Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Elevi şi profesori de la Şcoala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, în schimb de experienţă în Turcia


Publicat

dans-turcia

Elevi și profesori de la Școala Gimnazială ,,Avram Iancu” din Alba Iulia s-au aflat într-un schimb de experiență la Școala Privată din Söke (Ozel Söke Olkokulu Ortaokulu), în Turcia, în perioada 19-24 aprilie. Au avut ocazia să cunoască oamenii şi cultura locului şi să participe la manifestări locale.

elevi alba turcia

Potrivit reprezentanţilor şcolii, a fost invitaţi să participe în cadrul proiectului eTwinning ,,Bridge Between Cultures”,  la manifestațiile desfășurate cu ocazia celebrării Zilei Suveranității în Turcia, dar și a Zilei Copilului, din 23 aprilie.

elevi alba turcia

Elevii români au aflat că Söke este un oraș de 140.000 de locuitori din provincia Aydin, din vestul Turciei, aproape de Marea Egee și de atractive destinații turistice cum ar fi: Kușadasi, Didim și Bodrum. Orașul Söke este plasat în centrul regiunii, fiind un important oraș comercial. Regiunea în care este amplasat orașul, are un climat plăcut și niște priveliști încântătoare. Se bucură de beneficiile aduse de influxul de turiști, inclusiv de cei care vizitează anticul oraș Priene sau de cei care vizitează Șirince, un sat tradițional ai cărui locuitori confecționează manual: săpun din măsline, portocale, diverse fructe, vinul de Șirince, obținut din fructe de pădure, căpșuni, caise care oferă aroma unei civilizații grecești, dar și turcești de demult… Orașul Söke este un important centru comercial și de educație pentru zona rurală înconjurătoare.

elevi alba turcia

În timpul celor cinci zile de vizită, elevii români au fost cazați la familiile elevilor din Turcia, cu care mai întâi au conversat și legat prietenii online, dar și prin scrisori redactate de mână, în limba engleză.

În prima zi au vizitat Primăria și Prefectura orașului Söke, au aflat despre Războiul de Independență a Turciei din 1919-1922 și  de schimbul de populație dintre Grecia și Turcia, când au fost colonizați turci din Creta în Söke.

A doua zi au vizitat anticile orașe cetate: Priene, Miletos, Karina, Dydima și Templul lui Apolo. Priene, oraș-cetate bogat, adăpostea Templul zeiței Atena, construit din donațiile lui Alexandru cel Mare, pentru a îndemna pe ceilalți cetățeni bogați ai cetății să-i urmeze exemplul. Orașul avea port pe râul Meandru, cu ieșire la mare, dar în timp s-a colmatat golful Miletului din cauza defrișărilor masive de la malul acestuia, astfel orașul a fost părăsit, iar negustorii și-au mutat reședința în Milet, care în Antichitate avea deschidere la port.

elevi alba turcia

În Milet, elevii români și colegii lor turci au ,,călcat” pe urmele marelui matematician, de fapt ale primului matematician, deoarece el a pus bazele acestei științe: Thales din Milet. Despre el zice legenda că s-ar fi îmbogățit după ce a și-a propus să răspundă provocării că și un filozof poate deveni avut, cerându-le să multiplice numărul maslinelor pe care urmau să i le dea lui.

În a treia zi, elevii români au  participat la deschiderea oficială a celebrării Zilei Suveranităției Turciei alaturi de reprezentanți locali și o parte din cele 50 de școli ale orașului. Apoi au susținut un spectacol de dans tradițional și modern în fața părinților și elevilor turci din localitate, la un mare mall din localitate. Pe ritmurile ,,Ciuleandrăi”, varianta cântată de Maria Tănase și pe cea a lui Zdob și Zdup, elevii români au cucerit inimile și urechile celor prezenți pe cel mai mare stadion din  Söke.

elevi alba turcia

Apoi, i-au încântat cu boomwhackers (instrumente neconvenționale) interpretând o strofă din Imnul Uniunii Europene și din Rapsodia I a lui George Enescu. Elevii turci au interpretat un dans modern pe ritmurile formației Ozone, ,,Dragostea din tei”, apoi fiecare i-a învățat pe ceilalți dansul tradițional din ambele țări participante la proiect. Turcii au învățat să danseze „Ciuleandra”, iar românii au experimentat unul din variatele lor tipuri de dans, așa numitul „Zeybek”. O altă întâlnire cu elemente de cultură artistică, au avut-o când au participat la un atelier de artă tradițională turcească apărută în secolul XIV, Ebru, arta caligrafilor, a marmorizării hârtiei, cu cinci variante, printre care și Tarakle.

elevi alba turcia

În ultima zi de vizită și schimb de experiență culturală, elevii noștri au vizitat Ephes, un oraș cetate de 2000 de ani, aflat pe coasta Asiei Mici, la sud de Izmir, care a fost excavat doar în proporție de 20%. Aici se află una din cele 7 minuni ale lumii antice: Templul Zeiței Artemis, dar și a treia mare bibliotecă din lumea antică: Biblioteca lui Celsus, care este „păzită”de cele patru statui, ce reperzintă calitățile pe care trebuie să le urmărească și să le aibă cetățeanul roman Celsus, fondatorul ei: Sophia (înțelepciune), Ennoia (devoțiune), Arete (virtute) și Epistheme (cunoaștere, pricepere). În Efes a activat o anumită perioadă apostolul Pavel, probabil și Ioan. Conform tradiției creștine, în imediata apropiere a orașului ar fi fost îngropată Fecioara Maria (în capela Panaghia Kapoulou), iar în interiorul orașului, Luca Evanghelistul.

După spectacol și petrecerea de la  final, elevii români (Lorena Muntean, Andrei Fica, Teodor Vulcu, Camelia Sârbu, Miruna Vîlcan, Dan Adam, Popa Darian, Popa Samir) și profesorii lor, Diane Popa, coordonator proiect și Cristina Cîmpean, profesor însoțitor, au primit câte o plachetă având inscripționate pe ele, numele lor și al școlilor partenere. ,,Elevii noștri au fost impresionați de diversitatea dansurilor și a costumelor tradiționale turcești, care demonstrează o cultură variată, impresionantă. De asemenea, i-a surprins faptul că există multe cuvinte din limba română împrumutate din limba turcă: geantă, sarma, papuci, taman, bairam, săpun etc. Deși la început aveau mari temeri legate de impactul cu această cultură și cu acești oameni, copiii și părinții români abia așteaptă reîntâlnirea din iunie cu prietenii lor de la Școala Privată din Söke (Ozel Söke Olkokulu Ortaokulu),  când ne vor vizita cu ocazia aceluiași schimb intercultural” a precizat prof. Diane Popa, coord. Proiectului „Bridge Between Cultures” din partea Școlii Gimnaziale ,,Avram Iancu” din Alba Iulia.

Cel mai important lucru în urma acestui parteneriat educațional interșcolar l-a constituit faptul că multe prejudecăți legate de Turcia, au fost înlăturate, iar elevii noștri au văzut ce înseamnă o relație deschisă elev-profesor, ce înseamnă acceptarea diversității, promovarea tradițiilor, a produselor locale, șaluri, ulei de măsline, săpun, uleiuri esențiale, haine și gen și din piele autentică, haine din bumbac local 100 %, unt de arahide.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Ministrul Cătălin Drulă, luat în vizor de liderii PNL: Nu îți poți ataca premierul dacă nu ți-ai făcut deja bagajele

Publicat

Florin Cîțu le-a spus colegilor din conducerea PNL că orice ministru care își va critica colegii sau pe premier va fi revocat ”imediat” din funcție. ”Nu îți poți ataca premierul dacă nu ți-ai făcut deja bagajele”, a spus și Orban.

”Nu poți veni în ședința de guvern după astfel de declarații”, a spus Florin Cîțu, potrivit surselor G4Media.ro.

Premierul s-a referit direct la declarațiile ministrului Transporturilor, Cătălin Drulă, care l-a caracterizat drept ”zombie politic”.

Legat de demiterea lui Vlad Voiculescu, premierul a spus că ”eu nu am luat o decizie peste noapte. Am tot amânat și am analizat. Eu am tot spus, miniștrii sunt evaluați”.

Ludovic Orban, președintele PNL, a spus în aceeași ședință că îl susține total pe Florin Cîțu, adăugând că remanierea lui Vlad Voiculescu a fost ”corectă, constituțională, o aștepta toată lumea”.

În ceea ce privește declarațiile lui Drulă, Orban a spus în ședința PNL că ”nu îți poți ataca premierul dacă nu ți-ai făcut deja bagajele. Dacă o să mai facă, va trebui demis orice ministru care va da declarații că a lui Drulă”.

Citește știrea completă pe G4Media.ro

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

SONDAJ CURS: PNL, singurul partid din coaliție care pierde procente din cauza măsurilor de austeritate. AUR profită și crește

Publicat

Partidul Național Liberal (PNL) a scăzut cu 5 procente față de sondajul din februarie 2021, iar PSD cu un procent.

USR PLUS rămâne la același nivel.

O creștere cu 3 procente înregistrează AUR, singurul partid care a profitat de nemultumirea propulației pentru măsurile de austeritate luate de guvern.

Scandalurile din Coaliția la guvernare au fost decontate decontate masiv de liberali.

Sondajul de tip Omnibus realizat de Centrul de Sociologie Urbana și Regională – CURS în luna aprilie arată o scădere accentuală a PNL, în timp ce dificilii parteneri de guvernare de la USR PLUS își conservă pozițiile, scrie stiripesurse.ro

 

 

Potrivit cercetării sociologice, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, scorurile partidelor ar fi următoarele:

 • PSD – 33% (aproape la fel ca în sondajul CURS din februarie (34%); 29% la alegeri)
 • PNL – 21% (faţă de 26% în sondaul din ianuarie și 25 în februarie/ 26% la alegeri)
 • USR-PLUS – 16% (la fel ca în sondajul din ianuarie şi februarie și la fel ca la alegeri)
 • AUR – 12% (12% în sondajul din ianuarie și 9% în februarie/ 9% în alegeri)
 • UDMR – 4% (faţă de 4% în ianuarie și februarie şi 5% în alegeri)
 • PMP – 5% (în creștere faţă de sondajul din ianuarie și februarie când erau la 3% şi în creștere cu 1% faţă de alegeri – 4%)
 • PPU-sl – 4% (3% în februarie)
 • Pro România – 3% (în creștere faţă de sondajul din ianuarie (25) și februarie (2%) şi în scădere cu 1% faţă de alegeri)
 • Altul – 2%

Metodologia de realizare a sondajului

Universul de eşantionare: populaţia adultă rezidentă din România, în vârstă 18 ani şi peste

Volumul eşantionului: 1107 respondenţi, votanţi în vârstă de 18 ani şi peste

Tipul eșantionului: probabilist, multistadial, stratificat

Marja maximă de eroare la nivelul întregului eșantion: +/-3% la un nivel de încredere de 95%

Metoda de culegere a datelor: metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing)

Validarea eșantionului: s-a realizat pe baza ultimelor date INS

Datele sunt neponderate

Perioada de realizare: 14-17 aprilie, 2021

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Campanie de donare de sânge la Alba Iulia. Cum te poți programa și dona cu ajutorul unei aplicații de pe telefon

Publicat

Centrul de Transfuzie Sanguină Alba Iulia, împreună cu studenții din cadrul UMF Cluj organizează o campanie de donare de sânge.

A fost creată și o aplicație prin care cei care se programează, și ulterior, donează sânge, adună puncte și beneficiază de ofertele partenerilor campaniei. 

Campania de donare de sânge se desfășoară în perioada 19-23 aprilie, între orele 7.30-12.00.

Pentru mai multe detalii puteți suna la: 0258.834.050.

Prin câțiva pași simpli veți putea beneficia de ofertele celor care susțin campania de donare sanguină.

 1. Descărcați aplicația;
 2. Vă programați pentru donare;
 3. După analize, puteți dona sânge;
 4. Scanați codul pentru validare;
 5. Adunați punctele și beneficiați de oferte.

Aplicația BlooDoChallenge poate fi descărcată din App Store sau Google Play

Centrul de Transfuzie Sanguină Alba Iulia se află în incinta Spitalului Județean de Urgențe Alba, situat pe Bulevardul Revoluției 1989, numărul 23.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Medalii de aur, argint și bronz pentru practicanții de taekwondo din Alba, la Campionatul Național desfășurat la București

Publicat

14 medalii de aur, argint și bronz au obținut practicanții de taekwondo ai clubului Revolution Academy Alba, la Campionatul Național de Taewondo WT, desfășurat în weekendul ce a trecut la București.

Clubul din Alba a participat cu 16 sportivi, mulți dintre ei având o vârstă fragedă și pentru unii fiind chiar prima participare la o competiție sportivă de o anvergură națională.

Medalii de aur

Jelea Eduard -25 kg locul 1

Gemanescu Nicoleta +30 kg

Vas Karina -30 kg

Boloage Alecsandru -45 kg

Galea Mario -44 kg

Medalii de argint

Luha Eduard -40 kg

Dan Alexandru +40 kg

Cetean Eduardo -37 kg

Fara Alex -40 kg

Groza Alexandra +50 kg

Cetean Luca -25 kg

Medalii de bronz

Dobarta Roxana +30 kg

Popa Vasile -35 kg

Ghenescu Natalia -51kg

”Încă odată am adus Alba Iulia pe podium, la un sport olimpic. Chiar dacă a fost pandemie, chiar dacă a trebuit să ne antrenam în condiții improprii, am reușit să obținem 14 medalii de aur, argint și bronz la un campionat național. Susținerea financiară este exclusiv din partea părinților și a unor persoane care ne sunt aproape încă de la prima competiție la care am participat.

De mai bine de doi ani ne antrenam într-un spațiu în care nu mai încăpem, dar totuși facem performanță și ducem Alba Iulia, Sebeșul și județul Alba pe podium la toate competițiile la care participăm”, a declarat pentru alba24.ro, Alin Moldovan, antrenorul clubului Revolution Academy Alba Iulia.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate