Actualitate
FOTO: Elevii de la unitățile de învățământ din Cugir au aniversat MICA UNIRE printr-o serbare la Casa de Cultură din oraș
Cei 157 de ani de la Mica Unire sau Unirea Principatelor Române a fost sărbătorită în avans cu două zile la Cugir. Vineri seara Casa de Cultură a orașului Cugir a fost gazda unui spectacol cultural-artistic dedicat celebrării Micii Uniri.
La eveniment au participat un număr de 100 de spectatori, parinții,bunicii celor de pe scenă,dar și cadre didactice.
Manifestarea a debutat cu două prezentări a viceprimarului orașului Cugir Horia Rotche (totodată profesor de istorie): în prima acesta a vorbit despre însemnătatea evenimentului de la 24 ianuarie 1859 pentru istoria României atât în context național cât și internațional,cea de-a doua prelegere a constat în prezentarea personalității celui care a fost primul domnitor al Principatelor Unite şi al statului român:Alexandru Ioan Cuza:”Fără implicarea poporului nu s-a putut realiza Mica Unire,cum este ea cunoscută în istorie.Unirea Principatelor Române din data de 24 ianuarie 1859 au reprezentat pentru România în aceea vreme orele astrale ale românilor”.
„Personalitatea domnitorului Alexandru Ioan Cuza despre care am amintit și anul trecut este o persoană deosebită,un gentleman al vremii,un om de societate,bun orator și drept,un om de caracter.A fost cea mai mare personalitate a României care se poate adăuga cu ușurință în panteonul personalitățiilor importante ale istoriei noastre. Cuza a fost și cel mai mare revoluționar român,de ce? Din două aspecte: pentru că a militat necontenit pentru unirea tuturor provinciilor românești sub un singur stat unit,a contribuit la programul revoluționar de la 1848 alcătuind unele dintre punctele care se regăsesc în acel program”.
Citește și 24 ianuarie 1859: „Mica Unire”, primul pas spre România. Cum s-a făcut Unirea Principatelor Române sub domnia lui Cuza
La eveniment au participat un număr de 85 de copii care au alcătuit patru grupuri vocal-instrumentale aparținând instituțiilor de învățământ din oraș.
Au încântat publicul cu scenete, poezii și cântece tradițional patriotice: Școala Gimnazială „Iosif Pervain-clasele I-IV (învățător: Felicia Trif) cu sceneta „Moş Ion Roată şi Unirea“ după povestirea cu același nume a lui Ion Creangă, Corul Școlii Gimnaziale „Iosif Pervain” Cugir (profesori coordonatori: Aurora Andriuc și Marcel Cibu) cu piesele: „Doamne ocrotește-i pe români”,„Ardealul pământ românesc” și „Dac-am plecat Ardealule din tine”, Grupul Mlădițe Cugirene -grup alcătuit din elevii ai Școlii Gimnaziale Nr 3 Cugir și a Școlii Gimnaziale „Ioan Mihu” Vinerea (profesor coordonator Ionela Popa Dărab) cu piesele:”Hora Unirii”,”Treceți batalioane române Carpații” și „Transilvanie frumoasă”,Cercul de canto,pian și chitară al Casei de Cultură a orașului Cugir (profesor coordonator:Corina Băcăințan) cu piesele:”Se adună moții sub gorun”și „Jurăm pentru Ardeal”.
Încheierea spectacolului le-a aparținut celor mai mari aparținând celor două colegii din oraș: Colegiul Național „David Prodan” Cugir și Colegiul „I.D.Lăzărescu” Cugir-elevii din cele două instituții de învățământ formând împreună Grupul folk Aprentis-(profesor coordonator Călin Furdui),aceștia interpretând piesele:”Cuvântul lui Roată către Divan”,”Pământul deocamdată” .
FOTO&TEXT: Sorin Giurca
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News