Connect with us
Advertisement

Eveniment

FOTO: Centru de Transfer Tehnologic german, inaugurat la Universitatea din Alba Iulia. Oportunitate pentru studenţi, profesori şi cercetători

Publicat

20151014_115511 Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia și firma germană Steinbeis-Donau – Zentrum au semnat, miercuri, colaborarea pentru înființarea primul Centru de Transfer Tehnologic. Potrivit rectorului Daniel Breaz, crearea acestui centru ajută studenții, profesorii și cercetătorii să-și dezvolte cariera și să se formeze ca profesioniști, iar pe companii le ajută să-și dezvolte producția, să se extindă și prin colaborare și activități comune să dezvolte produse noi, mai performante.

Miercuri, 14 octombrie, începând cu ora 11.00, în Sala Senatului a Universității din Alba Iulia s-a semnat oficial un memorandum, o colaborare între Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia și firma germană Steinbeis-Donau – Zentrum, privind înființarea unui centru de transfer tehnologic.

Noul Centru de Transfer Tehnologic va funcționa momentan în clădirea Palatului Apor, la parter. În prezent, palatul găzduiește sediul Universităţii „1 Decembrie 1918” și diverse departamente ale instituției.

La eveniment au fost prezenți rectorul Universității din Alba Iulia Daniel Breaz, prefectul județului Alba Gheorghe Feneșer, preşedintele Centrului de Transfer Est-Vest al Steinbeis, Jürgen Raizner, consilierul în cadrul Biroului Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării din cadrul Ministerului de Externe Valentin Panait, secretarul general al Consiliului Orașelor și Regiunilor Dunării Eric Bartha, directorul Departamentului Politici Regionale din cadrul ADR Centru, Mihai Pocanschi.

„Este vorba despre un parteneriat al Universității <1 Decembrie 1918> din Alba Iulia cu Centrul de Transfer Tehnologic Steinbeis din Stutgart, un mamut de circa 6.500 de persoane care lucrează spre binele dezvoltării Germaniei și nu numai, locat în aceeași clădire cu Ministerul Economiei din zona respectivă și care s-a dovedit deosebit de eficient în tot ceea ce înseamnă dezvoltarea Germaniei. Un astfel de model ar fi nevoie să avem și în România, și cu siguranță dacă te conduci după modele bune vei ajunge la un rezultat pozitiv și în ceea ce înseamnă dezvoltarea regională. Modelul Steinbeis este un model care merită să fie luat în considerare, un model ce s-a dovedit a fi eficient”, a explicat rectorul UAB, Daniel Breaz.

Este practic „veriga” care unește mediul universitar, mediul de cercetare cu producția, cu industria, fiind totodată un lucru important pentru că universitățile nu pot să lucreze doar virtual iar cel mai important partener al companiilor trebuie să fie universitățile, a mai precizat Breaz.

„Atunci când vorbim de transfer tehnologic ne gândim dacă acest transfer tehnologic se poate efectua, între cine și cine. În Alba avem o universitate de elită și avem printre altele două mari companii germane, în zona Sebeș și zona Blaj. Eu cred că ei vor fi primii interesați în acest transfer tehnologic, iar pentru a le face <viața mai ușoară> au fost identificate niște locații, în zone imediat limitrofe cu companiile respective. Vrem să facem ceea ce în România nu a mai existat până acum, vrem să facem acest parteneriat cu cei din Germania.  Eu sper ca acest punct de transfer tehnologic să fie de un real folos pentru toate marile societăți din România care doresc să vină în acest parteneriat și doresc să investească în acest parteneriat”, a transmis prefectul județului Alba, Gheorghe Feneșer.

Prefectul a dat asigurări de o colaborare deplină și un ajutor permanent pentru acest proiect.

„Steinbeis a fost înființat ca o rețea pentru a aduce tehnologia din universități în industrie, pentru a ajuta companiile să devină competitive. Steinbeis nu e o instituție sau o rețea care ajută universitățile să facă o cercetare mai bună sau să învețe studenții într-un mod mai bun, ci e o retea care ajută industria pentru a face companiile mai competitive, prin folosirea cunoștiițelor și competențelor dobândite în universități”,  a transmis preşedintele Centrului de Transfer Est-Vest al Steinbeis, Jürgen Raizner.

Jürgen Raizner a precizat că acum 10 – 15 ani, când călătorea prin România, a trecut de multe ori prin Alba Iulia, dar nu cunoștea orașul, nu cunoștea Universitatea „1 Decembrie 1918”. Într-un final a vizitat orașul și a fost decisă înființarea primul Centru de Transfer Tehnologic Steinbeis din România. Mai există un centru Steinbeis în București, însă acela e pentru management. Mai urmează încă un Centru de Transfer Tehnologic în Cluj-Napoca.

Potrivit rectorului Daniel Breaz, crearea acestui centru ajută studenții, profesorii și cercetătorii să-și dezvolte cariera și să se formeze ca profesioniști, iar pe firme le ajută să-și dezvolte producția, să se extindă și prin colaborare și activități comune să iasă noi produse mai performante.

„Această cooperare macroregională, acest instrument de cooperare macroregională, a fost lansat la inițiativa României și a Austriei în 2011, și iată cum la câțiva ani, apar primele rezultate, printre care și această înființare a Centrului de Transfer Tehnologic la Alba Iulia. România implementează această strategie a Uniunii Europene pentru regiunea Dunării. Înființarea centrului are loc în perioada premergătoare forumului anual al Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării care se va desfașura în acest an, în Germania”, a transmis Valentin Panait, consilier în cadrul Biroului Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării din cadrul Ministerului de Externe.

Potrivit lect. univ. dr. Radu Tudoran, s-a optat pentru modelul Steinbeis pentru că este un model care funcționează de zeci de ani și este unul dintre cele mai mobile moduri de acțiune. Firma germană, cu sediul în București, colaborează cu universități și companii pentru a implementa tehnologii noi, printre care cele în domeniul energetic și al eficienței energetice, facilitând accesul la diferite proiecte sau programe cu fonduri de la guvernul german și de la Uniunea Europeană.

„Demersul care se inaugurează astăzi este extrem de important, nu atât local cât regional și național, pentru că un astfel de centru nu este făcut să satisfacă o comunitate mică ci una largă. Ca albaiulian mă bucur că Universitatea din Alba Iulia reușește să <ia fața> unor universități cu tradiție tehnică din regiune mult mai mare”, a declarat directorul Departamentului Politici Regionale din cadrul ADR Centru, Mihai Pocanschi.

De acest parteneriat vor putea beneficia studenții și masteranzii Universității din Alba Iulia, iar primele proiecte ar putea fi depuse începând cu luna ianuarie – februarie, anul viitor.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement