Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

(FOTO) Liga Studenţilor din Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a împlinit 20 de ani


Publicat

La Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, această săptămână este una de sărbătoare, pentru că Liga Studenţilor (LSUA) împlineşte 20 de ani de când a fost înfiinţată. Evenimentul a fost celebrat de membrii şi reprezentanţii Ligii, împreună cu rectorul Daniel Breaz şi prorectorul Moise Achim (rectorul Universităţii din 2004 până în martie 2012). Aceştia au urat „La mulţi ani” Ligii şi i-au încurajat pe studenţi să continue şi să dezvolte acţiunile pe care le derulează.

Într-un cadru emoţionant şi aniversar, studenţii membri în Ligă au primit felicitări şi încurajări de la absolvenţi ai universităţii, foşti membri LSUA şi de la rectorul şi prorectorul instituţiei de învăţământ superior. Discuţiile au fost moderate de preşedinta LSUA, Janeta Corina Lăpăduş, iar, în paralel, pe un ecran, au fost derulate imagini de la evenimentele organizate de Ligă şi din viaţa studenţilor.

Rectorul Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Daniel Breaz, şi-a exprimat aprecierea pentru activităţile Ligii şi i-a asigurat pe membri de sprijinul său total:  „Atunci când colega voastră a lansat această invitaţie şi mi-a spus că se împlinesc 20 de ani de la înfiinţarea Ligii Studenţilor, m-am bucurat, pentru că toate structurile pe care le avem în universitate încep să sărbătorească o vârstă frumoasă, peste majorat. Deşi suntem o universitate tânără, deja am făcut foarte multe lucruri bune din punctul de vedere al ofertei educaţionale şi al miilor de absolvenţi care ne-au trecut pragul şi intrăm în linia universităţilor consacrate în România. Îi felicit pe cei care reuşesc să coaguleze în jurul lor o Ligă a studenţilor, care să fie parte integrată a ceea ce se întâmplă la nivel naţional, deocarece consider că este cea mai bună grupare în care vă puteţi regăsi extraşcolar, în care să vă puteţi exprima gândurile şi să veniţi cu proiecte bune, care să vă creeze o identitate ca studenţi. Viaţa de student nu înseamnă întotdeauna doar a merge la cursuri, seminarii sau laboratoare, ci şi altceva, viaţă de cămin, care nu se compară cu nimic, amintiri unice, toate fac parte din viaţa unui student. Liga studenţilor poate să vă conecteze şi la alte structuri, pentru că nu întotdeauna individual putem reuşi. Doresc Ligii studenţilor cât mai mulţi ani, cât mai multe sărbători, cât mai multe proiecte care să promoveze atât universitatea, cât şi viaţa studenţească. În măsura în care îmi veţi cere ajutorul, vă voi sprijini, uşa mea este deschisă şi voi susţine în continuare activitatea Ligii, care sper să fie la fel de frumoasă şi de bună ca şi până acum. Vă doresc succes!”.

Prorectorul Moise Achim, rector al universităţii din 2004 până în martie 2012, a fost martorul unei serii de evenimente şi activităţi ale Ligii, iar în cuvântarea sa, a amintit câteva dintre acestea. De asemenea, a menţionat că în trecut organizaţiile şi Ligile studenţeşti erau „mai închegate”, încurajându-i pe actualii membrii să devină puternici şi să îşi exprime liber ideile. La vederea, în public, a unor foşti membri ai Ligii, prorectorul Moise Achim a vorbit despre importanţa organizaţiei în viaţa efectivă a studenţilor ca oameni: „unii au plecat cu familii din Liga Studenţilor”.

Preşedinta Ligii Stundeţilor, Janeta Corina Lăpăduş, este studentă în anul I la specializarea Terapie Ocupaţională în cadrul Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Sociale şi masterandă la Administrarea Dezvoltării Regionale Durabile. Aceasta a oferit câteva coordonate ale Ligii şi a prezentat câteva activităţi din viitorul apropiat: „Liga Studenţilor este o asociaţie apolitică, neguvernamentală, nonprofit. Are misiunea de la lupta pentru drepturile studenţilor şi reprezintă interesele acestora. Obiectivele Ligii sunt de a susţine libera exprimare a studenţilor, medierea relaţiei dintre studenţi şi conducerea Universităţii, informarea despre drepturile studenţilor şi organizarea unei palete diverse de activităţi menite să dezvolte calitatea intelectuală, socială, culturală şi fizică a studenţilor”.

Activităţile principale ale Ligii sunt „Viaţa Asociativă Studenţească şi de Tineret”, un proiect de consolidare a relaţiei între studenţi, „Săptămâna Bobocului”, o activitate de informare a bobocilor în primele zile de studenţie, „Treasure Hunt”, tot o activitate dedicată bobocilor, o vânătoare de comori pentru a-i ajuta să descopere universitatea şi oraşul, „Fii tu schimbarea”, un workshop de informare a şefilor de grupe despre regulamentele interne ale Instituţiei, „Campania celor 16 zile de Activism împotriva violenţei asupra femeii”, o campanie amplă derulată de LSUA în parteneriat cu peste 15 instituţii şi ONG-uri, ocazie cu care, în iarnă, a fost organizat Marşul Tăcut. De asemenea, „Voluntar de Alba” este un proiect al Ligii prin care încearcă implicarea tinerilor în activităţi de voluntariat, având ca avantaj că voluntariatul este recunoscut ca experienţă profesională.

Primul preşedinte al Ligii Studenţilor şi fondatorul ei în 1992, Mihai Gligor, nu a fost prezent la eveniment, însă a transmis un mesaj, care a fost citit celor prezenţi.  Redăm o parte din scrisoare: „Într-o bună măsură, LSUA şi UAB au crescut împreună. Îmi amintesc că în 1992, aproape toţi studenţii Universităţii locuiau în căminul 1, iar sediul Ligii era în camera în care eram cazat, cred că 65 şi actele le ţineam într-o noptieră. Prin Liga Studenţilor s-au împărţit bilete gratuite la primul concert Michael Jackson în România, în 1992, toate locurile gratuite în tabere la mare şi la munte […] În semestrul I din anul universitar 1994-1995 am participat la o grevă generală a studenţilor şi îi amintesc că am blocat cursurile o săptămână. […] E vremea voastră acum. Aveţi condiţii de învăţat şi locuri infinit mai bune decât acum 20 de ani. Aveţi posibilitatea să accesaţi burse în străinătate, să călătoriţi, să comparaţi. Reprezentaţi studenţii cu dedicaţie şi profesionalism şi va fi mai bine pentru întreaga comunitate academică apulensa”.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Drum cu gheață, polei sau zăpadă: 5 REGULI esențiale pe care trebuie să le respecte șoferii pentru evitarea accidentelor

Publicat

drum

Odată cu venirea iernii numărul accidentelor rutiere, al tamponărilor este în creștere. Din cauza poleiului și a drumului înghețat, tot mai mulți șoferi pierd controlul mașinii și ajung să se lovească fie de alte autoturisme sau chiar de parapeți.

Pentru a preveni accidentele pe vreme rea, polițiști vin cu cinci sfaturi simple care ne pot scoate dintr-o situație pe care nu ne-o dorim. Să reducem viteza și să ne păstrăm calmul la volan sunt câteva din indicațiile polițiștilor.

Citește și Cum să faci singur soluţie pentru dezgheţat parbrizul. Variantă simplă, cu ingrediente pe care le ai în casă

1. Nu lăsaţi nimic la voia întâmplării!

Înainte de a porni la drum curăţaţi bine geamurile maşinii! Planificaţi-vă traseul astfel încât să rulaţi, pe cât posibil, pe artere mari! Plecați cu un sfert de oră mai devreme ca de obicei.

2. Nu conduceți cu viteză!

Pe polei sau gheaţă, distanţele de frânare se multiplică de 10 ori. Aşadar, nu circulaţi cu viteză. Păstrați o distanță mai mare între maşina din faţa şi cea pe care o conduceți!

3. Nu folosiți frâna de picior, ci alternativele!

Dacă este absolut necesar să frânaţi, faceţi-o cât mai ușor cu putinţă şi nu ridicaţi piciorul în momentul în care simţiţi în pedală activarea ABS-ului.

Acelaşi lucru este valabil şi pentru accelerările în trombă, care vor face ca roţile să-şi piardă aderenţa şi să se învârtă în gol.

4. Nu vă panicați dacă intrați în derapaj!

În cazul în care se întâmplă să pierdeţi controlul maşinii sau simţiţi că aceasta este pe cale să derapeze, ideal e să nu intraţi în panică. Tot ce puteţi face este să viraţi în direcţia în care alunecă spatele maşinii, reducând total sau parţial accelerarea, dar fără a pune frână.

Dacă spatele începe să derapeze în direcţie opusă, reduceţi bracarea roţilor până stabilizaţi maşina.

Evitaţi frânarea, pentru că ABS-ul s-ar putea să nu facă faţă suprafeţei alunecoase şi nu veţi face altceva decât să accentuaţi alunecarea. Nu apăsaţi mai tare pedala de acceleraţie decât atunci când sunteţi 100% sigur că aţi redresat maşina şi aceasta şi-a recăpătat tracţiunea.

5. Nu vă relaxați la volan, anticipați situaţiile periculoase!

Anticiparea este esențială în condiţii de iarnă, de aceea încetiniţi prin frână de motor înainte de a ajunge în aceste zone şi nu acţionaţi frâna dacă simţiţi că maşina începe să derapeze uşor.

Mare atenţie la cum conduceţi, mare atenţie la cei din jur şi la orice obstacole vă ies în cale, precum şi la starea drumului.

Vezi și Modificări în Codul Rutier: Amenzi pentru șoferii care își împrumută mașinile altor persoane. În ce condiții se aplică sancțiuni

Pentru un trafic rutier mai sigur, polițiștii le recomandă şoferilor:

Conducătorii auto ar trebui să tină cont de următoarele aspecte:

– în curbe, riscul de derapare este ridicat dacă drumul este umed, mai ales atunci când viteza este mare; la fel şi după efectuarea manevrei de depăşire, când se reintră pe banda iniţială;

– în cazul în care partea carosabilă este alunecoasă, pentru a încetini trebuie folosită frâna de moto; în niciun caz nu trebuie bruscate comenzile!

– pentru a putea opri în condiţii de siguranţă atunci când autovehiculul care circulă în faţă frânează brusc, trebuie mărită distanţa în mers;

– chiar dacă partea carosabilă este uscată, se pot întâlni porţiuni umede, unde există risc de formare a poleiului. De aceea, nu trebuie pornit la drum, chiar pe distanţe scurte, dacă autovehiculul nu este echipat cu anvelope de iarnă.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Testare pentru COVID gratuită, la cabinetul medicului de familie. Ministrul Sănătății: ”DSP să evalueze posibilitățile”

Publicat

de

Testarea pacienților suspecți de Covid ar putea fi făcută și în cabinetele medicilor de familie. Ministerul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că va crește capacitatea de testare pentru depistarea virusului Sars-Cov-2, prin dezvoltarea serviciilor în regim ambulatoriu.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a anunțat, vineri, după o întâlnire cu reprezentanţi ai Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, că se conturează o soluţie pentru rezolvarea problemelor medicilor de familie, printre care și creșterea capacității de testare pentru depistarea coronavirusului, informează Agerpres.

Ministrul Alexandru Rafila a avut vineri o primă întâlnire cu reprezentanții societăților profesionale ale medicilor de familie pentru identificarea soluțiilor privind testarea în cabinetele de medicină primară.

„Una dintre principalele urgențe în acest moment este să dezvoltăm capacitatea de testare la medicul de familie pentru pacienții potențial infectați COVID-19, evaluarea în ambulatoriu, precum și tratamentul în regim ambulatoriu al acestor pacienți. A fost o discuție care conturează o rezolvare rapidă a acestei probleme”, a declarat ministrul Sănătății la finalul întâlnirii.

În timpul discuțiilor s-a decis ca, în perioada următoare, direcțiile de sănătate publică să evalueze posibilitățile de testare la nivelul cabinetelor medicilor de familie.

S-a mai convenit un pachet de testare care să fie asigurat din fonduri publice, astfel încât testarea în cabinetul medicului de familie să fie gratuită pentru cetățeni.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Cum să faci singur soluţie pentru dezgheţat parbrizul. Variantă simplă, cu ingrediente pe care le ai în casă

Publicat

„Surpriza” neplăcută să-ţi găseşti parbrizul maşinii îngheţat, situaţie cu atât mai incomodă când te grăbeşti poate fi transformată într-o problemă rezolvată atunci când ai la dispoziţie soluţia necesară. Şi dacă ai uitat sau nu mai vrei să dai banii pe alte variante de dezgheţat geamurile, poţi apela la ingrediente pe care le ai în casă.

Varianta rapidă pentru a dezgheţa geamurile este să pui într-o sticlă sau alt recipient cu pulverizator apă, spirt şi detergent de vase.

Vezi HARTA PÂRTIILOR de SCHI din județul ALBA și împrejurimi. Variantele de distracție pe schiuri cu tarife, program și acces

O umpli 1/3 cu apă, adaugi 2/3 spirt şi o lingură de detergent de vase. Ai „fabricat” astfel o soluţie cu care îţi dezgheţi geamurile rapid.

Mai rămâne doar să porneşti la drum şi să conduci cu atenţie, pentru a evita incidentele în trafic.

Vezi Cinci RECOMANDĂRI pentru ŞOFERI: Cum trebuie să conducă pe vreme rea, pentru a evita producerea accidentelor sau altor situaţii nedorite la volan

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News

 

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Care este salariul mediu brut în județul Alba. Situația câștigurilor în raport cu celelalte județe din regiune

Publicat

Câștigul salarial mediu nominal BRUT a fost în județul Alba de 4.962 lei, în luna septembrie 2021, potrivit datelor furnizate de Direcția Regională de Statistică Alba. 

Este mai mare cu 79 de lei (+1,6%) decât cel înregistrat în luna anterioară.

Câștigul salarial mediu nominal net a fost 3.070 lei, în luna septembrie 2021, mai mare 46 lei (+1,5%) față de luna anterioară și cu 59 lei (+2,0) față de luna septembrie a anului 2020.

Câştigurile salariale medii nete peste media înregistrată pe judeţ au realizat salariaţii din domeniul serviciilor (3.092 lei), în timp ce câstig salarial mediu net sub media înregistrată pe judeţ au realizat salariaţii din agricultură, silvicultură şi pescuit (3.008 lei) si industrie şi construcţii (3.055 lei).

La nivel regional, câștigul mediu net (calculat ca medie ponderată a câştigurilor realizate în judeţele din regiune) a fost de 3.207 lei, mai mic cu 1 leu decât în luna anterioară şi mai mare cu 6,4% (+193 lei) faţă de aceeași lună a anul anterior.

Județul Alba, pe locul 15 la nivel național

Câştigul salarial mediu net înregistrat în judeţ în luna septembrie 2021 poziţionează judeţul pe locul 15 la nivel național, în ierarhia judeţelor ordonate descrescător și locul 4 la nivelul Regiunii Centru.

În luna septembrie 2021, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a crescut faţă de luna precedentă ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru performanțe deosebite sau pentru „Ziua petrolistului”), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi alte fonduri (inclusiv bilete de valoare), dar și datorită căștigurilor semnificative din producție și contracte de colaborare/prestare de servicii încheiate.

În continuare, cele mai mari salarii medii nete la nivel național sunt înregistrate în domeniul tehnologiei informației (precum servicii informatice) cu o medie de 8.377 lei, iar cele mai mici sunt înregistrate în domeniul confecțiilor, frabricarea articolelor de îmbrăcăminte, 1.957 lei, conform mediafax.ro.

Situația în regiunea Centru

Valoarea cea mai mare a câştigului salarial mediu net a fost de 3.502 lei, înregistrată în judeţul Sibiu, iar cea mai mică în judeţul Covasna, de 2.744 lei.

Câștigul salarial mediu brut, înregistrat în luna septembrie 2021, la nivel județean, a fost de 4962 lei, mai are cu 79 lei (+1,6%) decât în luan anterioară și mai mare cu 40 lei (+0,8%) față de septembrie 2020.

La nivelul Regiunii Centru, câștigul mediu brut, calculat în același mod precum câștigul mediu net, a fost de 5.240 lei, în creștere cu 2 lei față de luna anterioară și cu cu 6,4% (%314 lei) față de septembrie 2020.

Cel mai mare câştig mediu brut a fost înregistrat în judeţul Sibiu (5752 lei), iar cel mai mic în Covasna si Harghita (4467 lei).

Câştigul salarial mediu brut/net nu cuprinde sumele compensatorii, sumele plătite retroactiv ca urmare a câştigării în instanţă a drepturilor băneşti aferente anilor anteriori sau contravaloarea tichetelor/voucherelor de vacanţă, potrivit INS.

Faţă de luna anterioară, câştigul salarial mediu net a înregistrat scadere doar in judetul Sibiu ( -2,4% ),  si creșteri în restul judetelor, astfel:  Covasna (+2%), Alba (+1,5%), Harghita ( +1,2% ),  Mureș (+0,6%), Brașov (+0,4%).

Numărul de salariați a crescut

Efectivul de salariați înregistrat la finalul lunii septembrie 2021, în județul Alba, a fost de 95.919 persoane (adică 1,8% din totalul efectivului pe țară), marcând o creștere cu 0,2% față de luna anterioară, adică +237 de persoane și cu 1230 de persoane față de luna septembrie a anului 202 (+1,3%).

Cele mai mari creșteri de salariați în județ au avut loc în domeniul serviciilor (+609 persoane), pe locul 2 aflându-se industria și construcțiile cu +576 persoane, iar agricultura, silvicultura și piscicultura înregistrând +45 persoane.

La nivelul Regiunii Centru, în luna septembrie 2021,  se observă o creștere a efectivului cu 12,6% din totalul național (adică 692300 persoane), iar cu 1,2% față de luna septembrie 2020 (8.265 persoane).

În luna septembrie 2021, structura salariaţilor pe ramurile economiei naţionale a fost următoarea: 56,3% și-au desfăşurat activitatea în cadrul serviciilor, 41,3% în industrie şi construcţii şi doar 2,4% în agricultură, vânătoare, silvicultură şi pescuit.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate