Connect with us
Publicitate

Actualitate

FOTO-DOCUMENT: Cum a petrecut Mihai Viteazul sărbătoarea Crăciunului la Alba Iulia. Învins și învingător la curtea Principelui Transilvaniei

Publicat

Cel care avea să ajungă primul domn al Moldovei, Țării Românești și Ardealului, Mihai Viteazul și-a petrecut Sărbătorile de Crăciun din anii 1596 și 1599, în Cetatea Bălgradului (Alba Iulia). Pe lângă participarea la banchete și serbări, a urzit și planuri de încuscrire cu cancelarul de la curtea Principelui.

Până să ajungă domn al celor trei Țări românești, Mihai Viteazul a trebuit să treacă de două ori prin Alba Iulia.

Prima vizită a fost  în 1592, ca fugar,  după ce luase parte în calitate de ban al Olteniei,  la complotul boieresc împotriva lui Alexandru cel Rău, domn al Țării Româneşti. Cronicarul Szamosközy ne relatează o întâmplare hazlie:  „boierul român a stat ascuns aici, în Ardeal în 1592, la curtea lui Sigismund (Báthory-n.r.) timp de două săptămâni, timp în care Balthazar Báthory, vărul principelui, i-a furat toate lucrurile“, se spune în lucrarea lui Ioan Crăciun, „Cronicarul Szamosközy şi însemnările lui privitoare la români (1566-1608)“.

Și-a petrecut Crăciunul 1596 la curtea Principelui Transilvaniei

Patru ani mai târziu, îl regăsim tot la Alba Iulia, dar cu o altă titulatură, de învingător în cunoscuta bătălie cu turcii de la Călugăreni. La sfârşitul anului 1596, Mihai Viteazul se afla la Alba Iulia ca „un voievod cu drepturi suverane”, după cum scrie Nicolae Iorga în „Istoria lui Mihai Viteazul“. Cronicarii vremii consemnau  că „Mihai Viteazul a asistat alături de Sigismund Báthory la slujbele de Crăciun din marea Catedrală romano-catolică din Cetate“.

„În cinstea lui s-au dat banchete, serbări şi s-au tras salve de archebuze(n.r.arme de foc, asemănătoare cu pușca). A primit daruri scumpe, precum şi domeniul şi castelul de la Buia, drept răsplată pentru meritele sale şi loc de refugiu în cazul în care turcii ar invada Țara Românească“, mai consemna cronicarul amintit mai sus.

Responsabil de protocolul de primire și cazare a viitorului domn al Țării Româneşti şi al Ardealului şi Moldovei a fost cancelarul Principelui, nobilul de origine română Iosica, cu care Mihai  a ţesut planuri de încuscrire.

Din postura de oaspete al Principelui, a căutat să sprijine și Mitropolia Ortodoxă din Transilvania. Reşedinţa Mitropoliei era în acea perioadă în afara zidurilor cetăţii Bălgradului, în zona actuală a străzii Vasile Alecsandri, unde exista şi funcţiona singura biserică a românilor din Alba Iulia. După întrevederea avută cu Mitropolitul Ioan de Prislop, Mihai Viteazul i-a cerut Principelui Sigismund Báthory consimţământul să ridice la Alba Iulia o nouă biserică mitropolitană pentru toţi românii din Transilvania, care să stea sub jurisdicţia Mitropoliei din Târgovişte. Așa s-au pus bazele Mitropoliei Ortodoxe a Bălgradului, despre care Nicolae Iorga afirma că „a fost cel mai trainic şi mai de folos aşezământ al neamului românesc de peste munţi” .

Intrarea triumfală în Alba Iulia,  în 1 noiembrie 1599

Revenirea lui Mihai Viteazul în Cetatea Bălgradului, în 1 noiembrie 1599, este redată într-un adevărat „reportaj” fascinant de către  Nicolae Bălcescu, în „Istoria românilor sub Mihai Vodă Viteazul“.   „Apropiindu-se de Alba, locuitorii oraşului şi ai judeţului îl întâmpină cale de o leghe înainte cu multă cinste şi cu daruri. Convoiul domnesc, compus din Mihai, care mergea înainte pe un cal roib, purtând o tunică albă, iar pe deasupra o mantie tot albă şi pe cap având o căciulă cu pene de cocor prinse într-o agrafă de aur. Opt slujitori, îmbrăcaţi frumos, purtau opt cai cu frâiele şi şeile bogat ornamentate, urmaţi de trâmbiţaşi şi lăutari. Urmau apoi boierii călări şi şirurile de soldaţi. De o parte şi de alta a domnului erau steagurile cucerite la Şelimbăr, plecate spre pământ ca simbol al cuceririi Transilvaniei.”

Crăciunul și Anul Nou 1600, în clădirea nouă a Mitropoliei Ortodoxe a Bălgradului

Domnitorul și-a petrecut, pentru a doua oară, Crăciunul și Anul Nou 1600,  în Palatul Principilor din Alba Iulia, devenit reședința sa. De la cronicarii vremii aflăm că a participat  la slujbele religioase desfăşurate în ctitoria sa, clădirea nouă a Mitropoliei Ortodoxe a Bălgradului.

Cancelaria voievodală de la Alba Iulia a emis sub Mihai Viteazul, pentru prima dată în Transilvania, acte oficiale în limba română, alături de cele în limba latină şi slavă. De la început s-a intitulat „Domn din mila lui Dumnezeu, al Ţării Româneşti şi al Ardealului”. Titulatura considerată cea mai completă  a apărut la Alba Iulia,  la data de 6 iulie 1600: „Io Mihai Voievod din mila lui Dumnezeu, Domn al Ţării Româneşti şi al Ardealului şi a toată Ţara Moldovei“.

Voievodul a fost asasinat pe câmpia de la Turda în august 1601, prin trădare, în tabăra sa de către o mână de mercenari aleşi de generalul Basta, ce a văzut în Mihai un mare rival politic şi un mare conducător de oşti. Episodul domniei de 10 luni a lui Mihai Viteazul în Cetatea din Alba Iulia a stat la baza consituirii la 1918 a statului național unitar român.

Nicu NEAG

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Lazar Gheorghe

    joi, 26.12.2013 at 10:59

    ISTORIA SE FACE….nu se invata…..dupa 89 toti invatam,dar nu facem nimic…pacat de DECEBAL, AVRAM IANCU, STEFAN CEL MARE, VLAD TEPES, MIHAI VITEAZUL, etc.,….si EROI din DECEMBRIE 89

  2. Petrescu Gheorghe

    sâmbătă, 28.12.2013 at 20:15

    Da,istoria se face.Din pacate,din interese meschine,istoria scrisa devine mincinoasa si schimba adevarul.Asa a luat fiinta poporul Roman care in realitate ar trebui sa se nummeasca poporul DAC.Traian a jefuit DACIA si a dantuit la Roma 123 de zile,dupa ce a cucerit mai putin de 20% din spatiul locuit de Daci.A jefuit tezaurul DAC iar noi il cantam cu fala.Dupa 165 de ani.cand trebuia sa tina piept navalirilor asiatica,Roma s-a retras si poporul Dac a imfruntat cu tarie toate viiturile,care acum au pretentii asupra teritoriului Dac.Interesul batal vina,si ciolanul.La toti le este frica sa-si recunosca strabunii in loc sa se faleasca cu ceia ce suntem in realitate.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate