Connect with us
Publicitate

CÂMPENI

FOTO: Imagini apocaliptice din Apuseni. Iazul de decantare de la Valea Şesii, prin obiectivul lui Romulus Oprișcan

Publicat

v sesii

Dezastrul ecologic de la Geamăna – iazul de decantare Valea Şesii, surprins în imagini apocaliptice, parcă din altă lume. Este o realitate tristă, a Munţilor Apuseni, surprinsă de fotograful Romulus Oprișcan.

Sterilul înroșit de deșeurile de la cariera de cupru de la Roșia Poieni acoperă peisaje ce odată au fost neatinse de mâna omului, pe o suprafaţă de peste 13 hectare.

geamana

”Iazul de decantare Valea Șesii (Geamana) reprezintă un muzeu în aer liber dedicat mineritului iresponsabil. Un exemplu de mutilare și poluare a naturii cu consecințe grave asupra oamenilor și animalelor. Este o proiecție a ceea ce se poate întampla dacă exploatarea auriferă de la Roșia Montană începe. Zona munților Apuseni este plină de iazuri, cariere, halde care necesită măsuri urgente de ecologizare” a scris Romulus Oprișcan, autorul fotografiilor.

În urmă cu mai bine de 30 de ani, despre localitatea Geamăna din Munții Apuseni nu se știa aproape nimic. Acum, lumea întreabă de „satul scufundat”, devenit o destinaţie turistică, mai ales pentru străini.

geamana

Iazul de steril care a acoperit satul Geamăna, cu tot cu cele 400 de case, s-a transformat în principalul punct de atracție din comuna Lupșa. Tot ce a mai rămas din satul în care locuiau peste 1.000 de suflete este turla bisericii. Restul este sub ape.

Totul a început în vremea comunismului, când Nicolae Ceaușescu a vrut să facă la Roșia Poieni cea mai mare exploatare de cupru din Europa de la acea veme.

geamana

Exploatarea zăcământului a început în anul 1978, iar producţia de cupru în 1983. O parte dintre cei 1.000 de localnici au fost atunci desăpăgubiți și au reușit să se mute din localitate. Cei care au rămas au fost nevoiți să se mute tot mai sus pe deal, pentru a se feri de iazul de steril. Ei au fost martorii dezastrului care a urmat. Dacă la începutul anului 1986, când a început deversarea sterilului, trăiau sute de familii în zonă, acum, în căsuțele răsfirate în jurul lacului dacă mai locuiesc 15 oameni.

geamana

Iazul de decantare Valea Şesii este locaţia principală de depozitare a sterilului provenit de la exploatarea minieră de suprafaţă Roşia Poieni. Aici ajung reziduurile de la cariera exploatată de Cupru Min.

Apa în contact cu sutele de tone de sulfuri metalice din halde şi iazuri produc acid sulfuric și metale precum cupru, fier, zinc, crom, zinc, arseniu, mangan.

Apele extrem de acide, dar şi cele bazice curg prin afluenţi în râul Arieş şi afectează întreaga zonă. Pe lângă acest fenomen, în zonă mai produce efecte şi leşierea sterilului, prin care acidul sulfuric şi sulfaţii de metale grele ajung, la rândul lor, în apă şi sol, generând poluarea intensă a bazinului hidrografic.

geamana

La Geamăna se ajunge cel mai ușor prin localitatea Gura Cornei, doar că la intrarea în Roșia Poieni o să întâlniți o un paznic, care veghează zona deținută de Cupru Min și s-ar putea să nu vă permită accesul.

geamana

A doua variantă este de la Cîmpeni spre comuna Lupșa, iar de acolo, pe jos, în jur de 5 kilometri, până la Gemăna.

Foto: Romulus Oprișcan

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. Ionel

    marți, 12.02.2019 at 20:08

    Dar i-a păsat cuiva vreodată de mediu? Drumurile noastre sunt pline de gunoaie, albiile râurilor la fel.

  2. pilu

    marți, 12.02.2019 at 21:44

    Ce va mai tot mirati. Situatia asta dateaza de mult timp. Doar nu vrei sa spui ca cei de la mediu nu-si fac datoria ? Aia stau acolo pe bani buni, nu-i mai tot deranja cu chestii d’astea pe care le cunosc. Hai cu ceva nou.

  3. Vasile

    miercuri, 13.02.2019 at 10:26

    Stiati ca CupruMin,intentioneaza sa darame turnul bisericii?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax