Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: „Museikon”, complex muzeal unic în Transilvania. Cele mai vechi icoane, obiecte de patrimoniu, laborator de restaurare şi bibliotecă

Publicat

20151030_113428 Unul dintre cele mai importante puncte de atracție ale județului Alba, Museikon, un complex muzeal unic în Transilvania, va găzdui de cărţi vechi și obiecte de patrimoniu de reală valoare şi o colecție impresionantă de icoane. Termenul de finalizare a proiectului este 30 aprilie 2016.

Evenimentul de prezentare publică a proiectului „Museikon. Un nou muzeu al icoanei revitalizează o clădire monument istoric restaurată în Alba Iulia”, a avut loc vineri, 30 octombrie, la Alba Iulia. Între exponatele noului complex se vor regăsi cele mai vechi icoane datate din România, piese de secol XVI. O atenție deosebită va fi acordată, în același timp, activităților de restaurare și repunere în valoare. Nu mai puțin de 52 de icoane și 15 cărți vechi vor fi readuse la viață în urma restaurării lor de către profesioniști în domeniu.

La eveniment au participat președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, directorul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, Gabriel Rustoiu, managerul Spitalului Județean de Urgență Alba, Nicoleta Coșarcă, reprezentanți ai Arhiepiscopiei Ortodoxe Române Alba Iulia și membrii ai echipei de implementare a proiectului.

„Este admirabil să vezi cum ceea ce era, până în urmă cu nu foarte mult timp, doar o idee, prinde contur și se transformă într-un lucru concret, iar un spațiu ce părea învins de timp devine un loc în care spiritul acestor meleaguri se reflectă mai bine ca oriunde altundeva. Cetatea avea nevoie de Museikon iar Museikon promite să ajute Cetatea Alba Carolina să devină mai atractivă. Însă nu doar oferta turistică se va îmbogăți, ci va crește însăși valoarea culturală și istorică a orașului”, a transmis președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel.

Potrivit iniţiatorilor, Museikon este un demers ce va scoate la vedere însuși sufletul acestor locuri, având în vedere că Alba are nu doar o tradiție, ci un adevărat cult pentru icoane, Valea Sebeșului și Lazul, în special, fiind întrecute, poate, doar de Bucovina, în meșteșugul făuririi acestor piese unice. Toate acesta însă vor suferi și o „actualizare” la cerințele vremurilor moderne.

„Cu timpul, tot ce a fost aici cândva spital sau secții ale Spitalului Județean va deveni un loc destinat culturii, istoriei și valorilor naționale”,  a mai transmis Ion Dumitrel.

Potrivit directorului Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, Gabriel Rustoiu, județul Alba are din punct de vedere istoric patru centre de pictură de pictat icoane, fiind unul dintre cele mai bine reprezentate județe, din punct de vedere istoric. „Din păcate din punct de vedere al punerii în valoare a acestui patrimoniu fabulos nu stăteam așa de bine. Nu era totul unitar, prin acest proiect vom putea să arătăm lumii zestrea noastră de artă religioasă”, a transmis Gabriel Rustoiu.

„În calitate de consumator de cultură este o bucurie să vezi că istoria se conservă. Când lucrurile prind contur, nu este nimic mai minunat decât mirosul de carte veche și imaginea pe viu a icoanei. Eu știu că Internetul e cel care ne domină viața și cu o simplă căutare pe Google poți să găsești tot ce îți dorești. dar nu cred că asta vrem să lăsăm cetățenilor, copiilor orașului acesta. E mai mult decât un muzeu, e o conservare a istoriei pentru cei care vor urma. Ne-am văzut și visul nostru cu ochii, după un an de zile, am găsit cea mai bună soluție pentru secția de Psihiatrie, respectiv curtea Spitalului Județean Alba. Acolo vom integra și laboratoarele de sănătate mintală, iar pentru secția de Reabilitare Balneo-fizicală, Școala Medicală va găzdui o secție modernă pe care până la jumătatea anului viitor vrem să o dăm în folosință. Suntem singura secție de Psihiatrie din țară care își face un sediu nou. Nu cred că poate exista undeva în țara asta o colaborare mai frumoasă decât între Biserică, Muzeu, Consiliul Județean și Spital, cred că este un patrulater perfect”, a transmis Nicoleta Coșarcă.

Ion Dumitrel a spus că indiferent dacă apărea sau nu acest proiect, această soluție de finanțare, secția de Psihiatrie și de Recuperare tot avea să fie mutată. „Aici nu sunt condiții în care pot să muncească medicii și colaboratorii și nici pacienții nu pot să fie tratați așa cum trebuie. Aici urma să facem tot așa ceva, pe banii noștrii, însă colegii mei de la Consiliul Județean și de la Muzeu au fost inspirați și deștepți și vreau să spun că sunt foarte bine pregătiți”, a mai transmis președintele Consiliului Județean Alba. Acesta a mai completat precizând că în locul unde a fost secția de Recuperare, va fi pusă la punct o clădire pentru Biblioteca Județeană „Lucian Blaga”.

Museikon își va digitaliza întregul inventar și va fi o prezență activă online, pe Facebook, Twitter, Instagram sau Youtube.

20151030_113517 Spațiul în care va funcționa noul complex Museikon este o clădire istorică, din secolul XVIII, aflată în apropierea Catedralei Reîntregirii din Alba Iulia. Mai exact este vorba despre clădirea fostului spital militar.

Între exponatele noului complex se vor regăsi cele mai vechi icoane datate din România, piese de secol XVI. O atenție deosebită va fi acordată, în același timp, activităților de restaurare și repunere în valoare. Nu mai puțin de 52 de icoane și 15 cărți vechi vor fi readuse la viață în urma restaurării lor de către profesioniști în domeniu.

Proiectul „Museikon. Un nou muzeu al icoanei revitalizează o clădire monument istoric restaurată în Alba Iulia” este realizat în parteneriat de Consiliul Județean Alba, Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, Arhiepiscopia Ortodoxă Română Alba Iulia și Universitatea din Bergen – Norvegia. Proiectul este finanțat în cadrul Programului PA16/RO12 ”Conservarea și revitalizrea patrimoniului cultural și natural” prin Mecanismul Financiar SEE 2009 – 2014.

Proiectul Museikon are o valoare totală de 9.292.349,05 lei, din care valoarea eligibilă este de 8.086.892,14 lei.

20151030_112924 Proiectul își propune restaurarea și revitalizarea unei clădiri monument istoric din Alba Iulia, prin înființarea unui muzeu și facilități culturale. În cadrul proiectului se vor desfășura activități de restaurare, ce vor include întărirea elementelor structurale (fundații, ziduri și pardoseli). Pentru a face clădirea să funcționeze ca un muzeu modern este necesară o separare funcțională: aripa de sud (clădirea propriu-zisă de patrimoniu) va fi, în întregime, publică, cu spații de expunere (3 temporar în subsol și 7 permanent la nivelurile superioare), în timp ce aripa de nord (extensia recentă) va fi folosită doar de către personal, pentru nevoile funcționale auxiliare: birouri, laboratoare de restaurare, spații de depozitare, vestiare.

Vor avea loc intervenții pentru restaurarea a 52 de icoane clasate dintre care 6 din colecția Muzeului și 46 din cea a Arhiepiscopiei. Prin acest proiect se vor restaura și vor fi expuse cele mai vechi icoane datate din România. Vor fi restaurate 15 cărți vechi clasate din colecția Arhiepiscopiei. Colecția viitorului muzeu deține singurele file existente pe teritoriul României din cea mai veche carte în limba română păstrată: Evangheliarul tipărit la Sibiu în 1551.

De asemenea se va digitaliza întrega colecție a inventarului Museikon, în scopul creării bazei de date și a clasării a 2.500 de bunuri culturale. Totodată se va organiza o expoziție temporară de icoane în cadrul Muzeului Universității din Bergen, unde vor fi expuse 30 de icoane pe lemn.

Astfel, Museikon va deveni un muzeu ospitalier, viu și accesibil – un nou obiectiv turistic în Cetatea Alba Carolina. Clădirea primului spital militar din România, totodată una dintre cele mai vechi construcții în stil baroc din Alba Iulia, este pusă în valoare de noul muzeu.

Două dintre cele mai valoroase colecții de artă veche românească vor fi puse la dispoziția publicului larg prin intermediul expozițiilor permanente și temporare.

Muzeul va deține o colecție de mare valoare artistică și documentară, impresionantă cantitativ (5.624 piese), din care 2.500 vor fi clasate. Colecția conține cu predilecție icoane din secolele XVIII – XIX. Întreaga colecție va putea fi accesată prin intermediul site-ului www.museikon.ro.

În cadrul muzeului va funcționa un laborator, dotat la standarde actuale, de restaurare pictură tempera pe lemn și sticlă și o bibliotecă de specialitate conținând circa 2000 de volume de referință și circa 30 de serii aproape complete de periodice de specialitate publicate în România și în străinătate. Museikon va oferi astfel șansa de studiu și formare profesională, în special în domeniile teologie, istorie, istoria artei și a restaurării. Anual vor fi organizate școli de vară pentru studenți, muzeografi și restauratori.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax