Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Lucrările de reabilitare la Corpul „H” al Universității din Alba Iulia, finalizate în proporție de 75%. Investiţia de 8 milioane lei, finalizată anul viitor


Publicat

20151014_121006Reprezentanții Universității din Alba Iulia, împreună cu prefectul județului Alba, preşedintele Centrului de Transfer Est-Vest al Steinbeis din Germania și alții au vizitat, miercuri, clădirea Corpului „H”, care va deveni sediu pentru Centrul de Învățământ și cercetare multidisciplinară. Potrivit rectorului Daniel Breaz, lucrările sunt finalizate în proporție de 70-75%, iar clădirea de 3.600 mp ar putea fi terminată în vara anului viitor, deși termenul din contract este până în 2018. Costurile finale vor fi de aproximativ 8 milioane de lei.

Potrivit reprezentanților Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Centrul de Transfer Tehnologic Steinbeis, inaugurat miercuri, și-ar putea desfășura activitatea într-un birou din noua clădire, odată cu finalizarea și dotarea acesteia.

Citește și FOTO: Centru de Transfer Tehnologic german, inaugurat la Universitatea din Alba Iulia. Oportunitate pentru studenţi, profesori şi cercetători

„Lucrarea este într-un stadiu de aproximativ 70 – 75% finalizată, după părerea mea, nu am discutat cu specialiștii dar așa cum se vede, stăm foarte bine, având în vedere faptul că proiectul este până în martie, 2018. Dacă toate lucrurile vor merge bine, vom avea finanțarea corespunzătoare, eu sper ca vara viitoare să fie finalizată această clădire”, a declarat rectorul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Daniel Breaz.

Potrivit rectorului, costurile finale vor fi de aproximativ 8 milioane de lei, fără dotările necesare. Dintre acestea, partea universității va fi undeva în jur de 10%.

Totodată, Daniel Breaz a transmis că dotările necesare vor fi făcute după finalizare, pe fonduri europene sau cu ajutorul firmelor din zonă care și-au exprimat deja disponibilitatea pentru acest demers.

Clădirea se află pe Al. Sterca Şuluţiu (fosta stradă Romană), nr. 3, în apropierea sediului principal al Universităţii și are trei nivele a câte 1.200 mp, în total 3.600 mp. În anul 2004, obiectivul a fost preluat de la MApN cu drept de administrare.

Potrivit caietului de sarcini, vechea clădire va fi transformată în Centru de Învățământ și cercetare multidisciplinară, ce va cuprinde parter, etaj și mansardă și va găzdui 10 laboratoare de chimia mediului și controlul alimentelor, nanotehnologii, prelevare și pregătire probe + spații de depozitare și conservare a probelor martor, topografie și cadastru, ingineria mediului, fotointerpretare, realitate virtuală, măsurări energetice, comunicații, contabilitate aplicată, o sală de seminarii, o sală de studii și documentare, o sală de cursuri și conferințe și 2 săli de prezentări și demonstrații.

Curtea va fi amenajată cu spațiu verde și pavaj ecologic.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EDUCAȚIE

Pregătirea elevilor din 2 iunie: Zarvă mare pentru o brambureală. Stres pentru profesori și elevi, bani cheltuiți pe amenajări

Publicat

Mult zgomot și agitație pentru aproape nimic. Cam așa se traduce dispoziția ministrului educației prin care elevii intră în cele două săptămâni de pregătire pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat.

Numărul mic de ore de pregătire pentru materiile pentru examen, mobilizarea pentru amenajare, banii cheltuiți pentru măști, dezinfectanți, stresul și efortul profesorilor și al elevilor, teama părinților nu își găsește justificarea pentru această măsură făcută parcă pe genunchi, fără o analiză prealabilă.

În plus este greu de crezut că elevii testați nu vor avea contact cu cei care au refuzat testarea și vin la pregătire.

Doar patru ore în două săptămâni la Matematică și patru ore la Română, la școlile gimnaziale, iar acesta este un exemplu de orar de la una dintre cele mai apreciate școli gimnaziale din Alba Iulia.

CITEȘTE ȘI: VIDEO REPORTAJ: Reguli stricte pentru întoarcerea elevilor la ore, din 2 iunie. Cum s-a pregătit o școală din Alba Iulia

Iar cele două săptămâni sunt și ele ciuntite de liberele de Ziua Copilului și din a doua zi de Rusalii. Astfel din cele 2 săptămâni de pregătire, elevii fac practic pregătire pentru examen doar 8 zile.

Clase modificate pentru distanțarea elevilor: dintr-o clasă de 30 de elevi s-au făcut trei clase de câte 10.

CITEȘTE ȘI: EVALUARE NAȚIONALĂ 2020: Toate testele de pregătire și baremele. Modele de subiecte pentru examenul elevilor de clasa a VIII-a

Profesorii vor trebui să repete aceleași teme zilnic de cel puțin 6 ori. Un profesor de matematică sau română predă, în general, la două clase, deci va lucra cu 6 grupe de elevi, practic ar face același lucru de nu mai puțin de 6 ori.

Efortul pentru amenajarea școlilor, cu trasee la intrare, trasee pe holuri, la toalete. Materiale achiziționate măști, dezinfectanți, termometre.

VEZI ȘI: VIDEO REPORTAJ: Cum s-a pregătit Colegiul HCC din Alba Iulia pentru reluarea orelor cu elevii claselor a XII-a. Măsurile luate

Părinții  au acceptat doar pentru o parte dintre copii să li se facă testarea pentru COVID-19.

Aceștia și-au motivat refuzul de teama ca nu cumva testul să fie pozitiv, iar examenele elevilor să fie amânate cu două săptămâni.

Exemplu: Orarul pe o săptămână al unui elev de clasa a VIII-a care va merge la pregătire pentru examenul de Evaluare Națională

Ziua 1: o oră de Matematică de la ora 9.00 – la ora 9.50

Ziua 2: o ora de Română de la ora 11.00 – la ora 11.50

Ziua 3: liber

Ziua 4: o ora de Română de la ora 9.00 la ora 9.50 și  o oră de Matematica de la ora 10.00 la ora 10.50

VEZI ȘI: BACALAUREAT 2020: Toate testele de pregătire și baremele. Modele de subiecte pentru examenul elevilor de clasa a XII-a

Doar jumătate dintre cei aproximativ 6.500 de elevi din clasele a VIII-a, a XII-a și a XIII-a din Alba s-au înscris pentru participarea la activitățile de pregătire din școli și licee în județ, potrivit datelor centralizate de Inspectoratul Școlar.

Se anunță însă prezență mai mare în cazul elevilor de clasa a VIII-a: aproape 2.100 de elevi, respectiv 67% din totalul de 3.128 au anunțat că vor să vină la școală din 2 iunie.

În ceea ce privește clasa a XII-a, procentul celor înscriși pentru activitățile de pregătire este de 47% (aproape 1.400 din totalul de 2.812). În cazul elevilor de clasa a XIII-a, sunt doar 55 de confirmări, din totalul de 636, potrivit datelor comunicate de IȘJ Alba, pentru Alba24.ro.

CITEȘTE ȘI: ALBA: Jumătate dintre elevii din clasele VIII, XII și XII NU vin la școală în 2 iunie. LISTA unităților unde nu se fac pregătiri

De asemenea, mai sunt și școli fără elevi înscriși la activitățile de pregătire în clase, din 2 iunie.

În județul Alba sunt 117 unități de învățământ care au elevi în ultimul an de școală, fie clasa a VIII-a, fie a XII/XIII-a. Dintre acestea, 13 au anunțat că niciun elev nu s-a înscris pentru perioada de pregătire din 2-12 iunie 2020, mai precizează reprezentanții IȘJ.

sursă foto: Arhiva Alba24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

124 cazuri noi de COVID-19 în România. Numărul îmbolnăvirilor a ajuns la 19.257. Date oficiale din 30 mai

Publicat

Numărul cazurilor de COVID-19 a ajuns la 19.257  în România, potrivit datelor transmise sâmbăta, 30 mai, de Grupul de Comunicare Strategică. Sunt 124 cazuri noi, raportate în ultimele 24 de ore.

Până astăzi, 31 mai, pe teritoriul României, au fost confirmate 19.257 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 13.256 au fost declarate vindecate și externate.

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 124 de noi cazuri de îmbolnăvire.

La ATI, în acest moment, sunt internați 160 de pacienți.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 2.330 de persoane. Alte 95.456 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ALBA: Niciun caz nou de coronavirus, în ultimele 24 de ore. Câți pacienți s-au vindecat

Publicat

Numărul total al îmbolnăvirilor cu COVID-19 în Alba stagnează la 390, potrivit datelor transmise duminică, 31 mai, de Direcția de Sănătate Publică Alba. În ultimele 24 de ore, în județ nu au fost înregistrate cazuri noi. 

Numărul persoanelor declarate vindecate: 259 persoane. Sâmbătă, în Alba au fost prelucrate 143 de teste (77 la SJU și 66 la DSP). Numărul total de teste – 19.162.

 

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

LISTA țărilor care primesc turiști români de la 1 iunie. Calendarul redeschiderii turismului în Europa

Publicat

Treptat, pandemia de coronavirus începe să fie controlată în tot mai multe țări din Europa. Cu reguli clare de distanțare socială și multe măsuri pentru prevenirea răspândirii virusului, mai multe țări turistice de pe continent au anunțat datele de la care așteaptă turiștrii străini. 

Pentru români, până acum, șapte țări au anunțat că renunță la măsurile de carantină la intrarea în țară.

1 iunie – Bulgaria: renunță la măsura carantinării timp de 14 zile, pentru mai multe state din Europa cu câteva excepții: Suedia, Belgia, Irlanda, Malta, Italia, Portugalia, Spania  și Marea Britanie. Totuși, dacă călătoriți în Bulgaria, până la jumătatea lunii iunie, la întoarcerea în România, vi se poate cere să intrați în carantină.

3 iunie – Italia: Țara grav afectată de pandemia de coronavirus își deschide granițele pentru toate țările din UE și nu mai cere carantinare. Singura excepție este în Sardinia, unde zborurile interne spre insulă vor fi reluate din 15 iunie, iar cele externe din 25.

6 iunie – Portugalia: Din 6 iunie se redeschid plajele și automat sezonul turistic. Singura excepție este Arhipelagul Azore, unde se poate intra doar cu un test negativ Covid, făcut cu maximum 72 de ore înainte de sosire, sau prin acceptarea testului la aeroport. De asemenea, în Madeira, este încă activă obligația de izolare pentru 14 zile, dar din 1 iulie va fi aplicată măsură testării gratuite la aeroport.

15 iunie – Grecia: 29 de țări au acces în țara elenă, printre care și România. Inițial singurele zboruri vor fi către Atena, dar din 1 iulie se va zbura și către insule.

15 iunie – Islanda: Se deschide pentru toate țările, iar la ajungerea pe aeroport, turiștii vor fi testați gratuit pentru COVID -19.

20 iunie – Cipru: Țara se deschide pentru turiști în două etape, iar România face parte din etapa secundă. Totuși la intrarea în țară, turiștii trebuie prezinte un test Covid negativ sau să plătească pentru un test la sosire.

Dacă se îmbolnăvesc în timpul vacanței, cheltuielile cu cazarea, masa și spitalizarea vor fi suportate de statul cipriot, nu însă și avionul spre casă.

1 iulie – Spania: Turiștii vor intra în țară fără să mai fie carantinați pentru 14 zile.

sursă: liberatatea.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate