Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Elevi şi profesori din Ungaria, în vizită la Școala Gimnazială „Toma Cocișiu” din Blaj. Proiect pentru promovarea obiceiurilor și tradițiilor

Publicat

IMG_5722 Implicată în Proiectul european „Valențe cultural-educative: Prietenie peste hotare, Ungaria-România”, Școala Gimnazială „Toma Cocișiudin Blaj a primit joi, 8 iunie, vizita delegației de la Școala Generală Confesională Evanghelică „Sztehlo Gabor” din Budapesta-Ungaria.

Obiectivul general al proiectului este promovarea obiceiurilor și tradițiilor specifice zonei în care funcționează fiecare unitate școlară, îmbunătățirea calității procesului de învățământ, a experiențelor didactice, prin cooperare internațională cu alte școli europene, vizând dobândirea de către elevi și cadre didactice de competențe și abilități specifice unei educații europene.

Vizita delegației străine a fost un moment festiv pentru școala din Blaj. Oaspeții, cei 36 de elevi din clasa a VII a, însoțiți de 4 cadre didactice, au fost întâmpinați, așa cum e obiceiul la români, cu pâine și sare și au fost primiți într-un cadru bine pus la punct de conducerea școlii și profesorii implicați în proiect. Cuvântul de deschidere l-a avut prof. de Limba maghiară Réka Dezsö care a asigurat și traducerea.

„Este pentru prima dată când un grup de elevi și cadre didactice din Ungaria vizitează școala printr-un astfel de parteneriat, motiv în plus de mândrie pentru noi”, a spus prof. Réka Dezsö.

După un discurs de bun venit, rostit de directorul instituției, prof. dr. Alina Maria Dulău, musafirii au aflat despre istoricul școlii și patronul ei spiritual, despre modul în care funcționează sistemul educațional românesc.

„Această vizită este un început promițător în ceea ce privește colaborarea dintre instituțiile noastre partenere și o oportunitate de realizare a unui schimb de bune practici, un prilej de a schimba impresii, experiențe, adrese, în scopul realizării unui parteneriat pe termen lung”, a spus prof. dr. Alina Maria Dulău.

Ospitalitatea manifestată de gazde a fost remarcată și subliniată de participanți prin frumoase cuvinte de mulțumire adresate de prof. Strauszné Garamvölgyi Gréta (inițiator și coordonator proiect), care a condus delegația maghiară.

În cinstea oaspeților elevii școlii au prezentat un frumos program artistic. Au fost etalate frumoasele costume populare românești și maghiare, precum și uniforma școlară. Un grup de elevi din clasa a V a B (diriginte prof. Ana Marcu) au interpretat cântece populare românești iar elevii de la secția maghiară au prezentat cântece din zona Târnavelor. N-a lipsit din program nici dansul popular maghiar, animat de elevele de la secția maghiară, coordonate de prof. Réka Dezsö. Muzica populară a atins sufletele oaspeților, aceștia savurând în mod special frumusețea costumelor populare românești dar și pe cele maghiare.

Musafirii au fost serviți apoi cu cozonac, produs specific românesc, prezentându-de tehnica de preparare și ingredientele folosite, precum și sărbătorile tradiționale când este servit .

Delegația străină a fost condusă a fost condusă apoi de gazde în interiorul impunătoarelor clădiri ale instituției școlare. În școală au fost trecute în revistă sălile de clasă, laboratoarele, baza didacto-materială, expoziții permanente sau temporare: „Mă îmbrățișează locul natal”(Expoziție de desene) și „Toma Cocișiu – patronul spiritual al școlii” (expoziție de carte). Condițiile oferite elevilor și cadrelor didactice i-au impresionat foarte mult pe elevii și profesorii din străinătate.

După vizitarea școlii, activitatea a continuat în sala multifuncțională a școlii cu o activitate interractivă, pe grupe de lucru, cu elevii școlii gazdă și oaspeții din străinătate, învățarea de cuvinte și expresii românești pe care elevii maghiari le-au folosit apoi în continuarea programului, cântece și jocuri distractive și de socializare.

După ce musafirii au petrecut momente plăcute în școală, s-a trecut la acțiunea de prezentare a specificului orașului și a zonei. S-a vizitat orașul, identificându-se pe parcursul acestei drumeții obiectivele istorice, culturale și turistice, dar și atracțiile naturale – monumente ale naturii din municipiul de la confluența Târnavelor. S-au bucurat de minunăția împrejurimilor, admirând panorama orașului de pe deal de la Crucea lui Avram Iancu, au făcut un popas la Teiul lui Eminescu, au format un lanț viu în jurul Stejarului secular al lui Avram Iancu.

La plecare oaspeții au rămas plăcut impresionați de modul în care au fost primiți de gazde , de costumele populare din zonă și de faptul că românii și maghiarii își prețuiesc istoria și tradițiile. La întâlnire au mai participat dir. adj. Mirela Bălău, alte cadre didactice implicate în proiect și preotul Kabai Ferenc de la Biserica Reformată, care a însoțit delegația din Ungaria în drumeția prin Blaj.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax