Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Peștera Ghețarul de la Vârtop, casa omul de Neanderthal din Apuseni. Cum se poate vizita „Peștera Minunată” din Alba

Publicat

Turiștii care vizitează Munții Apuseni se pot bucura de răcoare și de peisaje subterane spectaculoase în Peștera Ghețarul de la Vârtop, aflată în Parcul Natural Apuseni, în zona cătunului Casa de Piatră, comuna Arieșeni.

În „Peștera Minunată”, cum îi spun localnicii, a fost descoperit cel mai vechi semn al vieții omenești de pe teritoriul României, o urmă de picior al omului de Neanderthal.

Este vorba despre o amprentă pietrificată, care, după cercetările specialiştilor, s-a dovedit că aparţine unui strămoș al omului care trăia acolo în urmă cu 62.000 de ani. AICI: mai multe locuri frumoase din Apuseni: Cascade, peșteri și peisaje

Peștera Ghețarul de la Vârtop, declarată monument al naturii începând din anul 1957, a fost cunoscută de localnici cu mult înainte de prima atestare documentară.

Ea nu este luminată artificial, amenajarea acesteia fiind reprezentată doar de către marcajele care indică poteca de urmat, creând astfel senzații ca cele trăite de către primii exploratori. Peștera oferă o experiență unică turiștilor simpli, fiind unul dintre puținele locuri în care nu s-a intervenit prin amenajări care să transforme cadrul natural.

Gheţarul de la Vârtop, casa omului de Neanderthal

Ghețarul de la Vârtop este celebru îndeosebi pentru faptul că în anul 1974, cercetători din cadrul Institutului de Speologie Emil Racoviță din Cluj-Napoca, conduși de prof. dr. Iosif Viehmann, au descoperit „Sala Pașilor”, iar în interiorul ei 3 urme de hominid imprimate în planșeul peșterii.

„Deasupra, în tavan e o gaură. Ştiu că am doi alpinişti desăvârşiţi de la Clubul Universitar Cluj, pe care îi rog să-mi mijlocească trecerea prin strâmtoare, prin găurica din tavan. Nu termin bine parcursul peşterii cu studenţii, şi cei doi vin victorioşi: <Domnule profesor, puteţi trece!>. Acum cum urcăm? Ei fiind alpinişti urcă ca un paianjen. Studentul Ioan Bucur, astăzi membru corespondent al Academiei Române, un important profesor de geologie al Univesităţii Babeş-Bolyai, face pentru mine o scară a măgarilor (…).

 

Eu hotăresc să scoatem o bucată mare de <lapte de piatră concreţionat>. Cu toate precauţiile, eşantionul a crăpat foarte puţin, şi în margine de imagine. Urma este obiect de tezaur în colecţia de formaţiuni a Institutului de Speologie din Cluj, pentru că este prima urmă descoperită cu desăvârşire şi siguranţă în carstul sau în peşterile României. Cea mai perfect conservată urmă antropo din peşterile Terrei”, astfel a descris regretatul prof. Iosif Viehmann, fost cercetător principal la Institutul de Speologie „Emil Racoviţă” din Cluj-Napoca, modul cum s-a realizat descoperirea.

Cea mai bine conservată dintre acestea a fost prelevată în momentul descoperirii în vederea studierii sale, celelalte două urme fiind decupate și furate din peșteră la scurt timp după aceea.

Studiile efectuate au relevat că vechimea urmei de hominid este de cel puțin 62.000 de ani, ceea ce denotă faptul că ea trebuie să fi aparținut omului de Neanderthal.

 

Cea mai veche urmă umanoidă din România: 62.000 de ani

Urma a fost lăsată într-un material moale, ceea ce speologii şi mineralogii cunosc sub numele de „montmilh”. Omul a călcat şi a rămas această amprentă. După ce a plecat din locul respectiv, peste urmă, din tavan a început să picure apă, şi a început formarea unei mici stalagmite.

Începând de prin 1993, specialiştii au început să lucreze în laboratorul de datare Uraniu-Thoriu a Universităţii din Bergen Norvegia, unde s-a datat baza stalagmitei la 62.000 de ani, ceea ce înseamnă că urma nu putea fi mai recentă de 62.000 de ani. Este prima urmă de neanderthalian care a fost datată direct prin metoda Uraniu-Thoriu.

 

Ulterior, întrucât în Cluj se adusese un tomograf performant, cu acesta s-au realizat secţiuni imagistice prin urmă şi s-a constatat că momentul în care omul de neanderthal a păşit şi a lăsat urma a fost în urmă cu 62.000 ani, ulterior această urmă umplându-se cu alt material în perioada mai recentă.

Urma are 22 de centimetri lungime şi 10,6 centimetri lăţime, iar degetul mare este mai depărtat de celelalte degete cu 1,6 centimetri. Se presupune că el putea „apuca” obiecte cu piciorul, aşa cum fac maimuţele. Înălţimea sa nu depăşea 146 de centimetri.

 

Cum arată „Peștera Minunată” din Parcul Natural Apuseni

Odată intrați în prima cameră, sala coboară în pantă. Turiștii care vizitează ghețarul până în luna iulie vor putea vedea stalagmite și stalagtite de gheață.

Peștera nu conține un ghețar subteran în adevăratul sens al cuvântului. Iarna aerul rece coboară în peșteră și în lipsa curenților de aer, acesta rămâne în golul subteran.

Apa care trece prin fisurile calcarului îngheață la contactul cu aerul rece și începe să formeze stalagtite de gheață, iar pe podea în partea opusă încep să crească stalagmite.

Dacă iarna e rece și perioadele de îngheț și dezgheț alternează, aportul de apă în subteran este mai mare, pădurea de gheață se dezvoltă și stalagmitele și stalactitele se unesc în coloane.

Surplusul de apă se strânge într-un mic lac care se formează în punctul cel mai de jos al planșeulu sălii și care poate rămâne înghețat până spre toamnă.

 

Gheața care rămâne timp îndelungat în peșteră i-a făcut pe localnici să o identifice ca fiind ghețar.

 

Acces

Accesul către Peștera Ghețarul de la Vârtop se face pe o potecă semnalizată, care începe în cătunul Casa de Piatră, comuna Arieșeni. În zonă sunt mai multe peșteri spectaculoase, printre care Coiba Mare și Coiba Mică, dar și Huda Orbului.

Pentru a ajunge în localitatea Casa de Piatră, din centrul comunei Gârda de Sus, de pe DN 75 (direcția Câmpeni – Ștei) se urmează în dreapta drumul județean DJ 750, iar mai apoi se merge pe un drum comunal, pe o distanță de circa 12 kilometri.

În partea de nord a cătunului Casa de Piatră, din parcarea aflată la intrarea în Parcul Natural Apuseni, se merge pe un drum pietruit ce continuă în interiorul parcului.

După câteva minute, pe partea dreaptă se deschide o potecă prin pădure, pe care se urcă timp de circa 30 de minute până la peșteră.

Vizitare

Peștera Ghețarul de la Vârtop sau „Peștera Minunată” cum îi spun localnicii, este situată în Parcul Natural Apuseni, la o altitudine de 1.170 de metri, în apropierea cătunului Casa de Piatră din comuna Arieșeni.

Peștera este ascendentă (30 metri denivelare pozitivă) și are o lungime de 340 de metri, cu un traseu turistic în lungime de 130 metri care parcurge partea cea mai frumoasă din peșteră. Traseul turistic poate fi parcurs fără echipament special de parcurgere a verticalelor.

Peștera poate fi vizitată în baza unui bilet de intrare, în grupuri organizate. Prețul unui bilet de intrare este de 15 lei / persoană.

Durata vizitei este de aproximativ 30 de minute.

Vizitarea peșterii se poate face între orele 10:00 – 18:00 în sezonul turistic (15 iunie – 30 septembrie). În afara sezonului turistic vizitarea peșterii se poate face doar la sfârșit de săptămână, cu programare telefonică prealabilă. Accesul grupurilor se va face în ordinea programărilor telefonice (prioritar), respectiv în ordinea sosirii la peșteră.

Programarea grupurilor se face prin contactarea telefonică a ghizilor:

 • Vasile Gligor (ghid peșteră) – 0766016482
 • Cosmin Dobra (ranger APNA) – 0766445980

Condiții speciale de vizitare

Echipamentul de vizitare obligatoriu este format din încălțăminte cu talpă aderentă (recomandabil bocanci) și îmbrăcăminte adecvată unei temperaturi de +4 grade Celsius, sursă de lumină electrică proprie cu autonomie de minim 30 de minute.

 • este interzisă utilizarea unor surse de iluminat cu foc deschis (lămpi de carbid, torțe, etc.)
 • este interzis accesul în peșteră pentru copii sub 6 ani, accesul minorilor se va face numai în prezența părinților sau tutorilor legali
 • este stric interzis accesul persoanelor aflate în stare de ebrietate sau sub influența substanțelor halucinogene
 • este interzisă însoțirea în peșteră de către animale de companie

Accesul în subteran se face în baza unei declarații pe propria răspundere prin care membrii grupului atestă faptul că nu suferă de afecțiuni fizice sau psihice care pot pune în pericol viața și/sau securitatea acestora în mediul subteran (claustrofobie, astm, probleme cardiovasculare, locomotorii, etc.), că au luat la cunoștință despre condițiile despre condițiile și regulamentul de vizitare a peșterii și că își asumă răspunderea pentru eventualele accidente sau incidente pe care le provoacă sieși sau altor turiști

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

Produse locale în piețe, doar în acte. ANPC atrage atenţia asupra autenticităţii certificatelor de producător

Publicat

Comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor au făcut verificări în mai multe piețe din țară. Mulți dintre vânzătorii verificați au recunoscut că achiziționează din piețe de gros produsele pe care le revând, susțin reprezentanții ANPC, care atrag atenția asupra certificatelor de producător. 

Potrivit unui comunicat al ANPC, au fost făcute, în cadrul programului „Academia Comisarilor”, verificări în mai multe pieţe din ţară. Conform documentului, la tarabele pline de legume şi fructe, prezentate ca fiind româneşti, se aflau diverse persoane care prezentau echipelor de control „certificate” prin care atestau calitatea de aşa-zis producător, scrie mediafax.ro.

Comisarii ANPC au pornit prin sate pentru a verifica autenticitatea acestor acte şi au cerut, la faţa locului, să vadă grădinile, câmpurile şi livezile unde sunt produse legumele şi fructele găsite pe tarabe, dar, în majoritatea copleşitoare a cazurilor, nu au avut ce să vadă.

„Am demarat această acţiune în urmă cu ceva timp, dar nu am reuşit să obţinem materiale, aşa cum au făcut-o mai tinerii noştri colegi. Dacă ar fi să adunăm cantităţile de legume şi de fructe înscrise în certificatele de producător, ce s-au dovedit şi se vor dovedi a fi false, probabil ne vom da seama că produsele româneşti, şi la acest capitol, sunt în pericol. Exemplul celor din Academia Comisarilor este unul ce trebuie implementat la nivelul fiecărui judeţ. Sper să nu rămânem singurii ce constată acest lucru”, a declarat Horia Constantinescu, preşedintele ANPC.

Reprezentanţii ANPC susţin că mulţi dintre vânzătorii verificaţi au recunoscut că achiziţionează de la diverse pieţe de gros produsele, pe care apoi le revând, sau că le cumpără de la producătorii reali, care se află în cu totul alte zone şi le comercializează, la tarabă, fără a respecta contextul legal al acestei activităţi.

„Unii dintre ei explică, chiar, cum au intrat în posesia <certificatelor de producător>, cum folosesc mici spaţii cultivate, pentru a putea primi certificatele, dar că achiziţionează din alte părţi cantităţile mult mai mari, în realitate, de legume şi fructi, de pe tarabe”, transmis reprezentanţii ANPC care susţin că vor în acest fel să avertizeze autorităţile care emit aceste documente asupra fenomenului atât de des întâlnit în ţară.

sursa: mediafax.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Premierul Ciucă: Am stabilit să majorăm salariile tuturor bugetarilor cu acel sfert din diferenţa prevăzută de Legea 153

Publicat

Coaliţia de guvernare a decis aplicarea unei măriri salariale pentru bugetari cu un sfert din diferenţa prevăzută de Legea 153, a declarat, joi, premierul Nicolae Ciucă.

„Am discutat, a fost o chestiune în care s-au solicitat mai multe intervenţii pe o serie de drepturi salariale. În momentul de faţă Legea 153 tocmai a reuşit prin modificările de-a lungul timpului, de la intrarea în vigoare până acum, să producă o serie de inechităţi şi numai unitară nu mai este.

Am stabilit ca măsura pe care o vom lua la nivelul Guvernului, cu aprobarea întregii coaliţii, a fost o discuţie cu toţi liderii coaliţiei, să aplicăm acel sfert din diferenţa pe 153 la toată lumea, fără niciun fel de discriminare”, a afirmat Ciucă, într-o conferinţă de presă, la Sinaia.

Prim-ministrul a menţionat că Ministerul Muncii urmează să finalizeze modificarea Legii 153 pentru a elimina inechităţile, iar acelaşi lucru se va întâmpla şi cu Legea pensiilor.

Minisitrul Finanțelor: Ordonanţa privind majorarea salariilor bugetarilor ar putea fi aprobată săptămâna viitoare; măsurile privind sporurile, analizate separat

Întârzierea majorării salariilor pentru bugetari a fost cauzată de USR care a atacat la Curtea Constituţională legea respectivă, a declarat, joi, în conferinţa de presă organizată după şedinţa de Guvern, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.

„Am făcut Legea bugetului de stat, am venit în faţa dumneavoastră şi am spus că dăm la zona bugetară doar pentru două familii ocupaţionale – Sănătate şi Educaţie – şi că pentru celelalte familii ocupaţionale, în funcţie de cum evoluează execuţia bugetară, vom încerca la jumătatea anului să venim cu noi măsuri. S-a venit cu această propunere ca toate familiile ocupaţionale care aveau o diferenţă de grilă până în 2022 să primească acest 1/4 şi în direcţia aceasta vom merge. Cred că Ordonanţa va fi aprobată săptămâna viitoare. Restul de măsuri privind sporurile a rămas să fie analizate separat şi să se vină, totuşi, cu o abordare integrată la nivel de întreg aparat bugetar pentru a nu crea noi inechităţi. Sporurile sunt mai sensibile decât salariul de bază… La acest moment decizia a fost ca recuperarea să fie de doar 1/4 la cei care au înregistrat diferenţe faţă de grila 2022”, a menţionat Câciu.

Ministrul de resort a susţinut că atacarea la Curtea Constituţională de către USR a a Legii privind salarizarea bugetarilor a dus la amânarea aplicării prevederilor asumate de către actualul Guvern.

„Acea Ordonanţă are un articol distinct în care se spune că e cu încadrarea în limitele de cheltuieli de personal aprobate. Măsura a fost anunţată de Coaliţie, a fost situaţia din Parlament, atacată legea la Curtea Constituţională care punea totuşi într-o zonă de impredictibilitate când aduci şi poliţiştii şi toate celelalte categorii de personal într-o zonă pe care ţi-ai asumat-o politic. Atunci s-a luat această decizie să se vină cu Ordonanţa. Bugetarii ar trebui să ştie că această întârziere se datorează USR. USR a atacat la Curtea Constituţională legea respectivă. Haideţi să-şi mai asume şi dânşii, că parcă nici nu au fost la guvernare”, a spus oficialul.

Ce prevede noua variantă a proiectului de OUG

Ministerul Muncii a publicat miercuri, 17 august, o nouă variantă a proiectului de Ordonanţă de Urgenţă privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Documentul prevede că toţi bugetarii care nu au ajuns încă la salariile prevăzute în grila din 2022 a Legii Salarizării vor primi o pătrime din diferenţa între suma prevăzută în această grilă şi salariile în plată.

„Se propune adoptarea prezentului proiect de ordonanţă de urgenţă a Guvernului care prevede următoarele măsuri: La Articolul I din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative (…), cu modificările ulterioare, se introduc următoarele prevederi: acordarea, prin excepţie de la prevederile alin.(1), începând cu luna august 2022, a unei pătrimi din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2021; acordarea, începând cu luna august 2022, pentru personalul nou încadrat, pentru personalul numit/încadrat în aceeaşi instituţie/autoritate publică pe funcţii de acelaşi fel, inclusiv pentru personalul promovat în funcţii sau în grade/trepte profesionale, în perioada ianuarie-iulie 2022, a unei pătrimi din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr.153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, pentru anul 2022 şi cel din luna iulie 2022”, se precizează în nota de fundamentare a proiectului de OUG.

Potrivit documentului, aplicarea acestor prevederi se va face cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate prin buget, pe fiecare ordonator principal de credite.

Măsura este motivată prin faptul că actuala criză generată de pandemia de COVID-19 a determinat la nivel naţional luarea unor măsuri de natură sanitară şi economică care au generat dezechilibre la nivelul indicatorilor macroeconomici, iar în lipsa unor măsuri concrete şi rapide ”s-ar vulnerabiliza şi mai mult categoriile de persoane vizate de prezenta ordonanţă de urgenţă, prin diminuarea puterii de cumpărare, cu impact semnificativ asupra standardelor de viaţă ale populaţiei şi prin amplificarea riscului de sărăcire extremă”.

Reamintim faptul că prima variantă a proiectului, publicată în transparenţă în 6 august, prevedea şi că personalul din cadrul Institutului Naţional de Statistică precum şi din cadrul direcţiilor regionale şi judeţene de statistică beneficiază, începând cu luna august 2022, de salariile de bază prevăzute de lege pentru anul 2022.

Totodată, varianta iniţială a proiectului de act normativ acorda o majorare a salariului de bază cu 15% pentru complexitatea muncii pentru funcţionarii publici şi personalul contractual din cadrul Ministerului Culturii şi Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, personalul din cadrul instituţiilor aflate din subordinea, coordonarea sau sub autoritatea acestora, precum şi al serviciilor publice deconcentrate ale acestor ministere, şi personalul din cadrul Institutului Naţional de Statistică precum şi din cadrul direcţiilor regionale şi judeţene de statistică.

sursa: agerpres.ro, ziare.com

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VINERI: Cei mai merituoși elevi din Sebeș, premiați de administrația locală, de Zilele Municipiului Sebeș. LISTA

Publicat

21 de elevi merituoși din Sebeș, șefi de promoție sau care au obținut rezultate remarcabile la Evaluarea Națională și Bacalaureat, vor fi premiați de administrația locală, în cadrul Zilelor Municipiului Sebeș, vineri, 19 august, de la ora 11:00. 

Alături de aceștia urmează să fie premiate alte șase persoane din municipiu.

Consilierii locali din Sebeș au aprobat la începutul lunii un proiect de hotărâre privind premierea elevilor care au obținut rezultate remarcabile la Evaluarea Națională 2022, Bacalaureat 2022, a elevilor șefi de promoție și a unor persoane unice ale urbei.

Astfel, a fost aprobată alocarea sumei de 14.000 lei, în cadrul evenimentului „Zilele Municipiului Sebeș”, pentru premierea elevilor cu rezultate remarcabile la Evaluare și Bacalaureat, a elevilor șefi de promoție și a unor persoane unice ale urbei.

Premiile sunt acordate din sumele provenite din sponsorizările anilor precedenți, aflate la dispoziția municipiului Sebeș pentru activități sociale, culturale și sportive, în contul disponibil deschis la Trezoreria Sebeș.

Lista premianților

Examenul de Evaluare Națională 2022

 • Comșa Natalia – Colegiul Național „Lucian Blaga” Sebeș – nota 10

Examenul de Bacalaureat 2022

 • Hileagă Maria Georgiana – Colegiul Național „Lucian Blaga” Sebeș – nota 9,93
 • Cosma Tudor Mihai – Colegiul Național „Lucian Blaga” Sebeș – nota 9,86
 • Bărăian Adrian Călin – Colegiul Național „Lucian Blaga” Sebeș – nota 9,85
 • Cărpinișan Elena – Colegiul Național „Lucian Blaga” Sebeș – nota 9,81
 • Fățan Ioana – Colegiul Național „Lucian Blaga” Sebeș – nota 9,81
 • Mureșan Ioan Sebastian – Colegiul Național „Lucian Blaga” Sebeș – nota 9,80

Șefi de promoție, clasa a VIII-a

 • Filimon Maia – Școala Gimnazială nr. 2 Sebeș – nota 9,90
 • Covaciu Emilia-Maria – Școala „M. Kogălniceanu” Sebeș – nota 10
 • Jurju Antonia – Școala Gimnazială Petrești – nota 10
 • Vințan Luis Daniel – Liceul cu Program Sportiv Sebeș – nota 9,56
 • Lazăr C. Cleopatra Elena – Liceul Tehnologic Sebeș
 • Răulea Darios – Liceul German Sebeș
 • Anghel Roxana – Liceul German Sebeș
 • Nadrea Iadira Nicola – Colegiul Național „Lucian Blaga” Sebeș – nota 10
 • Tabal Nora Jihane – Colegiul Național „Lucian Blaga” Sebeș – nota 10

Șefi de promoție, clasa a XII-a

 • Popa George Nicolae – Liceul cu Program Spotiv Sebeș – nota 9,28
 • Groza I. Isidor Ioan – Liceul Tehnologic Sebeș
 • Hodoroabă Damaris – Liceul German Sebeș
 • Bărăian Adrian Călin – Colegiul Național „Lucian Blaga” Sebeș, profil real
 • Niță Flavia Antonia – Colegiul Național „Lucian Blaga” Sebeș, profil uman

Persoane unice ale urbei

 • Sterca Nicolae – artist plastic
 • Sentea Flavia – sportiv
 • Dan Sara Maria – sportiv
 • Roberto Burță – sportiv
 • Julia Pienariu – sportiv
 • Sîrbu Nicolae – cetățean al municipiului Sebeș

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Primăria Alba Iulia caută diriginte de șantier pentru urmărirea lucrărilor de restaurare la Poarta a III-a a Cetății Alba Carolina

Publicat

Primăria Alba Iulia caută diriginte de șantier pentru urmărirea lucrărilor de consolidare, restaurare și conservare de la Poarta a III-a a Cetății Alba Carolina.

Primăria Alba Iulia a reluat miercuri, 17 august, procedura de atribuire a contractului de achiziție de servicii de supraveghere a lucrărilor – dirigenție de șantier, pentru urmărirea lucrărilor la obiectivul de investiții „Consolidare, restaurare și conservare a componentelor artistice din piatră la Poarta a III-a a Cetății Bastionare de tip Vauban Alba Carolina – Alba Iulia”. Valoarea estimată a serviciilor este de 5.000 de lei.

Reamintim faptul că reprezentanții administrației locale au lansat, în 15 iulie, o procedură de atribuire a contractului de achiziție de lucrări ce vizează consolidarea, restaurarea și conservarea componentelor artistice la Poarta a III-a a Cetății Bastionare de tip Vauban „Alba Carolina”, valoarea estimată a lucrărilor fiind de 447.721,51 lei, fără TVA.

Potrivit documentației, primele lucrări de intervenție asupra Porții a III-a au fost efectuate 1974-1975 prin amplasarea unui cap de roman pe trupul lui Carol din ansamblul statuar ecvestru Carol al VI-lea și prin spălarea fațadei cu jeturi puternice de apă, lucrări care au deteriorat monumentul istoric.

În anul 1998 s-a realizat un prim proiect de intervenție asupra Porții iar în decembrie 1998 au fost începute lucrările de consolidare, restaurare, conservare și punere în valoare, care au continuat pe parcursul a 10 ani, lucrări care s-au recepționat în anul 2009.

În urma analizelor de laborat efectuate, pe elementele artistice ale Porții a III-a au fost identificate următorii factori de deteriorare:

 • două specii de licheni
 • două specii de mușchi
 • săruri calcitice recristalizate, nitrați

Actualul proiect vizează efectuarea măsurilor minimale, de maximă urgență, pentru materialul litic la Poarta a III-a a Cetății, între care enumerăm:

 • lucrări de biocidare a suprafețelor ce conțin atac biologic
 • lucrări de extragere a sărurilor de pe suprafețele afectate ale materialului litic
 • lucrări de hidrofugare în întregime a suprafețelor materialului litic în vederea conservării lor
 • unde se impun, executare lucrări de refacere a hidroizolațiilor la coronamentul monumentelor

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax