Connect with us
Publicitate

BLAJ

FOTO: Construirea bibliotecii municipale ultramoderne la Blaj, lansată la licitație. Valoarea proiectului

Publicat

Primăria Blaj a lansat licitația pentru costruirea unei biblioteci ultramoderne în municipiu. Clădirea este concepută special pentru funcțiunea de bibliotecă și va fi adaptată la nevoile tuturor beneficiarilor.

Construcția va avea un sistem de umbrire cu lamele metalice, lift, sistem de panouri fotovoltaice și alte dotări pentru un confort și o siguranță sporită. Valoarea investiției este de peste 8,3 milioane de lei, fără TVA. 

Primăria Blaj a lansat joi, 11 martie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru achiziția de lucrări de construcții pentru obiectivul de investiție „Construire Biblioteca Municipală Blaj” componenta A în cadrul proiectului „Îmbunătățirea calității vieții populației în municipiul Blaj”.

Valoarea totală estimată este de 8.310.344,48 de lei, fără TVA. 

Potrivit memoriului de arhitectură, terenul pe care se va amplasa biblioteca este situat în intravilanul municipiului Blaj și are o suprafață de 3.647 mp.

Noua Bibliotecă municipală va avea un regim de înălțime S + P + 2E. Clădirea va avea o suprafață construită totală de 835,50 mp și o suprafață desfășurată totală de 2.790,70 mp. Clădirea va fi aliniată la construcția sălii de sport, în partea de Nord-Est, pe un teren cu formă neregulată, cu acces din Piața 1848.

Terenul este înconjurat de un complex de construcții de interes public, amenajat cu spații verzi și alei de legătură. Acesta are o deschidere la stradă de 16,28 m, flancată de un monument și un ansamblu de coloane. Acestea se vor dezafecta în timpul lucrărilor și accesul va fi refăcut cu o deschidere mai mare, de 4 metri, pentru accesul autospecialelor de intervenție.

Construcția va avea forma unui dreptunghi, a cărui acces principal se va accentua prin sustragerea unui colț la nivelul parterului. Accesul este vitrat, iar restul parterului este masiv, preponderent în raportul plin – gol fiind zidurile placate cu cărămidă aparentă, dându-i impresia de stabilitate volumului.

 

La celelalte două niveluri, colțurile de est și cel de vest sunt îmbrăcate într-o fațadă cortină, cu lamele parasolare verticale. Cele din nord și sud vor fi preponderent opace, având goluri pucate la fiecare nivel, iar zidurile vor fi placate cu cărămidă aparentă.

Datorită faptului că terenul este în pantă, pentru a nu se realiza scări spre cele două accese, cel principal din partea de sud-est și cel secundar din partea de nord-est, se va amenaja terenul. Se vor crea alei cu panta între 2-5 % și taluze înierbate.

Accesul principal duce într-un hol de acces cu casa scării, scara realizată din beton armat, cu două rampe și podest intermediar, ce duce la etajele superioare. Din acest hol se ajunge într-o amplă sală de lectură cu acces liber la raft, în care se va amenaja o insulă destinată bibliotecarelor.

Această sală este în legătură cu:

  • grupul sanitar separat pe sexe și un grup sanitar pentru persoanele cu dizabilități
  • o garderobă
  • vestiarul pentru personal, dotat cu grup sanitar
  • depozit de carte 1 din care se accede în depozitul de carte 2
  • cu casa scării secundară – dotată cu lift

În cele două depozite se vor depozita cărți și documente valoroase. Încăperile vor fi dotate cu dispozitive de stingere automată a incendiilor cu aerosoli, pentru ca documentele depozitate să nu fie distruse.

 

La nivelul etajului 1, scara principală ajunge într-un hol amplu cu vedere spre parcul de acces, din care se accede într-o garderobă și într-un spațiu deschis, o cursivă, creându-se un gol în placă spre sala de lectură de la parter. Această cursivă leagă cele două case de scară, cu două săli de lectură, o ludotecă, un birou bibliotecare, separate prin pereți de sticlă de această cursivă, și cu grupurile sanitare separate pe sexe și unul pentru persoane cu dizabilități.

La nivelul etajului 2, scara principală ajunge într-un hol amplu din care se ajunge la o terasă acoperită, la o sală multifuncțională și un hol ce duce spre casa scării secundare, având de-a lungul lui conectate următoarele încăperi: grupurile sanitare separate pe sexe, un grup sanitar pentru persoane cu dizabilități, o sală de protocol și cinci birouri.

 

Sala multifuncțională dispune de un acces și dinspre casa scării secundare prin intermediul holului.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax