Connect with us
Advertisement

Actualitate

FOTO: Delegație albaiuliană în Spania, în cadrul proiectului Erasmus+ “A bridge between cultures“. Facilitarea accesului la educație a copiilor romi

Publicat

 

IMG_6833 În cadrul proiectului de parteneriat strategic Erasmus+ cu titlul „A bridge between cultures-a method on the necessary policies and strategies for roma students and their parents inclusion in educational systems” a avut loc în perioada 3 – 7 iulie, la Valencia – Spania, ultima întâlnire transnațională, la care a participat echipa de proiect din România formată din inspectorul școlar general al ÎȘJ Alba, prof. Marcela Eugenia Dărămuș – managerul proiectului, prof. Alina Paula Miron – coordonatorul proiectului, inspector școlar prof. Codruța Lodroman, director prof. Dumitru Mălin și Teodora Crișan.

Proiectul este finanţat de Comisia Europeană în cadrul programului Erasmus+ având perioada de derulare 1 septembrie 2014 – 31 august 2017. Este un parteneriat strategic între următoarele instituții: Conselleria de Educación, Cultura y Deporte,Valencia-Spania, Città di Siderno, Provincia Di Reggio Calabria-Italia, Konak District Governorship, Izmir-Turcia, Municipality of Tundzha-Bulgaria și Inspectoratul Școlar Județean Alba-Romania.

Instituțiile partenere în consorțiul român sunt: Palatul Copiilor Alba Iulia, Asociația GISAS Sebes, Școala Gimnazială “Ion Agârbiceanu” Alba Iulia și Liceul Tehnologic Sebeș, lider de consorțiu fiind Inspectoratul Școlar Județean Alba. Obiectivul proiectului este dezvoltarea practicilor de cooperare în domeniul incluziunii romilor, prin transferul transnațional de date și experiențe locale, pentru promovarea incluziunii acestui grup vulnerabil în sistemele de învățământ și creșterea capacității organizațiilor care se ocupă de integrarea romilor din România, Spania, Italia, Bulgaria și Turcia. Proiectul își propune măsuri și politici publice cu aplicare națională și transnațională.

La această reuniune de proiect, derulată pe parcursul a 5 zile, a participat echipa de proiect din România formată din inspectorul școlar general prof. Marcela Eugenia Dărămuș-managerul proiectului, prof.Alina Paula Miron-coordonatorul proiectului, inspector școlar prof. Codruța Lodroman, director prof. Dumitru Mălin și Teodora Crișan.

Calendarul întâlnirii a cuprins: întalnirea oficială cu directorul general al instituției coordonatoare Conselleria de Educación, Cultura y Deporte,Valencia-Spania la sediul instituției unde s-au desfășurat și întâlnirile de lucru precum si evenimentul de multiplicare, vizitarea Școlii CEIP SANT AGUSTÍN (Castellón de la Plana) unde se desfășurau cursurile școlii de vară organizate în parteneriat cu Fundația PUNJAB și întâlnirea oficială cu primarul orașului Castellon de la Plana, oraș în Comunitatea Valenciană.

În cadrul întâlnirilor de lucru s-a discutat depre obligativitatea fiecărui partener de a trimite către coordonator toate documentele care să justifice activitățile derulate în cei aproape 3 ani de proiect precum și păstrarea acestora timp de 5 ani de zile de la finalizarea proiectului, calitatea produselor intelectuale realizate (ghidul al doilea a fost proaspăt tipărit de partenerul italian urmând să fie tradus în limbile țărilor partenere în proiect și postat pe site-ul proiectului). În cadrul conferinței finale a fost prezentat ultimul produs intelectual realizat respectiv ghidul al doilea care conține un mini dicționar cu cele mai folosite cuvinte din limba romani și tradus în limbile țărilor partenere în proiect și s-a discutat de impactul pe care l-a avut acest proiect în fiecare țară parteneră în proiect.

În cadrul proiectului, au fost organizate 4 întâlniri transnaționale în cadrul cărora au fost organizate ședințe de lucru precum și evenimente de multiplicare unde s-a prezentat proiectul și produsele realizate în cadrul proiectului Erasmus+ „A bridge between cultures-a method on the necessary policies and strategies for roma students and their parents inclusion in educational systems” precum și workshop-uri internaționale unde au fost prezentate de către participanți din alte țări care nu sunt partenere în proiect, situația romilor și măsurile luate pentru integrarea acestora la nivelul fiecărei țări . Prima întâlnire transnațională a avut loc în noiembrie 2014 în Reggio Calabria-Italia, a doua întalnire de proiect a fost găzduită de consorțiul român în Alba Iulia, în octombrie 2016, a treia întâlnire de proiect a fost organizată în Italia în Reggio Calabria și în Municipiul Siderno la primăria Citta di Siderno unde delegația din România a înmânat scrisori de intenție cu scopul înfrățirii municipiului Sebeș cu provincia Reggio Calabria și cu municipiul Siderno, răspunsul la aceste scrisori de intenție fiind unul afirmativ, cea de a patra întâlnire fiind organizată în Yambol-Tundzha, Bulgaria.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Cristina

    vineri, 21.07.2017 at 07:24

    Am vazut titlul, doar inceputul acestuia. Am intrat repede pe articol, ca sa citesc: iata, ceva despre educatie, poate se schimba ceva in invatamantul din judet . Din pacate, iarasi doar proiecte pentru romi. Ma rog, e pe sfarsite acesta. Dar pentru ceilalti copii, cum se vor imbunatati conditiile? Ce proiecte sunt?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement