Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Palatul Principilor din Alba Iulia, în proiectul “Orașul user-friendly”. Ce cred albaiulienii şi turiştii despre modernizarea obiectivului. Sondaj IPP


Publicat

palatul principilorPalatul Principilor, unul dintre simbolurile orașului Alba Iulia, a fost subiect de dezbatere în cadrul unui eveniment public din seria „Orașul user – friendly”, inițiat de Institutul pentru Politici Publice (IPP) în parteneriat cu Municipiul Alba Iulia. IPP a prezentat şi rezultatele unui sondaj care a vizat percepția locuitorilor și turiștilor din Alba Iulia, precum și a cetățenilor domiciliați în jurul municipiului asupra perspectivelor de transformare și redare către comunitate a obiectivului istoric, acum în stare de degradare.

Vezi şi Proiectul pentru reabilitarea Palatului Principilor din Alba Iulia, aprobat de Consiliul Local, cu modificări. Se va cere din nou finanţare europeană

Palatul Principilor, cunoscut ca reședința voievodului Mihai Viteazul în sec. al XVI – lea și cazarmă în timpul cuceririi Transilvaniei de către Imperiul Habsburgic, este astăzi un monument aflat în stare de degradare. Pentru câteva ore, împreună cu reprezentanți ai autorității locale, ai administrației centrale, specialiști din societatea civilă și reprezentanți ai industriilor creative și culturale din oraș, la Sala Unirii din Alba Iulia s-a discutat despre trecutul, prezentul și viitorul Palatului Principilor, dar și despre perspectivele de transformare a acestui edificiu reprezentativ pentru specificul istoric și arhitectural al Transilvaniei.

La dezbaterea intitulată „Împreună deschidem porțile Orașului User-Friendly! Astăzi: Palatul Principilor” au participat directorul Institutului pentru Politici Publice, Elena Tudose, viceprimarul municipiului Alba Iulia, Paul Voicu, city managerul Nicolaie Moldovan, șeful Serviciul Patrimoniu Mondial, Institutul Național al Patrimoniului, Iosef Kovacs și directorul general adjunct al Muzeului Național al Unirii, Constantin Inel.

„Ne interesează în mod deosebit un obiectiv care este un simbol al municipiului Alba Iulia, Palatul Principilor. Este un obiectiv cu o valoare națională și internațională, cu perspective majore de a reveni în centrul Cetății”, a transmis Elena Tudose.

„Un colectiv foarte mare de oameni au lucrat pentru pregătirea unei aplicații de finanțare care cred că la ora aceasta a fost înregistrată la sediul ADR Centru, aplicație de finanțare care vizează chiar partea din față a Palatului Principilor, generic denumită Corpul E, cea mai valoroasă parte din punct de vedere istoric, din punct de vedere al importanței (…)”, a declarat city managerul Nicolaie Moldovan.

„Din 1991, centrul istoric din Alba Iulia este propus pentru includere în patrimoniul mondial. Sigur că pare o distanță foarte mare din 1991 și până în prezent în care nu s-a întreprins încă nimic. Sigur că tot ce s-a făcut între timp în Alba Iulia nu poate decât să potențeze dorința noastră de a include acest ansamblu în patrimoniul mondial. A include ansamblul înseamnă a include toate elementele sale. Avem aici niște piese atât de importante încât ele au cel puțin valoare la nivel european, deoarece aici s-a scris o mare parte din istoria acestei părți a lumii. Va trebui să facem o reformulare, deocamdată ideea care s-a născut a fost cea a includerii ca element de fortificare, aceasta însemnând că oricum este cuprins tot ce este în interiorul fortificației. Palatul Princiar este probabil, după Catedrala Romano-Catolică care este prima mare construcție romanică în această parte a Europei, unul dintre cele mai importante elemente”, a transmis Iosef Kovacs.

Evenimentul a mai cuprins un tur ghidat prin Palatul Principilor, pentru a descoperi potențialul acestui monument istoric de a genera nu numai valoare culturală, ci și economică și socială pentru Municipiul Alba Iulia.

Inițiativa face parte din proiectul Orașul user-friendly: implicare civică pentru revitalizarea fostelor spații urbane industriale, demers care promovează un model inovator de transformare urbană a unor obiective industriale sau istorice reprezentative pentru orașele în care se află, dar subutilizate sau degradate. Proiectul este co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.

În acest proiect mai sunt implicate autorităţile locale din Arad (pentru Cetatea Aradului) şi Sector 3 Bucureşti (pentru Hala Laminorul). Ideea este ca aceste locaţii să fie transformate în circuite urbane, fiind redate comunităților de care aparțin, prin sprijinirea identificării celor mai potrivite soluții de transformare, cu implicarea directă a cetățenilor – locuitori ai zonei, a grupurilor civice locale active și a industriilor creative, potrivit iniţiatorilor.

În urma sondajelor de opinie realizate pe teren în cele 3 municipalități, care vor identifica aşteptările cetăţenilor referitoare la revitalizarea acestor spaţii, vor fi demarate consultări publice la care sunt invitaţi să participe cetățeni, reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale locale, activiști, reprezentanți ai mediului academic de profil, ai mediului privat interesat și ai presei. În final se va organiza un concurs în urma căruia va fi ales proiectul câştigător care va readuce la viaţă părţi ale celor trei oraşe.

Care sunt opiniile albaiulienilor şi turiştilor implicaţi în sondajul IPP

Institutul pentru Politici Publice a desfășurat, în perioada 1-10 octombrie, o cercetare cu ajutorul unui chestionar standardizat, care a vizat percepția locuitorilor și turiștilor din Alba Iulia, precum și a cetățenilor domiciliați în jurul municipiului asupra perspectivelor de transformare și redare către comunitate a Palatului Principilor.

56% dintre cei intervievați susțin că sunt foarte mulțumiți de evoluția municipiului Alba Iulia în ceea ce privește dezvoltarea urbană/estetică din ultimii ani. 39% se declară destul de mulțumiți, 3% destul de mulțumiți, iar 2% sunt foarte nemulțumiți.

Întrebați care este cel mai bun lucru realizat în Alba Iulia în ultimii trei ani, 92% dintre cei chestionați au ales reabilitarea Cetății Alba Carolina. În topul preferințelor se află și schimbul de gardă, Garda Romană, Lupii Apulonului, Parcul Dendrologic, Pista de biciclete din zona Mamut, dar și organizarea anuală a evenimentelor artistice, sportive și culturale din Cetatea Alba Carolina.

Potrivit cercetării, principala nemulțumire legată de felul în care arată Alba Iulia în prezent este calitatea parcărilor, trotuarelor, aleilor (43%). În topul nemulțumirilor celor intervievați se află și calitatea zonelor verzi din oraș (36%), estetica blocurilor rezidențiale (29%), calitatea locurilor de joacă (21%), calitatea infrastructurii pistelor de bicicliști (17%) și calitatea serviciilor de salubrizare și colectare a gunoaielor (15%).

Referitor la Palatul Principilor și zona din împrejurimile acestuia, 51% dintre cei intervievați consideră că nu este exploatată la potențial maxim. 30% consideră că ar trebui să devină un simbol al orașului, iar 18% sunt de părere că ridică profilul zonei.

Clădirea monument istoric a Palatului Principilor ar trebui recondiționată și păstrată ca exponat/muzeu, sunt de părere 68% dintre intervievați, în timp ce 29% consideră că ar trebui recondiționată într-un stil contemporan-modern, dar cu o destinație funcțională pentru mediul privat și comunitate.

În ceea ce privește viitorul proiect de transformare a Palatului Principilor și redare a acestuia către comunitate, în opinia celor intervievați, printre cele mai importante obiective și aspecte se numără amenajarea curților interioare pentru evenimente/expoziții în aer liber și amenajarea spațiilor, crearea unor spații expoziționale permanente și temporare cu tematică diferită, care să pună în valoare și amenajarea spațiilor.

Potrivit sondajului, printre cele mai importante aspecte de care ar trebui să țină cont investiția este atragerea turiștilor, conservarea patrimoniului local, crearea de locuri de muncă, dar și creșterea nivelului educațional în comunitate, creșterea potențialului economic al municipiului și oferirea de noi oportunități de educație non-formală pentru copiii din zonă.

Culegerea datelor s-a realizat pe baza unui eșantion de 602 persoane probabilistic reprezentativ pentru populația adultă din Alba Iulia. Interviurile au fost realizate față în față. Eșantionarea, elaborarea chestionarului, culegerea și înregistrarea datelor, verificările ulterioare, prelucrarea statistică, analiza datelor și elaborarea raportului de cercetare au fost realizate de către echipa de cercetare.

Eșantionul este reprezentativ pentru populația adultă din Alba Iulia, având o eroare de +/- 4,3%. Perioada de aplicare a fost 1-10 octombrie.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Grindină și ploaie torențială la Răhău. SVSU a intervenit pentru a scoate apa din gospodăriile oamenilor

Publicat

Luni seara a fost ploaie torențială însoțită de grindină, la Răhău – Sebeș.

Potrivit reprezentanților Primăriei, apa a intrat și în curțile oamenilor, astfel încât voluntarii de la SVSU au intervenit unde a fost nevoie.

Județul Alba s-a aflat sub Cod Portocaliu de furtună, însă nu și zona Alba Iulia – Sebeș, chiar dacă aici a plouat torențial, luni seara.

La Răhău, grindina ar fi făcut și pagube în gospodăriile oamenilor.

sursă foto: Facebook (Dorin Nistor)

 

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

UPDATE FOTO: ACCIDENT MORTAL în Lunca Mureșului. Un bărbat a murit prins sub un tractor care s-a răsturnat

Publicat

Un bărbat de aproximativ 43 de ani a murit, luni seara, după ce un tractor s-a răsturnat, în Lunca Mureșului. A rămas prins sub utilaj, iar forțele de intervenție au constatat decesul, bărbatul având leziuni incompatibile cu viața.

UPDATE 1, ora 21.42: Bărbatul, de aproximativ 43 de ani, nu a mai putut fi salvat. Avea leziuni incompatibile cu viața, transmite ISU Alba. Acesta a fost scos de localnici, înainte să ajungă forțele de intervenție, de sub tractorul ce era răsturnat într-un șanț colector.

Știrea inițială

O persoană a fost rănită într-un accident de tractor, la Lunca Mureșului, luni seara.

Din primele date, potrivit ISU Alba, aceasta este prinsă sub utilaj.

La fața locului s-au deplasat echipaje ISU (Detașamentul Aiud) cu modul de descarcerare și de la Ambulanță (SAJ Alba).

UPDATE: Potrivit ISU Alba, este vorba despre un bărbat, care ar fi rănit grav.

sursă foto: ISU Alba

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

LISTA actualizată a țărilor ”zonă verde” pentru care nu este nevoie de carantină sau izolare, la sosirea în România

Publicat

vama

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat luni  Hotărârea nr. 34 privind stabilirea listei țărilor membre U.E și ale Spațiului Economic European și a listei țărilor terțe pentru care nu se aplică recomandarea de instituire a măsurii de izolare/carantină asupra persoanelor care sosesc din acestea în România.

Statele care sunt exceptate de la recomandarea măsurii de izolare/carantină sunt stabilite în funcție de rata cumulată de incidență a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportată la 100.000 de locuitori, potrivit Grupului de Comunicare Strategică.

Zborurile suspendate către și dinspre statele aflate pe listele anexate Hotărârii nr. 34 se reiau începând cu data de 7 iulie.

LISTA țărilor membre ale Uniunii Europene și Spațiului Economic European pentru care nu se recomandă intrarea în izolare/carantină a persoanelor (asimptomatice) care sosesc în România din acestea:

1. BULGARIA

2. MONACO

3. CROAȚIA

4. REGATUL UNIT AL MARII BRITANII ȘI AL IRLANDEI DE NORD

5. CEHIA

6. POLONIA

7. AUSTRIA

8. ISLANDA

9. ELVEȚIA

10. SPANIA

11. FRANȚA

12. BELGIA

13. GERMANIA

14. SLOVENIA

15. DANEMARCA

16. ȚĂRILE DE JOS

17. ITALIA

18. NORVEGIA

19. SLOVACIA

20. IRLANDA

21. LIECHTENSTEIN

22. GRECIA

23. CIPRU

24. FINLANDA

25. MALTA

26. LITUANIA

27. UNGARIA

28. ESTONIA

29. LETONIA

30. ANDORRA

31. INSULELE FEROE

32. VATICAN

Lista țărilor terțe pentru care nu se recomandă intrarea în izolare/carantină a persoanelor (asimptomatice) care sosesc în România din acestea

1. CANADA

2. MAROC

3. ALGERIA

4. AUSTRALIA

5. RWANDA

6. URUGUAY

7. JAPONIA

8. COREEA DE SUD

9. GEORGIA

10. NOUA ZEELANDĂ

11. TUNISIA

12. THAILANDA

surse: Grupul de Comunicare Strategică, cnscbt.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Șoferii vor putea compara ofertele RCA pe o platformă online oficială, pentru a alege cea mai potrivită asigurare

Publicat

Prețurile RCA vor putea fi comparate în curând printr-o platformă online oficială cu toate ofertele din piață, gestionată de Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR), a anunțat luni asociația. Noul instrument de informare va furniza nivelul estimativ al primelor de asigurare RCA la oricare dintre asigurătorii autorizați care au dreptul să practice această formă de asigurare pe teritoriul României.

În piață sunt mai multe platforme online de comparare a ofertelor RCA, dar surse din industrie spun că aceste instrumente private nu ar afișa toate informațiile privind ofertele existente.

Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) a anunțat luni că a consultat de curând atât Autoritatea de Supraveghere Financiară, cât și Consiliul Concurenței și va proceda la operaționalizarea unui sistem de informare a consumatorilor de asigurări RCA cu privire la nivelul estimativ al primelor de asigurare RCA la oricare dintre asigurătorii autorizați care au dreptul să practice această formă de asigurare pe teritoriul României.

Prin intermediul acestui nou instrument, asigurații vor putea obține on-line informații privind prețul poliței RCA, având, în același timp, siguranța respectării legislației în vigoare și criteriile de securitate a informațiilor.

„Am pornit de la constatarea că, în prezent, la stabilirea primei de asigurare RCA, riscurile luate în considerare pot fi destul de segmentate, iar informațiile publice nu sunt întotdeauna disponibile în mod transparent pentru un potențial asigurat. Astfel, diferențele de primă pot fi înțelese mai greu, uneori, nu numai de la o persoană la alta, ci și în cazul în care o persoană deține mai multe autovehicule cu caracteristici diferite. Un comparator de asigurări RCA reprezintă o soluție pentru o mai ușoară, corectă și completă informare a consumatorilor de asigurări RCA”, a declarat Mădălin Roșu, Președintele BAAR.

Scopul acestui comparator este acela de a veni în sprijinul consumatorilor, prin facilitarea accesului acestora la informații corecte și obiective.

În comunicatul transmis luni, 6 iulie, BAAR mai spune că „stabilirea prețului poliței RCA depinde de o multitudine de factori, dintre care amintim doar câțiva, cum ar fi: clasa de bonus/malus (istoricul daunalității) în care se încadrează persoana respectivă, vârsta acesteia, capacitatea cilindrică a vehiculului. Toți acești parametri vor fi luați în calcul la implementarea proiectului, astfel încât, prima de asigurare afișată prin intermediul comparatorului RCA să fie aceea la care persoana interesată ar putea încheia polița RCA cu un anumit asigurător”.

Pentru a respecta legislația GDPR în vigoare, în cadrul comparatorului RCA, datele de identificare ale persoanei vor fi protejate printr-un sistem criptat, care asigură confidențialitatea informațiilor. BAAR precizează că această inițiativă nu intră în contradicție cu principiile Directivei Europene privind distribuția in asigurări așa cum acestea sunt transpuse în legislația românească, comparatorul RCA neavând scop comercial, ci doar de informare, oferind posibilitatea consumatorilor de a “compara produse de asigurare RCA disponibile pe piață”. Totodată, modul de funcționare al comparatorului și mijloacele tehnice de securitate vor asigura respectarea principiilor și regulilor de concurență privind schimbul de informații.

Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) este o asociatie profesională care are ca membri toate societățile de asigurare autorizate să practice, pe teritoriul României, asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și de tramvaie (RCA).

sursa: hotnews.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate