Actualitate
FOTO: Elevi de gimnaziu de la Colegiul “Titu Maiorescu” Aiud, premiați pentru proiecte de tehnologie digitală

Doi elevi de gimnaziu de la Colegiul Național ”Titu Maiorescu” Aiud au fost premiați în cadrul Sesiunii de Comunicări Științifice ”In-Extenso”, organizată de Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.
Sesiunea studenților și masteranzilor Facultății de Informatică și Inginerie a avut o secțiune dedicată elevilor în parteneriat cu universitatea. Aceasta s-a desfășurat în 9 mai.
De la Colegiul Național “Titu Maiorescu“ Aiud au participat cu lucrări științifico-aplicative doi elevi, care au fost premiați. Cei doi elevi au fost coordonați de profesoara Ramona Humeniuc.
Alexandru Suciu (clasa a IV-a, cel mai tânăr participant) a obținut Premiul III cu lucrarea “Aplicații Scratch educative pentru clasele gimnaziale”.
Andrei Suciu (clasa a VII-a) a obținut Premiul I cu lucrarea “Fizică aplicată-idei de proiecte folosind placa Arduino”.
Devenită tradiție în Universitatea albaiuliană, având ca partener Consiliul Județean Alba, Sesiunea anuală de comunicări științifice „In Extenso” a reunite 113 participanți – elevi și studenți.
Au fost prezentate 60 de lucrări științifice organizate pe 6 secțiuni: Informatică, Electronică Aplicată, Inginerie Geodezică, Ingineria Mediului, Inginerie urbană și dezvoltare regională și Elevi în Parteneriat cu Universitatea. Evenimentul s-a adresat tuturor studenților și elevilor cu preocupări în domeniul Informaticii și al Științelor Exacte și Inginerești.
Elevi de gimnaziu de la Colegiul “Titu Maiorescu” Aiud, premiați
Alexandru Suciu (elev în clasa a IV-a): “Am prezentat două proiecte – un joc și o poveste digital-educativă create cu ajutorul aplicației Scratch. Am descris câteva caracteristici de bază ale acestui mediu de învățare și am arătat cum le-am aplicat în realizarea de proiecte utile elevilor din clasele gimnaziale. Oricine poate învăța prin joacă, te bucuri de satisfacția de a-ți vedea propriile idei prinzând viață, în timp ce dobândești abilități valoroase de știință”
Andrei Suciu (elev în clasa a VII-a): “Am prezentat două proiecte de fizică aplicată bazate pe programarea plăcii Arduino. Participarea la această Sesiune de Comunicări mi-a oferit oportunitatea de a transpune în practică conceptele teoretice acumulate până în prezent. Astfel am putut integra mai multe discipline: fizica, electronica, matematica, informatica și chiar artele pentru a crea, ca proiecte, dispozitive artistice și utile în viața cotidiană. Un exemplu este sistemul automat de bariere de parcare proiectat – un sistem care utilizează senzori și mecanisme automate pentru a controla deschiderea și închiderea unor bariere în scopul de a restricționa sau permite vehiculelor să intre sau să iasă dintr-o parcare.”
Computerul și internetul au devenit concepte de bază în educație
Prof. Ramona Humeniuc, ambasador Scientix pentru România:
“În ultimii ani, computerul și internetul au devenit concepte de bază în educație. Copiii din generația actuală sunt ”nativi digitali”. Ei se orientează cu ușurință în lumea digitală, se distrează cu jocuri on-line și navighează pe web fără nici un efort. Dar oare utilizează ei, eficient, tehnologia digitală?
Elevii pe care i-am coordonat au arătat că eficiența începe atunci când începi să programezi, pornind dintr-o joacă și din dorința de a-ți crea propriile jocuri sau pornind de la lucruri simple precum aprinderea unui led. Educația STEAM pe care o promovăm contribuie la stimularea motivației și gândirii critice a elevilor, la dezvoltarea abilităților cognitive, la rezolvarea de probleme precum și la formarea abilităților necesare pentru a face față, în viitor, unui loc de muncă adecvat secolului XXI”.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News