Actualitate
FOTO: Elevi de la Colegiul Naţional HCC din Alba Iulia, instruiţi ca voluntari antidrog. Se vor implica în activităţi de prevenire a consumului de droguri în şcoli
Un număr de 14 elevi de la Colegiul Naţional “Horea, Cloşca şi Crişan” din Alba Iulia au devenit voluntari antridrog, după ce au participat la un curs de formare derulat de Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Alba. În perioada următoare, tinerii vor fi implicaţi, alături de specialiştii CPECA Alba, în activităţi de prevenire a consumului de droguri în mediul şcolar şi în comunitate.
Cursul s-a desfăşurat în perioada 13 – 22 octombrie, iar tinerii au avut ocazia să asimileze unor cunoştinţe privind conceptul de voluntariat, atribuţiile Agenţiei Naţionale Antidrog şi a activităţii de voluntariat din cadrul acesteia, definirea conceptelor de bază, clasificarea drogurilor, efectele bio-psiho-sociale ale consumului de droguri, precum şi dezvoltarea unor abilităţi şi competenţe în domeniul educaţiei antidrog necesare pentru implicarea ulterioară a voluntarilor în activităţi preventive specifice, de tipul educaţiei între egali.
Cu o durată de 40 de ore, cursul a fost susţinut de formatori autorizaţi din cadrul Centrului Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Alba Iulia şi s-a realizat în baza „Manualului formatorului – Informat, Dispus, Capabil” elaborat de specialişti ai Agenţiei Naţionale Antidrog. Metodele şi tehnicile utilizate au fost interactive, având rolul de a implica participanţii cât mai mult în activităţile propuse.
S-a dovedit că educaţia între egali este una dintre cele mai eficiente metode de transmitere a informaţiilor importante şi sensibile pentru adolescenţi şi tineri, precum riscurile consumului de droguri, deoarece oamenii au tendinţa să fie mai receptivi la persoane cu care au lucruri în comun, sunt mai atenţi, mai deschişi şi asimilează mai bine informaţiile prezentate de o persoană cu care împărtăşesc anumite caracteristici (vârsta, mediu, statut social, religie etc.), în cazul adolescenţilor, cea mai importantă caracteristică fiind cea a vârstei şi a preocupărilor comune, transmit reprezentanţii CPECA.
În perioada imediat următoare, noii voluntari formaţi în educaţia antidrog vor fi implicaţi, alături de specialiştii CPECA Alba, în activităţi de prevenire a consumului de droguri în mediul şcolar şi în comunitate.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News