Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Expoziție cu reptile vii, la Muzeul din Alba Iulia. Şarpele cu clopoţei, şopârla cu limba albastră, anaconda și crocodil african

Publicat

La Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, 50 de specii de reptile și-au „făcut casă” până în 13 iulie. Timp de o lună, cei care doresc să vadă de aproape o iguană, broscuțe țestoase, cameleoni sau pitoni trebuie doar să viziteze expoziția din incinta muzeului din Alba Iulia. Crocodilul pitic african, șarpele cu clopoței, anaconda, vipera cu bot turtit, șopârla cu limba albastră sunt doar câteva dintre exemplarele, unele chiar rare, care așteaptă să fie privite de albaiulieni.

De vineri, începând cu ora 10.00, la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia se deschide expoziția de reptile vii. Astfel că aveți ocazia să vedeți specii rare în Europa, pe care le puteți fotografia.

Copiii vor putea „saluta” cameleonii, broscuțele țestoase, șerpi boa, iguanele. La muzeu sunt „cazate” și tarantule.

Cele 50 de specii de reptile care au fost aduse la Alba Iulia sunt hrănite zilnic cu carne de pui și inimă de vită. Cei mai „mâncăcioși” sunt pitonii, care ajung să consume și 20 de kilograme de carne. Îngrijitorii acestor reptile spun că se aprovizonează cu mâncare pentru „copiii” lor la două săptămâni și, chiar dacă nu depun efort fizic, animalele primesc mâncare bogată în minerale și proteine.

Din acvariile frumos aranjate, exact ca o cameră numai bună pentru somn și relaxare, fiecare are o poveste aparte. Unul dintre reprezentanţii firmei expozante ne-a mărturisit că pasiunea pentru șerpi o are de la 6 ani, că i-a văzut întâi la televizor și nu s-a speriat, apoi pe la 8 ani a pus mâna pe primele șarpe și de atunci a știut că ar vrea să fie un herpetolog.

Are şi o reptilă preferată, se numeşte Elviras şi are 4 ani. Este un boa imperial neveninos, care poate fi mângâiat pentru că este şi o specie destul de blândă, chiar dacă este crescută în captivitate. Între cei doi s-a legat o mare prietenie, astfel că, din cele 50 de specii pe care le-au adus la Alba Iulia, de Elviras se simte cel mai apropiat. Iar cei care vor merge la expoziţie vor avea ocazia să mângâie şi acest boa imperial.

De-a lungul anilor a învățat despre fiecare în parte cu ce se hrăneşte, ce lungime ajunge să atingă, când dorm sau când sunt agresivi, când pot fi mângâiaţi şi care le sunt micile plăceri.

 

De exemplu, despre vardanul de deşert ne-a spus că este cea mai leneşă reptilă din cadrul expoziţiei. Are nevoie de nisip şi în rest stă tolănit fără nicio grijă.

O altă specie, despre care se spune că până în acest moment în Europa sunt cunoscute doar trei astfel de exemplare, este crocodilul pitic african, care în curând va împlini vârsta de 27 de ani.

 

 

Este una dintre vedetele expoziției, care se diferențează de restul crocodililor prin culoarea ochilor. Sunt căprui spre negru, restul speciilor de acest gen având culoarea verde – gălbui.

Dacă tot veni vorba de exemplare „wow” ale expoziției, una dintre ele este şi șopârla cu limba albastră, care scoate limba atunci când se simte amenințată. Poate atinge lungimi de 4 cm.

Pitonul reticulat este cea mai lungă specie de reptile din cadrul expoziţiei, poate depăși și 7 m. Este o specie destul de agresivă, dar merită văzută.

Cea mai veninoasă specie care se află în acvariile de la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia este vipera cu corn. „Culcușul” acestei specii este sub nisip, pentru că așa se poate proteja de prădători, dar și așa poate vâna. I se văd cornițele și ochii, pe care greu le poți deosebi, având în vedere că pielea sa are culoarea nisipului.

Șarpele cu clopoței este tot o specie de reptile agresive, dar mușcătura lui nu este veninoasă. Dacă până în anii 80 nu se găsea antidot, în ziua de astăzi s-a găsit leacul.

 

Toată lumea a văzut filmul Anaconda, dar poate că nu toți au văzut o anaconda uriașă. La Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia și un astfel de exemplar poate fi văzut. Este neveninos și este o specie destul de agresivă.

Pentru specia vipera cu bot turtit de Touran, care este o reptilă veninoasă, încă nu s-a găsit un antidot, în caz că sunteţi „victima” unei mușcături.

Din acvarii sunt inofensive, așa că le puteți privi fără să vă temeți. Iar pentru copii bucuria va fi și mai mare, dacă au curajul să mângâie unele din speciile colecției aduse la Alba Iulia.

Biletul de intrare este 5 lei, respectiv de 4 lei pentru cei care vin cu un grup de peste 10 persoane. Orarul va fi de marţi până duminică, între orele 10.00 şi 18.00, în perioada 13 iunie – 13 iulie.

Expoziţia este organizată de Consiliul Judeţean Alba, Gabonica SRL Arad, care vine după 11 ani în Alba Iulia pentru a doua oară şi Muzeul Naţional al Unirii.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax