea reușește la doar 13 ani să depășească barierele imaginației și să dea dovadă de o inteligență peste medie pentru vârsta ei.

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Fiecare școală ar putea decide cum va începe cursurile, în toamnă. Soluții pentru întoarcerea elevilor la ore

Publicat

Unităţile de învăţământ din țară ar putea decide singure cum vor începe, la toamnă, anul şcolar, în funcție de evoluția numărului de îmbolnăviri cu noul coronavirus: tradiţional, cu toţi copiii prezenţi în clasă, online, sau hibrid.

Din toamnă, şcolile ar putea primi „mână liberă” că să decidă cum vor începe noul an. Potrivit ministrului Educației, Monica Anisie „se ia în calcul și o astfel de variantă, să descentralizăm decizia chiar mergând până la nivelul unităților de învățământ”.

Astfel, în funcție de situația epidemiologică din zona în care funcționează, fiecare școală va stabili cum va începe anul școlar.

Inspectorii şcolari, directorii, experţii în Educaţie şi asociaţiile de părinţi spun că o astfel de decizie ar fi binevenită şi că Ministerul Educaţiei nu poate aplica un singur scenariu pentru câteva mii de şcoli.

sursa: digi24.ro

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate