Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

(FOTO) Liga Studenţilor din Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a împlinit 20 de ani

Publicat

La Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, această săptămână este una de sărbătoare, pentru că Liga Studenţilor (LSUA) împlineşte 20 de ani de când a fost înfiinţată. Evenimentul a fost celebrat de membrii şi reprezentanţii Ligii, împreună cu rectorul Daniel Breaz şi prorectorul Moise Achim (rectorul Universităţii din 2004 până în martie 2012). Aceştia au urat „La mulţi ani” Ligii şi i-au încurajat pe studenţi să continue şi să dezvolte acţiunile pe care le derulează.

Într-un cadru emoţionant şi aniversar, studenţii membri în Ligă au primit felicitări şi încurajări de la absolvenţi ai universităţii, foşti membri LSUA şi de la rectorul şi prorectorul instituţiei de învăţământ superior. Discuţiile au fost moderate de preşedinta LSUA, Janeta Corina Lăpăduş, iar, în paralel, pe un ecran, au fost derulate imagini de la evenimentele organizate de Ligă şi din viaţa studenţilor.

Rectorul Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Daniel Breaz, şi-a exprimat aprecierea pentru activităţile Ligii şi i-a asigurat pe membri de sprijinul său total:  „Atunci când colega voastră a lansat această invitaţie şi mi-a spus că se împlinesc 20 de ani de la înfiinţarea Ligii Studenţilor, m-am bucurat, pentru că toate structurile pe care le avem în universitate încep să sărbătorească o vârstă frumoasă, peste majorat. Deşi suntem o universitate tânără, deja am făcut foarte multe lucruri bune din punctul de vedere al ofertei educaţionale şi al miilor de absolvenţi care ne-au trecut pragul şi intrăm în linia universităţilor consacrate în România. Îi felicit pe cei care reuşesc să coaguleze în jurul lor o Ligă a studenţilor, care să fie parte integrată a ceea ce se întâmplă la nivel naţional, deocarece consider că este cea mai bună grupare în care vă puteţi regăsi extraşcolar, în care să vă puteţi exprima gândurile şi să veniţi cu proiecte bune, care să vă creeze o identitate ca studenţi. Viaţa de student nu înseamnă întotdeauna doar a merge la cursuri, seminarii sau laboratoare, ci şi altceva, viaţă de cămin, care nu se compară cu nimic, amintiri unice, toate fac parte din viaţa unui student. Liga studenţilor poate să vă conecteze şi la alte structuri, pentru că nu întotdeauna individual putem reuşi. Doresc Ligii studenţilor cât mai mulţi ani, cât mai multe sărbători, cât mai multe proiecte care să promoveze atât universitatea, cât şi viaţa studenţească. În măsura în care îmi veţi cere ajutorul, vă voi sprijini, uşa mea este deschisă şi voi susţine în continuare activitatea Ligii, care sper să fie la fel de frumoasă şi de bună ca şi până acum. Vă doresc succes!”.

Prorectorul Moise Achim, rector al universităţii din 2004 până în martie 2012, a fost martorul unei serii de evenimente şi activităţi ale Ligii, iar în cuvântarea sa, a amintit câteva dintre acestea. De asemenea, a menţionat că în trecut organizaţiile şi Ligile studenţeşti erau „mai închegate”, încurajându-i pe actualii membrii să devină puternici şi să îşi exprime liber ideile. La vederea, în public, a unor foşti membri ai Ligii, prorectorul Moise Achim a vorbit despre importanţa organizaţiei în viaţa efectivă a studenţilor ca oameni: „unii au plecat cu familii din Liga Studenţilor”.

Preşedinta Ligii Stundeţilor, Janeta Corina Lăpăduş, este studentă în anul I la specializarea Terapie Ocupaţională în cadrul Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Sociale şi masterandă la Administrarea Dezvoltării Regionale Durabile. Aceasta a oferit câteva coordonate ale Ligii şi a prezentat câteva activităţi din viitorul apropiat: „Liga Studenţilor este o asociaţie apolitică, neguvernamentală, nonprofit. Are misiunea de la lupta pentru drepturile studenţilor şi reprezintă interesele acestora. Obiectivele Ligii sunt de a susţine libera exprimare a studenţilor, medierea relaţiei dintre studenţi şi conducerea Universităţii, informarea despre drepturile studenţilor şi organizarea unei palete diverse de activităţi menite să dezvolte calitatea intelectuală, socială, culturală şi fizică a studenţilor”.

Activităţile principale ale Ligii sunt „Viaţa Asociativă Studenţească şi de Tineret”, un proiect de consolidare a relaţiei între studenţi, „Săptămâna Bobocului”, o activitate de informare a bobocilor în primele zile de studenţie, „Treasure Hunt”, tot o activitate dedicată bobocilor, o vânătoare de comori pentru a-i ajuta să descopere universitatea şi oraşul, „Fii tu schimbarea”, un workshop de informare a şefilor de grupe despre regulamentele interne ale Instituţiei, „Campania celor 16 zile de Activism împotriva violenţei asupra femeii”, o campanie amplă derulată de LSUA în parteneriat cu peste 15 instituţii şi ONG-uri, ocazie cu care, în iarnă, a fost organizat Marşul Tăcut. De asemenea, „Voluntar de Alba” este un proiect al Ligii prin care încearcă implicarea tinerilor în activităţi de voluntariat, având ca avantaj că voluntariatul este recunoscut ca experienţă profesională.

Primul preşedinte al Ligii Studenţilor şi fondatorul ei în 1992, Mihai Gligor, nu a fost prezent la eveniment, însă a transmis un mesaj, care a fost citit celor prezenţi.  Redăm o parte din scrisoare: „Într-o bună măsură, LSUA şi UAB au crescut împreună. Îmi amintesc că în 1992, aproape toţi studenţii Universităţii locuiau în căminul 1, iar sediul Ligii era în camera în care eram cazat, cred că 65 şi actele le ţineam într-o noptieră. Prin Liga Studenţilor s-au împărţit bilete gratuite la primul concert Michael Jackson în România, în 1992, toate locurile gratuite în tabere la mare şi la munte […] În semestrul I din anul universitar 1994-1995 am participat la o grevă generală a studenţilor şi îi amintesc că am blocat cursurile o săptămână. […] E vremea voastră acum. Aveţi condiţii de învăţat şi locuri infinit mai bune decât acum 20 de ani. Aveţi posibilitatea să accesaţi burse în străinătate, să călătoriţi, să comparaţi. Reprezentaţi studenţii cu dedicaţie şi profesionalism şi va fi mai bine pentru întreaga comunitate academică apulensa”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax