Actualitate
FOTO: Exponatul lunii aprilie la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia. Inscripţie votivă dedicată împăratului roman Caracalla
Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia a prezentat, marţi, exponatul lunii aprilie. Cu această ocazie a fost expusă o inscripție votivă dedicată împăratului roman Caracalla, pe o bază de statuie din calcar, având dimensiunile de 108 x 60 x 56 cm.
Din datele prezentate de specialişti, coronamentul și pedimentul au o elaborare modestă, fără decorație. Câmpul epigrafic este neobișnuit de pronunțat, ocupând aproape toată suprafața fațadei. Paleografia inscripției este frumos elaborat și ușor de citit, însă, datorită textului pompos, aspectul câmpului epigrafic devine aglomerat, cu numeroase ligaturi. Cu o statuie de marmură sau de bronz care reprezenta probabil pe Iupiter însuși, monumentul avea înălțimea unui soldat obișnuit (170 – 175 cm).
Monumentul a fost semnalat prima dată în 1767 în manuscrisul lui S. Freiherr von Hohenhausen, care a văzut piesa în grădina comandantului de garnizoană din Cetatea Vauban. În același loc era și peste un secol, când patriarhul epigrafiei, Theodor Mommsen a vizitat Alba Iulia în 1857. Deși locul original al inscripției și condițiile descoperirii sunt imposibil de reconstituit, textul epigrafic sugerează că monumentul era amplasat în Principia, cea mai importantă clădire a castrului legionar.
Inscripția este unul dintre cele peste 25 de monumente epigrafice votive descoperite pe teritoriul castrului legionar din Apulum, câteva dintre ele provenind din săpăturile recente din 2011, când o mare parte din Principia castrului a fost descoperită.
Amplasarea unei asemenea piese votive, fie din calcar sau chiar din marmură, era nu numai o devoțiune religioasă și personală a dedicantului, dar și o auto-reprezentare socială în fața soldaților.
Traducerea textului: ”Lui Iupiter cel Prea Mare și Prea Bun şi celorlalţi zei şi zeite nemuritori şi Daciei, pentru sănătatea stăpânului nostru, Marcus Aurelius Antonius, cel pios şi fericit, Augustul nostru (împărat). Caius Aurelius Sigillius, tribun al Legiunii a XII-a Gemina Antoniniana, a dedicat acest monument pe 4 aprilie, când consuli erau Laetus pentru a II-a oară şi Cerialis.”
Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News