Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO „De la monumente dispărute la patrimoniul de mâine”. Discuţii la Alba Iulia despre valorificarea unor obiective cultural-turistice și colecții muzeale

Publicat

DSCN0258 La Alba Iulia s-a desfășurat miercuri, 12 aprilie, workshop-ul intitulat „De la monumente dispărute la patrimoniul de mâine”. Evenimentul a fost organizat de către Facultatea de Istorie și Filosofie – Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca împreună cu Consiliul Județean Alba și Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia.

Activitățile au avut în vedere vizite și discuții care au surprins aspecte de valorificare a unor obiective cultural-turistice (patrimoniu imobil) și colecții muzeale (patrimoniu mobil), prin proiecte europene sau/și resurse proprii, schimbarea destinației acestora, evoluția unui proiect de restaurare si de valorificare cultural turistică, perspective, concepte.

La workshop au participat studenți ai Facultății de Istorie și Filosofie, UBB (anul II și anul III specializările istorie și turism cultural) fiind vizitate Centrul Cultural – Castelul Sâncrai (Sâncrai/Aiud), viitorul Muzeu al icoanei Museikon (Alba Iulia), Palatul Apor (Alba Iulia), Palatul Principilor (Alba Iulia) și viitorul sediul al Consiliului Județean Alba ce se amenajează în fosta clădire a Centrului Militar Județean Alba (Alba Iulia). Evenimentul a fost organizat în contextul sărbătoririi pe 18 aprilie la nivel mondial a Zilei internaționale a monumentelor și siturilor istorice.

Programul în sine a presupus prezentări atractive și profesional expuse de Dan Popescu (Consiliul Județean Alba – Serviciul pentru implementarea Programului Alba-România 100), dr. Ana Dumitran, muzeograf (Muzeul Național al Unirii Alba Iulia) și dr. Ileana Burnichioiu, lector universitar (Universitatea 1 Decembrie 1918 Alba Iulia) toate menite să arate concret ce rol și ce perspective noi vor putea avea absolvenții de turism cultural în particular și istorie în general, în cazul în care vor opta pentru rămânerea în sfera activităților conforme pregătirii lor.

Activitatea, inițiată de Zsolt Vasile Grigoruț, cadru didactic asociat la Facultatea de Istorie și Filosofie – Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca (specializarea Turism Cultural, disciplina Managementul proiectelor de dezvoltare-finanțare în turismul cultural), se înscrie activităților practice desfășurate în cadrul cursurilor semestriale. Locațiile alese nu sunt întâmplătoare, județul Alba în general și Alba Iulia în particular reprezentând printre cele mai emergente zone din Transilvania, România din punctul de vedere al valorificării patrimoniului cultural mobil și imobil.

Instituțiile publice implicate Consiliul Județean Alba și Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, prin reprezentanții acestora au manifestat o disponibilitate și o deschidere constructivă extrem de utilă unor studenți a căror formare îi va pregăti să devină factori importanți în sprijinirea proiectelor de valorificare și reintegrare în circuitul cultural-turistic a unor obiective de patrimoniu imobil și colecții muzeale (patrimoniu mobil) de cele mai multe ori ignorate și lăsate în stadiu de ruină sau de distrugere avansată de autorități, specialiști și implicit de opinia publică din România.

Deși programul workshop-ului a fost unul foarte încărcat, concluzia finală a fost că astfel de oportunități, astfel de dialoguri instituționale între gestionari de valori de patrimoniu național și internațional și instituții de învățământ superior nu pot decât să crească gradul de conștientizare a importanței implicării în salvarea, protejarea și promovarea acestor valori în primul rând a celor care le dețin în strânsă colaborare cu specialiștii din prezent și cei în devenire.

„Astfel de colaborări ar trebui multiplicate și sigur susținute activ și responsabil și de opinia publică din fiecare comunitate din România”, a transmis Zsolt Vasile Grigoruț.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax