Connect with us
Advertisement

Eveniment

FOTO: Clădirea Cercului Militar din Alba Iulia va fi reabilitată, printr-o investiție de peste 25,8 milioane de lei. Cum va arăta

Publicat

Clădirea Cercului Militar din Alba Iulia va fi reabilitată. Clădirea Cercului Militar din Cetatea Alba Carolina urmează să fie restaurată și modernizată, printr-o investiție de peste 25,8 milioane de lei. Proiectul prevede, printre altele, restaurarea și refuncționalizarea corpului istoric A ca cerc militar, cu săli de cursuri și evenimente culturale.

Sunt prevăzute lucrări și la clădirea punctului de control, la gardul incintei și poarta principală de acces. De asemenea, în curte este prevăzută amplasarea unei scene în aer liber și a unor gardene. 

Ministerul Apărării – Unitatea Militară 02444 Sibiu a lansat pe 18 decembrie, în SEAP, o licitație pentru proiectarea și execuția lucrărilor de consolidare și reabilitare a pavilioanelor A și F – Cerc Militar, în cazarma 3604 din Cetatea Alba Carolina.

Valoarea totală a investiției este estimată la 25.816.547,73 de lei, fără TVA.

Clădirea Cercului Militar din Alba Iulia va fi reabilitată

Potrivit documentației, pavilionul A aflat pe strada Mihai Viteazul, nr. 10 din Cetatea Alba Carolina a fost construit în anul 1878 și are regim de înălțime Sp+P+1E. Clădirea are dimensiunile de aproximativ 25,75 x 9,6 m, o suprafață construită de aproximativ 310 mp și o suprafață desfășurată de 843,50 mp. Destinația pavilionului A este de clădire pentru cultură – Cerc militar.

Construcția are o infrastructură din beton și o suprastructură din stâlpi, grinzi și planșee din beton armat. Pereții sunt din cărămidă, acoperișul este tip șarpantă de lemn cu învelitoare din tablă.

Pavilionul F a fost construit în anul 1972 și are regim de înălțime Parter. Clădirea are dimensiunile de aproximativ 8,96 x 5,5 m și o suprafață desfășurată de aproximativ 49,39 mp. Destinația pavilionului F este de clădire – punct control.

Construcția are o infrastructură din beton și o suprastructură din stâlpi, grinzi și planșee din beton armat. Pereții sunt din cărămidă, acoperișul este de tip șarpantă de lemn cu învelitoare din tablă.

Ce prevede proiectul

Potrivit documentației, clădirea Cercului Militar din Alba Iulia (pavilionul A – corpul C3) va fi reabilitată, consolidată și modernizată. Proiectul prevede realizarea de săli de cursuri și evenimente culturale, organizarea de fluxuri cu extinderea prin mansardare a podului, fără modificarea volumetriei și realizarea unei curți de lumină pe fațada nordică, pentru accesul la spațiile tehnice.

De asemenea, se urmărește:

  • restaurarea fațadelor prin revenirea la imaginea istorică documentată prin imagini de epocă, apropiate perioadei când a fost edificat pavilionul;
  • funcționalizarea prin mansardare a podului cu camere de odihnă pentru personalul invitat la evenimentele culturale;
  • asigurarea accesului pentru persoane cu dizabilități prin propunerea unei rampe pe fațada nordică a clădirii, în cadrul incintei;
  • consolidarea, modernizarea și refuncționalizarea pavilionului F (corpul C4) ca parte componentă funcțională a activităților cercului militar, cu spații administrative tip birouri care vor fi utilizate și pentru buna funcționare a evenimentelor în aer liber, asigurând echiparea tehnică a scenei ce va fi alipită acestui pavilion

Lucări de împrejmuire

Se propun următoarele lucrări pentru împrejmuirile din cadrul incinte și anume:

  • reparații și reintegrarea estetică prin lucrări de restaurare a împrejmuirii istorice, atât a soclului și a stâlpilor cât și a panourilor din fier forjat cu refacerea fragmentului ce a fost desființat odată cu edificarea pavilionului F (corpul C4);
  • reparații și reintegrarea estetică prin lucrări de restaurare a porții tip portal și refacerea după model a porții duble de fier forjat, prin revenirea la imaginea istorică documentată prin imagini de epocă, apropiate perioadei când a fost edificat pavilionul – poarta dublă propusă va avea integrat în cadrul său și o poartă pietonală și va fi integrat un sistem de deschidere automată atât pentru accesul auto cât și pentru cel pietonal;
  • amenajări exterioare ale imobilului, incluzând o împrejmuire în cadrul incintei, ce va delimita terenul aferent activităților cercului militar – împrejmuire a va fi ușoară, din plasă dublată de gard viu, cu fundații independente, ce nu vor afecta prin lucrările de construire terasamentele istorice ale incintei Cazarmei Pionierilor;

Circulații și alei propuse

Din punct de vedere al amenajărilor circulațiilor de incintă, organizarea va fi după cum urmează:

  • Circulațiile și accesele auto din domeniul public se vor organiza astfel și vor fi monitorizate video: de pe latura de sud, prin strada Mihai Viteazu, se va păstra accesul pietonal nerestricționat pe perioada de program cu publicul a cercului militar și accesul principal auto restricționat pe bază de sistem control acces precum și accesul pietonal în afara orelor de program ale obiectivului cultural,
  • Circulațiile și accesele pietonale și auto în cadrul imobilului se vor organiza și vor fi monitorizate printr-un sistem de control acces pe baza de cartele și vor fi monitorizate video, astfel:
    • accesul secundar, nordic, spre incinta cazărmii va fi închis cu o poarta auto în cadrul căreia va fi inclusă o poarta pietonală și va fi restricționat pe bază de sistem control acces în permanență.
    • accesul secundar vestic, spre incinta cazărmii va fi închis cu o poartă pietonală și va fi restricționat pe bază de sistem control acces, în permanență.
  • Se va sistematiza terenul în jurul pavilionului A
  • Se vor reface aleile pietonale și cea carosabilă în profunzimea straturilor și vor fi pavate cu piatră cubică sau klinker (rezistent la traficul auto pentru tehnica militară);
  • Se va amenaja spațiul verde, se vor planta arbori și arbuști, gard viu și se vor toaleta arborii existenți.

Prin realizarea obiectivului de investiții se vor asigura condițiile de exploatare în siguranță a construcției, iar durata de viață va fi prelungită. De asemenea, se vor îmbunătății condițiile de lucru pentru spațiile destinate.

Clădirea Cercului Militar din Alba Iulia va fi reabilitată. Ce activități se vor putea desfășura

Potrivit documentației, în urma investiției se vor putea desfășura activități complexe în cadrul cercului militar. Se prevede înființarea diversificată a cercurilor pentru copii și adulți. Se vor susține cursuri de limbi străine, arte plastice, instrumente muzicale, gimnastică aerobică, șah, etc.

De asemenea, se vor pune bazele unui ansamblu de dansuri populare pentru copii.

Activitatea educativă va fi completată de acțiuni cultural-artistiee, realizate periodic. Este vorba despre conferințe, simpozioane, seminarii, lansări de carte, congrese, concerte, spectacole, expoziții, etc. Acțiunile vor contribui la consolidarea legăturilor dintre militari și societatea civilă românească, la afirmarea României și armatei sale.

Conform regulamentului de funcționare al Cercurilor Militare, vor fi cooptati în dezvoltarea unei palete de activitati Filialele locale ale Asociatiei Veteranilor de Razboi, Cultul Eroilor și Asociatia Cadrelor Militare în Rezervă. Se urmărește de asemenea consolidarea și încheierea de noi protocoale de colaborare cu instituțiile judetene și locale pentru organizarea unor evenimente de anvergură comune și acordarea de sprijin în desfășurarea unor activități propuse de Asociația Română pentru Propaganda și Istoria Aeronauticii Alba Iulia (ARPIA Alba Iulia) și Asociația de Modelism Alba, care desfășoară în prezent o multitudine de acțiuni de promovare a aviației românești.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. arhitectus

    miercuri, 18.12.2024 at 20:55

    La un calcul simplu avem o cheltuiala de 6151€/mp desfășurat,fără tva.
    Oare oamenii aia care cumpără teren și construiesc blocuri moderne pe care le vând in Alba Iulia cu aprox 1500 €mp cum fac?
    Magie ,rugaciuni,post ??
    Se fura in România azi cam de 100 de ori mai mult ca în sălbăticia din anii 90.
    Mișto.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement