Contacteaza-ne si pe
Publicitate

CÎMPENI

FOTO: Imagini apocaliptice din Apuseni. Iazul de decantare de la Valea Şesii, prin obiectivul lui Romulus Oprișcan

Publicat

v sesii

Dezastrul ecologic de la Geamăna – iazul de decantare Valea Şesii, surprins în imagini apocaliptice, parcă din altă lume. Este o realitate tristă, a Munţilor Apuseni, surprinsă de fotograful Romulus Oprișcan.

Sterilul înroșit de deșeurile de la cariera de cupru de la Roșia Poieni acoperă peisaje ce odată au fost neatinse de mâna omului, pe o suprafaţă de peste 13 hectare.

geamana

”Iazul de decantare Valea Șesii (Geamana) reprezintă un muzeu în aer liber dedicat mineritului iresponsabil. Un exemplu de mutilare și poluare a naturii cu consecințe grave asupra oamenilor și animalelor. Este o proiecție a ceea ce se poate întampla dacă exploatarea auriferă de la Roșia Montană începe. Zona munților Apuseni este plină de iazuri, cariere, halde care necesită măsuri urgente de ecologizare” a scris Romulus Oprișcan, autorul fotografiilor.

În urmă cu mai bine de 30 de ani, despre localitatea Geamăna din Munții Apuseni nu se știa aproape nimic. Acum, lumea întreabă de „satul scufundat”, devenit o destinaţie turistică, mai ales pentru străini.

geamana

Iazul de steril care a acoperit satul Geamăna, cu tot cu cele 400 de case, s-a transformat în principalul punct de atracție din comuna Lupșa. Tot ce a mai rămas din satul în care locuiau peste 1.000 de suflete este turla bisericii. Restul este sub ape.

Totul a început în vremea comunismului, când Nicolae Ceaușescu a vrut să facă la Roșia Poieni cea mai mare exploatare de cupru din Europa de la acea veme.

geamana

Exploatarea zăcământului a început în anul 1978, iar producţia de cupru în 1983. O parte dintre cei 1.000 de localnici au fost atunci desăpăgubiți și au reușit să se mute din localitate. Cei care au rămas au fost nevoiți să se mute tot mai sus pe deal, pentru a se feri de iazul de steril. Ei au fost martorii dezastrului care a urmat. Dacă la începutul anului 1986, când a început deversarea sterilului, trăiau sute de familii în zonă, acum, în căsuțele răsfirate în jurul lacului dacă mai locuiesc 15 oameni.

geamana

Iazul de decantare Valea Şesii este locaţia principală de depozitare a sterilului provenit de la exploatarea minieră de suprafaţă Roşia Poieni. Aici ajung reziduurile de la cariera exploatată de Cupru Min.

Apa în contact cu sutele de tone de sulfuri metalice din halde şi iazuri produc acid sulfuric și metale precum cupru, fier, zinc, crom, zinc, arseniu, mangan.

Apele extrem de acide, dar şi cele bazice curg prin afluenţi în râul Arieş şi afectează întreaga zonă. Pe lângă acest fenomen, în zonă mai produce efecte şi leşierea sterilului, prin care acidul sulfuric şi sulfaţii de metale grele ajung, la rândul lor, în apă şi sol, generând poluarea intensă a bazinului hidrografic.

geamana

La Geamăna se ajunge cel mai ușor prin localitatea Gura Cornei, doar că la intrarea în Roșia Poieni o să întâlniți o un paznic, care veghează zona deținută de Cupru Min și s-ar putea să nu vă permită accesul.

geamana

A doua variantă este de la Cîmpeni spre comuna Lupșa, iar de acolo, pe jos, în jur de 5 kilometri, până la Gemăna.

Foto: Romulus Oprișcan

 


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

3 Comentarii

3 Comments

 1. Ionel

  marți, 12.02.2019 la 20:08

  Dar i-a păsat cuiva vreodată de mediu? Drumurile noastre sunt pline de gunoaie, albiile râurilor la fel.

 2. pilu

  marți, 12.02.2019 la 21:44

  Ce va mai tot mirati. Situatia asta dateaza de mult timp. Doar nu vrei sa spui ca cei de la mediu nu-si fac datoria ? Aia stau acolo pe bani buni, nu-i mai tot deranja cu chestii d’astea pe care le cunosc. Hai cu ceva nou.

 3. Vasile

  miercuri, 13.02.2019 la 10:26

  Stiati ca CupruMin,intentioneaza sa darame turnul bisericii?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: „Mugurii Crucii Roşii”. Preşcolari din Sebeş şi Petreşti au participat la un concurs de educaţie pentru sănătate

Publicat

Zeci de copii de la 9 grădiniţe din Sebeş şi Petreşti au participat, miercuri, la concursul „Mugurii Crucii Roşii”, organizat de Crucea Roşie Română Filiala Alba, în colaborare cu Şcoala gimnazială „Mihail Kogălniceanu” Sebeş. Concursul s-a adresat copiilor preşcolari, pentru formarea deprinderilor de igienă personală şi însușirea cunoștințelor privind educația pentru sănătate. Anul acesta, la […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Românii cred că România se îndreaptă într-o direcţie greşită, dar sunt mai optimişti privind Europa. Sondaj INSCOP

Publicat

sondaj inscop

Un sondaj național realizat de INSCOP Research în martie relevă că românii sunt mai pesimiști în ceea ce privește direcția propriei țări și mai optimiști față de cea a Europei. 72,8% dintre români consideră că direcția în care se îndreaptă România este greșită. Un procent de 17,8% este de părere că direcția în care merge […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: “Micii Ecologiști ai Cetății”. Zeci de preşcolari din Alba au dovedit că sunt prieteni ai naturii

Publicat

micii ecologisti

Zeci de copii de la 17 grădiniţe din judeţul Alba au participat miercuri la a cincea ediţie a concursului “Micii Ecologiști ai Cetății”. Micuţii au avut de trecut prin trei probe: cea a costumelor confecționate din materiale reciclare, cea de întrebări și răspunsuri despre ecologie şi proba practică, în care fiecare echipaj a confecționat o […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Vizita Papei la Blaj: Semnificaţia beatificării celor şapte episcopi, pe Câmpia Libertăţii

Publicat

campia libertatii episcopi beatificare

În 2 iunie, pe Câmpia Libertăţii de la Blaj Papa Francisc va oficia ceremonia de beatificare a şapte episcopi greco-catolici uciși în România între anii 1950 – 1970. Despre semnificaţia momentului a vorbit şi Pr. Prof. Dr. Cristian Rus, de la Capela Arhiereilor din Blaj. “Momentul de beatificare de pe Câmpia Libertății din Blaj trebuie […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate