Actualitate
FOTO: Eminescu, ȋntre romantism și decadentism. Provocare pentru elevii de la liceul din Teiuş să identifice cuvântul care „trădează obsesia poetului nepereche”
Profesori de la Liceul Teoretic Teiuş au lansat, în această săptămână, o provocare elevilor pentru a-şi pune la încercare talentul şi a descoperi nuanțe diferite ale realității sufletești manifestate în operele marelui poet Mihai Eminescu. Este vorba despre proiectul Eminescu ȋntre romantism și decadentism, ce propune elevilor căutarea, explorare și exploatarea prin diferite tehnici, a cuvântului care trădează obsesia poetului nepereche, înclinând balanța spre romantism sau decadentism.
Citește și 15 ianuarie: 165 de ani de la nașterea poetului, Mihai Eminescu. „Luceafărul”, cel mai lung poem de dragoste din lume
Una dintre activitățile proiectului s-a desfăşurat marţi şi au participat elevi din clasele V-XII, care au recitat poezii eminesciene, cântece pe versurile marelui poet şi au prezentat un power-point care a punctat esențialul vieții și operei artistului. La eveniment au fost prezente personalități locale, consilieri, profesori, părinți și elevi.
Proiectul urmărește să încurajeze deschiderea culturală către forme multiple de manifestare artistică a elevilor, să valorifice potențialul creativ și interpretativ al acestora, pentru cultivarea simțului estetic și a gustului pentru lectură.
Astfel, elevii au ocazia să-şi aprofundeze cunoștințele despre universul operei lui Eminescu, să-şi dezvolte abilitățile de lectură, să-şi cultive simţului estetic (lectură, muzică, desen, eseu), să se familiarizeze cu textul poetic/liric, să interpreteze, într-o manieră personalizată, în limbajele altor arte, a unor fragmente sau aspecte din operă şi să dramatizeze secvențe din textele eminescene.
Organizatorii sunt prof. Romina Pop, prof. documentarist, Marius Pintea, Corina Radu, Gabriela Lascu, Ionela Staicu, Silvana Avrămuț, Ana Breaz, Adriana Popa, Lacrima Ungur.
„Baudelaire scria într-un celebru pasaj <Pentru a pătrunde în sufletul unui poet sau cel puțin în principala sa preocupare, trebuie să căutăm în operele sale cuvintele care se repetă cel mai frecvent. Cuvântul va trăda obsesia>.
Eminescu este un romantic desăvârșit și un spirit demiurgic care are capacitatea de a transforma tot ce atinge (viziunile cele mai prăpăstioase și deconcertante uneori) într-un lirism pur al esențelor. Pe de altă parte, dacă privim lirismul eminescian din perspectivă comparativă a istoriei literare și ținând cont de criteriul cronologic, poetul ar face parte din ceea ce, în Italia și în Europa, poartă numele de a doua generație romantică ale cărei limite și defecte sunt bine cunoscute”, au transmis organizatorii.
Proiectul „Eminescu între romantism și decadentism” propune elevilor căutarea, explorare și exploatarea prin diferite tehnici, a cuvântului care trădează obsesia poetului nepereche, înclinând balanța spre romantism sau decadentism.
Activităţile continuă până în 17 ianuarie. În program au fost incluse, pentru elevii din clasele I-IV, recitaluri de poezie şi desen pe marginea poeziei, concurs pentru elevii claselor V-VIII, cu exprimarea prin desen a ideii poetice dintr-o poezie dată şi recitaluri de poezie (în română, engleză şi franceză), dar şi cântece pe versuri de Eminescu. Pentru tinerii din clasele IX-XII a fost propusă realizarea unor eseuri cu tema „Sensuri existențiale eminesciene” (timpul, cosmicul, meditația istorică, natura și iubirea, motive poetice, fantasticul), creaţii de grafică grafică (afiș A4 sau A3), proza, poezie, dramaturgie, viziune personală asupra unor texte, aspecte din opera lui Eminescu), interpretare dramatică a unui text eminescian, interpretare muzicală a unui text eminescian.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News