Connect with us
Publicitate

CÂMPENI

FOTO: Râurile Sebeș și Arieș au fost repopulate cu mii de păstrăvi. Acțiune a AJVPS Alba

Publicat

Patru mii de păstrăvi indigeni au fost eliberați în apele râurilor Sebeș și Arieș.

Acțiunea a fost întreprinsă de Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS) Alba, cu scopul de a repopula apele râurilor.

AJVPS Alba a eliberat vineri, 25 mai, 4000 de păstrăvi indigeni în apele râurilor Sebeș și Arieș, în zona barajului Mihoești.

Acțiunea are rolul de a ajuta la repopularea râului cu pești, pentru continuarea activităților piscicole în zonă.

Eliberarea peștilor a avut loc în prezența reprezentantului ANPA și cu acordul Apelor Romane.

Păstrăvul de munte (indigen)

Păstrăvul de munte sau păstrăvul indigen, denumit adesea și păstrăv, este un pește dulcicol răpitor din familia salmonide, din apele curgătoare reci de munte, din Europa (bazinul Oceanului Atlantic, bazinul mărilor Baltice, Nordului, Negre, Caspice, Mediterane) și Asia Mică.

Este o specie criofilă (temperatura optimă 14°-16°) și oxifilă și trăiește numai în ape de munte, până la izvor, îndeosebi în cursul superior al râurilor și pârâielor, ocazional în lacuri. În nordul Europei trăiește și la câmpie, în centrul Europei numai la munte. A fost introdusă în America de Nord, Africa și Noua Zeelandă.

În special îi plac șipotele, unde stă ziua ascuns la fund, sub pietre, noaptea iese la vânătoare. Păstrăvul de munte este cel mai bun înotător din apele noastre. Străbate apa cu ușurința unei săgeți, învingând obstacolele peste care nu poate trece niciun alt pește. La nevoie, sare cascade până la 4 m înălțime.

Are obișnuit 20-30 de centimetri lungime și 200-600 de grame; ajunge și la 40 de centimetri și peste 800 de grame, rar peste 1 kilogram. Trăiește până la 10-12 ani. Corpul este alungit, ușor comprimat lateral și acoperit cu solzi mici. Capul și piesele operculare sunt lipsite de solzi. Profilul dorsal este puțin mai convex decât cel ventral.

Capul este mare, cu gura largă terminală sau subterminală, și prevăzută cu dinți ascuțiți pe premaxilar, maxilar, palatin, dentar, limbă, placa și manubriul prevomerului. Toți dinții sunt puternici și îndreptați înapoi. Botul scurt și obtuz, falca superioară o depășește puțin pe cea inferioară.

Înotătoarea dorsală scurtă cu marginea dreaptă, iar înotătoarea anală ușor concavă. Înotătoarele pectoralele și ventralele scurte și rotunjite. Înotătoarele ventralele se inserează în urma mijlocului înotătoarei dorsale. Înotătoarea caudală slab excavată la adult, mai excavată la tineri.

Înotătoarea adipoasă se inserează deasupra părții posterioare a înotătoarei anale. Linia laterală completă, rectilinie, dispusă pe mijlocul corpului și al pedunculului caudal, potrivit Wikipedia.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax